Realtor negru, în halat alb

Un cuplu de lucrători medicali au schimbat cabinetul de serviciu pe celula din puşcărie

Cum îşi alegeau doi lucrători medicali victimele. În loc să-i trateze, îi deposedau de locuinţe

La prima vedere, păreau un cuplu exemplar care îşi dedică viaţa pentru a îngriji de sănătatea oamenilor. El, felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, ea, medic de familie la Durleşti. Incredibil pentru cei care îi cunosc, dar se află în arest fiind învinuiţi că îşi sedau pacienţii pentru a-i deposeda de locuinţe.

„Eu le spuneam că apartamentul e al meu şi nu-l dau nimănui. Eu am muncit. Ei mă constrângeau să semnez nişte documente. Eu le-am răspuns că nu scriu nimic, eu sunt femeie bolnavă şi nu am nimic cu tâlharii”, a declarat oamenilor legii una dintre victimele numeroase ale cuplului de medici care, potrivit procurorilor, au deposedat de proprietate cel puţin 18 persoane din Chişinău.

Banii pe care i-au găsit poliţiştii în apartamentul învinuiţilor, 390000 de lei

„Urmează să stabilim dacă făptaşii au profitat de informaţia pe care o deţineau de la pacienţi pentru a face lista potenţialelor victime”, a declarat pentru JURNAL procurorul Alexandru Zgureanu. Cert este că în cabinetul nr. 6 din cadrul centrului medicilor de familie din Durleşti, în care învinuita le spunea „bună ziua” pacienţilor săi, poliţiştii au găsit registre care conțin date despre pacienți și bolile tratate, iar în dulapul de serviciu au fost depistate cinci tipuri de medicamente care se eliberează doar în baza reţetei. Administrarea acestor sedative în supradoză pot duce la pierdere de memorie, psihoză însoţită de tendinţa la suicid sau chiar pot provoca coma medicamentoasă. Mai mult, poliția a stabilit că, după ce victimele erau deposedate de imobil, aceștia dispăreau fără urmă sau decedau în circumstanțe dubioase.

Patru victime decedate, două dispărute

Astfel, în cadrul anchetei, oamenii legii urmează să stabilească în ce circumstanţe au murit patru victime ale escrocilor, unde se află încă două victime ce au dispărut fără urmă, cine sunt alţi membri ai grupării şi ce rol au notarii în acest dosar înspăimântător.

„Una dintre versiunile noastre este că şi notarii ar putea face parte din grupare. Dar pe moment nu avem în calitate de bănuiţi niciun notar. În cadrul anchetei urmează să stabilim rolul notarilor şi dacă au fost complicii acestor doi”, a menţionat procurorul Zgureanu. Potrivit acestuia, pe moment, în arest sunt doar soţii medici care, dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru escrocherie în proporţii mari, riscă cel puţin zece ani de puşcărie. Mai mult, dacă se va demonstra că aceştia şi-au sedat victimele până le-au omorât, riscă să nu mai iasă în libertate.

Pledează nevinovaţi

În acest cabinet, învinuita, medic de familie din Durleşti şi-a identificat probabil victimele

Ambii pledează nevinovaţi, apărătorii acestora invocând că dosarul este o făcătură a Inspectoratului General de Poliţie. Oamenii legii neagă acuzaţiile avocaţilor şi spun că au suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia cuplului de escroci.

Agenţii imobiliari care deposedează prin metode dubioase persoanele vulnerabile de proprietate agonisită de-a lungul vieţii, recurgând la omorul acestora, sunt numiţi „realtori negri”.

Potrivit procurorului Alexandru Zgureanu, victimele cuplului sunt nu doar bătrânii singuratici, ci şi reprezentanţi ai păturilor dezavantajate, cum ar fi consumatorii de alcool sau persoanele cu devieri psihice.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, oamenii legii au bătut la uşa unui bărbat. Acesta pesemne că şi-a pierdut memoria, în urma administrării îndelungate a substanţelor sedative. „Îl cunosc pe Gheorghe. Nu ţin minte cum am făcut cunoştinţă cu el. Mi-s încâlcite gândurile”, a spus bărbatul buimăcit.

Omor-vânzare-cumpărare

Deşi cuplul susţine că nu are nicio treabă cu ceea ce li se incriminează, în timpul percheziţiilor la domiciliul acestora, oamenii legii au găsit cărți de imobil și contracte care atestă vânzarea-cumpărarea mai multor imobile în municipiul Chișinău, mai multe certificate de deces ale persoanelor, contracte de donație a apartamentelor din numele unor cetățeni pe numele învinuiţilor. Mai mult, în apartamentul persoanelor care au de fapt un salariu modest de bugetar, poliţiştii au scos dintr-un sertar peste 390 000 de lei.

Cum au agonisit soţii această sumă frumuşică urmează să stabilească ancheta. Procurorii promit că vor reveni cu mai multe detalii despre acest caz care a băgat spaima în bătrânii singuratici. Ancheta continuă.

Alte cazuri, acelaşi scenariu macabru

Amintim că JURNAL a scris despre alte cazuri în care bătrânii, pentru a fi deposedaţi de imobile, au fost omorâţi. Astăzi, îşi aşteptă sentinţa cei doi bărbaţi care au recunoscut că, în 2010, au omorât cu sânge rece un pensionar de 80 de ani. Pentru a ascunde urmele infracţiunii, inculpaţii au îngropat corpul neînsufleţit al victimei într-o pădure. Deşi au fost reţinuţi, au stat doar două zile în arest, după care, în circumstanţe dubioase, au fost eliberaţi.

Mai mult, inculpaţii susţin că ar fi achitat sume impunătoare de bani procurorilor pentru a scăpa basma curată. Iar pentru că s-au pomenit cu datorii, au pus la cale omorul altei bătrâne, înscenând un suicid. De această dată, făptaşii nu au scăpat de mâna poliţiei. Mai mult, potrivit procurorului Viorel Morari, pe banca acuzaţilor a ajuns şi un funcţionar public care ar fi încasat de la inculpaţi cinci mii de euro pentru a-i face stăpâni ai terenului bătrânului omorât.

Iana Zmeu

 

The following two tabs change content below.