„Reafirm dorinţa noastră de a ne regăsi cu toţii în spaţiul unic de democraţie, libertate şi securitate al Uniunii Europene”

Interviu cu Ambasadorul României la Chişinău, Dl Marius Lazurca

– Excelenţă, mâine, Republica Moldova sărbătoreşte 20 de ani de la proclamarea independenţei sale. România a fost prima ţară care a recunoscut-o. Unii zic că prin acest gest România s-a spălat pe mâini de Basarabia. Totuşi nu te speli pe mâini dând anual câteva mii de burse tinerilor moldoveni, ca să pomenim doar o parte a sprijinului acordat de România Republicii Moldova. Cum vede România viitorul celui de-al doilea stat românesc?

Aveţi perfectă dreptate. Întreaga Românie a urmărit cu bucurie și speranţă renaşterea naţională a românilor de peste Prut: decretarea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la alfabetul latin, adoptarea Tricolorului şi a stemei, schimbarea denumirii statului – evenimente istorice, susţinute de entuziasmul popular, care au culminat cu declararea independenţei. Am trăit şi noi, alături de Dumneavoastră, emoţia acelor ani şi am rămas solidari până astăzi, fideli celor scrise în Declaraţia de Independenţă pe care Parlamentul României a recunoscut-o la doar câteva ore după pronunţarea ei solemnă. Diversitatea şi volumul asistenţei pe care, în cei 20 de ani, România a acordat-o Republicii Moldova sunt binecunoscute şi nu e cazul să le reluăm în acest context. Ceea ce e important este că ne-am simţit şi noi părtaşi eforturilor de democratizare, de edificare a unui stat de drept și a unei economii deschise pe care – mai viguros, sau mai ezitant – autorităţile de la Chişinău le-au făcut. Venind în actualitate şi privind în perspectivă, reiau afirmaţiile Preşedintelui Băsescu şi reafirm dorinţa noastră de a ne regăsi cu toţii în spaţiul unic de democraţie, libertate şi securitate al Uniunii Europene. Toţi românii, oriunde ar trăi, au dreptul la beneficiile acestui destin istoric.

– După două decenii în care relaţiile dintre cele două state au trecut prin diferite stări – de la Podurile de Flori până la războiul diplomatic –, cum caracterizaţi relaţiile actuale dintre Republica Moldova şi România?

Aş îndrăzni să spun că, de la venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, raporturile de colaborare dintre noi au dobândit un nou dinamism. Putem astfel demonstra, prin acţiuni concrete, că apropierea Republicii Moldova de România este benefică proceselor de reformă, modernizare şi, în fond, europenizare în curs în momentul de faţă la Chişinău. Până în 2009 a fost promovată ideea că Republica Moldova se poate integra în Europa şi fără asistenţa României şi că sprijinul nostru nu ar fi necesar şi, uneori, nici binevenit. Sunt foarte bucuros să constat că am depăşit această etapă şi că actualul guvern de la Chişinău utilizează, prompt și profesionist, suportul pe care România, alături de multe alte state membre ale UE, îl pune la dispoziţie. Văd în această nouă deschidere o garanţie a unor progrese rapide pe calea integrării.

– Ce reprezintă relicva expusă în aceste zile la noi, ce semnificaţie are pentru România şi pentru Republica Moldova aducerea ei la Chişinău?

Gândul nostru a fost ca la aniversarea a 20-a de la Declaraţia de Independenţă să facem un gest care să confirme ataşamentul României faţă de litera şi spiritul acestui document important al istoriei recente. Revenind la stindard, credem că există puţine vestigii istorice care să ilustreze cu o mai mare strălucire şi mai convingător unitatea esenţială a românilor de pe ambele maluri ale Prutului şi dorinţa lor de a se regăsi în interiorul unui destin european comun.

Interviu realizat de Rodica MAHU

The following two tabs change content below.