Reacţii la „dezvăluirile” lui Tănase

DECLARAŢII // „Tănase n-a spus nimic nou. Funcţiile se vând şi asta va fi groparul AIE, deoarece persoanele nu se promovează după meritocraţie, independenţă, dar în funcţie de cum stai cu şeful partidului”

Declaraţia fostului ministrul al Justiţiei, Alexandru Tănase, făcută într-un interviu la un post de radio, precum că o componentă a AIE-1 vindea funcţii înalte în stat, nu este o noutate, sunt de părere analiştii politici. Aceştia mai spun că atât AIE-1, cât şi AIE-2 au promovat în funcţii persoane necunoscute societăţii, mai mult decât atât – ele au fost promovate pe linie de partid în funcţie de contribuţia financiară a acestora în cadrul campaniilor electorale.

Alexandru Tănase, în prezent judecător la Curtea Constituţională, vorbind despre fenomenul corupţiei, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că, „degeaba vom schimba legi, adopta strategii, face concepţii, dacă nu se va interveni în zona sensibilă – cea a  resurselor umane, şi anume judecătorii, procurorii, poliţiştii, toţi cei peste care planează elementarele dubii că sunt corupţi”.

Potrivit lui Tănase, actuala guvernare știe care funcționari sunt corupți, însă nu face nimic pentru a-i înlătura din funcții. „Credeţi că în Republica Moldova contrabanda, evaziunile fiscale pot avea loc fără un concurs al Ministerului de Interne? Al altor actori, care au ca  scop şi sarcină combaterea criminalităţii? Sigur că nu. Orice persoană care comite asemenea gen de fraude de-a lungul anilor şi nu este trasă la răspundere penală în mod cert are o conexiune la sistemul organelor de forţă ale statului”, mai spune Tănase, care astfel aruncă săgeţi în fostul său şef de partid, Vladimir Filat.

Mai mult, fostul membru al PLDM susține că și la nivelul AIE există acest flagel. „O componentă a fostei AIE-1 vindea funcţii şi s-a ştiut şi la nivel de ambasadori şi la nivel de instituţii ale statului, dar societatea nu a condamnat aşa ceva şi îmi pare foarte rău”, a declarat Tănase.

Solicitat de JURNAL, judecătorul Tănase nu a dorit să comenteze cele spuse anterior, motivând că ziarul nostru „nu are nimic comun cu libertatea de exprimare şi preferă să păstreze distanţa”.

„Astfel de declaraţii le taxăm ca simple speculaţii”

Întrebat ce are de spus la afirmaţia judecătorului Tănase, analistul politic Petru Bogatu a spus că „astfel de declaraţii au mai existat şi în trecut şi acum, dar fără probe”.

Potrivit lui, nu este exclus faptul că practica de a vinde funcţii exista şi până acum doi ani, având în vedere corupţia la nivel înalt. „Atunci când un jurist de talia lui Alexandru Tănase vorbeşte fără să demonstreze, comite o ilegalitate. Până nu vine cu probe, nu avem decât să regretăm faptul că persoane care deţin funcţii înalte în stat profită de situaţie doar pentru a tulbura apele”, a declarat analistul, adăugând că „astfel de declaraţii le taxăm ca simple speculaţii”.

Şi directorul executiv al Comitetului Helsinki pentru drepturile omului, Teo Cârnaţ, este de părerea că înainte de a spune ceva trebuie  aduse probe: „Dacă spune Tănase asta, el care a făcut parte din AIE-1 şi AIE-2, conchidem că vorbeşte în cunoştinţă de cauză despre situaţia dată. Dacă a aflat că se vând funcţii, domnia sa, în calitate de ministru al Justiţiei, trebuia să dea alarma şi să reclame astfel de situaţii”.

Comercializarea funcţiilor de stat – groparul AIE

Potrivit lui Cârnaţ, atât AIE-1, cât şi AIE-2 au promovat în funcţii persoane necunoscute societăţii, mai mult decât atât, ele au fost promovate pe linie de partid în funcţie de contribuţia financiară a acestora în cadrul campaniilor electorale. Se ştie că prim-vicepreşedintele parlamentului, Vlad Plahotniuc, este principalul finanţator al PD, a spus acesta.

„Funcţiile se vând şi Tănase n-a spus nimic nou şi asta va fi groparul AIE, deoarece persoanele nu se promovează după meritocraţie, independenţă, dar în funcţie de cum stai cu şeful partidului, fie că eşti rudă, cumătru, naş sau cât costă locul respectiv”, a concluzionat Cârnaţ.

Anterior, Oleg Cernei a declarat faptul că Serafim Urecheam a comercializat, contra unor sume fabuloase, locurile eligibile de pe lista electorală a partidului pe care îl conducea în AIE-1, vândute contra sumei de 300 mii de euro, iar poziţionarea în lista electorală a AMN a pretendenţilor la funcţia de parlamentar a avut drept reper suma achitată de către aceştia. Este de menţionat şi faptul că atunci Serafim Urechean a confirmat indirect acuzaţiile lui Cernei, întrebându-l public pe acesta de ce nu dă şi el bani dacă vrea să ajungă deputat.

Urechean nu comentează „prostii”

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, a declarat pentru JURNAL că nu comentează „prostiile” lui Tănase şi cele făcute anterior de Cernei.

La rândul său, fostul AMN-ist, actualul membru al Partidului Liberal, Oleg Cernei, a declarat pentru JURNAL că în cadrul AIE-1 funcţia de procuror general îi revenea AMN-lui, care trebuia să numească în funcţie pe cineva. „Se discuta ca să fie Gheorghe Susarenco, care nu a  fost numit şi, după un an de zile, procuror general a devenit Valeriu Zubco”.

Nici membrii AIE nu comentează

Întrebată dacă ştie ce funcţii s-au vândut în AIE-1, vicepreşedintele Legislativului, Liliana Palihovici, a declarat că nu a auzit despre vinderea şi cumpărarea funcţiilor înalte în stat şi nici nu vrea să creadă vorbelor, motivând că formaţiunea din care face parte, atunci când s-a creat, a avut şi are printre sarcini şi lupta cu corupţia. Palihovici a mai spus că „nu poate face comentarii la adresa lui Tănase”.

„Noi avem acum lucruri mult mai importante de făcut”, ne-a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele PL.

Şi prim-vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă, ne-a comunicat că nu poate comenta spusele ex-ministrului Justiţiei, pentru că nu a auzit de aşa ceva. „Că există fenomenul corupţiei nimeni nici nu pune la îndoială. E ceea ce am moştenit încă din perioada guvernării comuniste”, a spus Hadârcă. Acesta a mai adăugat că „adoptarea reformelor include şi schimbarea calităţii factorului uman, ceea ce ştie şi Tănase”.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.