Reacția deputaților ruși după denunțarea Tratatului de prietenie de către Ucraina: „Rusia încetează să recunoască granițele Ucrainei”

Publicația Radei Supreme de la Kiev „Vocea Ucrainei” a făcut public textul Legii privind ruperea tratatului de prietenie cu Rusia. Legea va intra în vigoare oficial mâine, 12 decembrie, scrie comments.ua. Legea privind denunțarea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă presupune că acest acord va înceta să mai fie valabil începând cu 1 aprilie 2019.

Denunțarea așa-numitului „Tratat Mare” eliberează Ucraina de orice obligație și nu afectează drepturile, obligațiile sau statutul juridic al Ucrainei.

„Ruperea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă, având în vedere încălcarea sa semnificativă continuă din partea Federației Ruse, va permite protejarea corectă și eficientă a intereselor naționale ale Ucrainei în relațiile internaționale”, se menționează în nota explicativă a documentului.

Conform proiectului de lege, denunțarea tratatului nu va avea un impact negativ asupra mediului de piață, asigurând drepturile și interesele entităților de afaceri, ale cetățenilor și ale statului și altor domenii ale relațiilor publice.

La 10 decembrie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat Legea privind denunțarea tratatului de prietenie cu Rusia.

Tratatul a fost semnat la Kiev la 31 mai 1997 de către președintele Ucrainei, Leonid Kucima, și președintele Federației Ruse, Boris Elțîn.

Deputații LDPR din Duma de Stat a Rusiei intenționează să ridice problema încălcării acordului de bază de cooperare cu Ucraina. După retragerea din tratat, Rusia încetează în mod automat să recunoască conducerea și granițele Ucrainei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)