Reacţia Ambasadei României la felul în care sunt repartizaţi banii destinaţi reparaţiei grădiniţelor

„Decizia finală asupra conținutului listei de beneficiari aparține Guvernului Republicii Moldova. România a promovat principiul unei distribuții echitabile a beneficiarilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel încât instituțiile preșcolare incluse în program, care au fost sau urmează să fie renovate și/sau dotate, să fie selectate pe criterii obiective”, se menţionează într-un răspuns al Ambasadei României la Chişinău despre faptul că asistenţa statului român acordată R. Moldova pentru reparaţia grădiniţelor.

„Rezultatele foarte bune obţinute în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova, finanțat cu 23 de milioane de euro, în perioada 2014–2016, au determinat Guvernul României ca, în anul 2016, să aloce o tranşă suplimentară de 3 milioane de euro, astfel încât și mai multe instituții preșcolare să beneficieze de condiții de funcționare la standarde europene”, se menţionează într-un răspuns adresat ziarului JURNAL de Chişinău.

„Cele 832 de instituții preșcolare renovate și/sau dotate în cadrul primei faze a programului menționat au acoperit toate unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova. Tranșa suplimentară de 3 milioane de euro este destinată pentru renovarea și/sau utilarea a încă 83 de grădinițe aflate în diverse unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova. În conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale dintre România și Republica Moldova din acest domeniu, decizia finală asupra conținutului listei de beneficiari aparține Guvernului Republicii Moldova. Menționăm că procesul de renovare și/sau dotare cuprinde și o contribuție (financiară și/sau în natură) din partea autorităților centrale și locale ale Republicii Moldova”, se precizează în nota Ambasadei.

„În cadrul acestui amplu program, România a promovat principiul unei distribuții echitabile a beneficiarilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel încât instituțiile preșcolare incluse în program, care au fost sau urmează să fie renovate și/sau dotate, să fie selectate pe criterii obiective.

Precizăm că, un reprezentant al Ambasadei României participă, în calitate de observator, la reuniunile Comitetului de Evaluare, organizat în cadrul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, la care participă, de asemenea, toate instituțiile de resort implicate în proiect: Agenția pentru Achiziții Publice, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor”, se mai precizează în răspunsul Ambasadei.

Amintim că potrivit unui articol publicat în JURNAL de Chişinău, peste 80% din localităţile selectate au primari democraţi.