Răzvan Theodorescu, despre cărțile scrise în detenție: O lucrare științifică este dificil de realizat

theodorescu

O lucrare științifică este dificil de realizat în condițiile detenției, consideră președintele Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, Răzvan Theodorescu. „Domnul Becali a avut marea sinceritate să spună că a chemat pe cineva și a spus niște lucruri și, din câte am înțeles, acel cineva a așternut pe hârtie ce i-a spus în linii generale autorul. Deci, e o situație destul de ambiguă”, a declarat luni acad. Theodorescu pentru Agerpres.

El a precizat că fostul premier Adrian Năstase este „un caz aparte” din acest punct de vedere. „Adrian Năstase este un intelectual de cea mai bună calitate și putea să aibă în minte niște lucruri și le-a avut și le-a și pus pe hârtie”, a menționat academicianul. Theodorescu a adăugat că i se pare „puțin stranie” situația lucrărilor scrise în detenție, nedorind „să judece situații atât de dificile”.

„Efectiv mă puneți în mare încurcătură. Am înțeles, cineva a scris istoria unui club sportiv. O avea în minte, s-a ocupat cu asta… Altcineva și-a povestit viața. În momentul în care scrii însă de lucruri care cer o cercetare științifică este dificil de realizat în condițiile detenției”, a spus el.

Theodorescu a susținut că alta este situația din perioada închisorilor comuniste. „Pe de altă parte, să nu uităm că în detențiile comuniste au existat oameni care au așternut, când au putut, când au avut ceva la îndemână, un condei și o hârtie, au scris niște lucruri magistrale. Dau un caz care pentru mine este ilustru, Petre Pandrea, care are o literatură foarte bogată din acest punct de vedere. E o situație excepțională aș vrea să spun”, a completat Theodorescu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)