Răzmeriţă în PLDM

Deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă a lansat acuzaţii dure la adresa guvernului şi a colegilor săi de partid

IONITA.F.NADEA ROSCOVANUPreşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă (foto), l-a acuzat pe preşedintele fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ, că ar fi blocat pachetul de legi pentru care Guvernul a fost nevoit să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului. Totodată, acesta a acuzat Guvernul că şi-ar fi asumat răspunderea pentru un pachet de legi prin care bugetul este delapidat de peste 1 miliard de lei. Liderul fracţiunii PLDM a calificat drept aberaţii declaraţiile lui Ioniţă, afirmând că pachetul de legi a fost elaborat în strânsă colaborare cu instituţiile financiare internaţionale.

Potrivit lui Ioniţă, Comisia economie, buget şi finanţe a pregătit rapoartele pentru majoritatea proiectelor de legi, inclusiv despre modificările la Legea bugetului de stat. „Cel care a blocat votarea bugetului şi a altor legi a fost dl Valeriu Streleţ. La mijlocul zilei, mi-a fost teamă că nu va fi votat bugetul şi m-am adresat membrilor PCRM în speranţa că se vor găsi câţiva deputaţi care vor vota modificările la buget. Dl Streleţ, văzând că reuşesc acest lucru, a dispărut pentru câteva ore, din această cauză modificările la buget nu au putut fi votate. Mai târziu, mi-am dat seama că tot circul acesta s-a făcut ca marţi să fie organizată o bufonadă. Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru un pachet de 11 legi, dorind să demonstreze că Parlamentul nu are capacitatea de a vota. Executivul a venit cu un Făt Frumos în faţă şi salvează naţiunea”, a spus Ioniţă.

Acesta a mai declarat că 22 iulie ar putea fi considerată o zi neagră a R. Moldova, deoarece au fost votate mai multe scheme incluse în legi, prin care bugetul de stat poate fi delapidat cu peste 1 miliard de lei.
„Prin Legea nr. 303 privind gajul, art. 1, în R. Moldova se instituie un mecanism care va înviora activitatea firmelor-fantomă, împotriva cărora am luptat mult timp. Acestea vor putea deposeda bugetul de stat cu 500 de milioane de lei anual”, a mai spus Ioniţă, precizând că a adresat o scrisoare în acest sens conducerii Parlamentului şi preşedintelui Nicolae Timofti. Ioniţă a mai declarat că, în zilele următoare, va face dezvăluiri, „din păcate, am impresia că am să fiu nevoit să prezint şi celelalte scheme”, a spus el.

Streleţ: „Ioniţă operează cu falsuri”

În replică, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a calificat afirmaţiile lui Ioniţă drept aberante. „Acuzaţiile dlui Ioniţă conţin numeroase minciuni. Regret că a operat cu falsuri. Pachetul a fost discutat de către întreaga Coaliţie pro-europeană. A fost coordonat cu toţi partenerii noştri de dezvoltare, UE, FMI, Banca Mondială, principalele ambasade. Acest pachet de legi trena din anumite considerente în cadrul Comisiei de specialitate. Dl Ioniţă a minţit spunând că existau rapoarte la celelalte proiecte”, a spus Streleţ, care a mai precizat că declaraţiile lui Ioniţă vor fi analizate în fracţiune şi că, în timpul apropiat, reprezentanţii partidului vor veni cu detalii.

Ar putea discuta această modificare la toamnă

Solicitat de JURNAL, Oleg Bodrug, deputat liberal-reformator, membru al Comisiei parlamentare buget, economie şi finanţe, a confirmat că modificările art. 1 al Legii 303 nu au fost examinate în cadrul Comisiei. „Trebuie să vedem dacă se adevereşte ceea ce spune Ioniţă. La toamnă, trebuie să revenim şi să discutăm această modificare în Parlament. O atare modificare ar înlesni într-adevăr activitatea firmelor-fantomă. Abia am încercat să scăpăm de ele”, a spus Bodrug, precizând că norma respectivă ar putea permite agenţilor economici să efectueze operaţiuni economice fără a fi calculat şi achitat TVA la buget, devenind astfel posibile scheme frauduloase de escrocherie a bugetului de stat din partea unor agenţi economici.

Un alt membru al Comisiei parlamentare, Zinaida Greceanîi, este de părerea că modificările în cauză indică o schemă care favorizează evaziunea fiscală. „Mă bucur că dl Ioniţă a avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Această normă permite crearea unor scheme de evaziune de la plata TVA, în special pentru obiecte care costă mult. Dacă ar fi fost discutată în cadrul Comisiei această normă, am fi solicitat Ministerului Finanţelor să ne informeze cum va administra această prevedere. În viziunea mea, Guvernul îşi asumă uneori decizii cu ochii închişi”, a spus Greceanîi.

„Furtună într-un pahar cu apă”

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Iurie Leancă, Liliana Viţu, a calificat declaraţiile lui Ioniţă drept o furtună într-un pahar cu apă. „Agenda de reforme a Guvernului – în special, lupta cu corupţia în diferite domenii – a întâmpinat rezistenţă. O manifestare a acestei rezistenţe a fost şi blocarea mai multor legi în Comisia economie, buget şi finanţe. Subliniez că legile asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea politică au fost elaborate în strânsă colaborare cu instituţiile financiare internaţionale, care au pledat pentru aprobarea cât mai rapidă a acestor acte legislative”, a spus purtătorul de cuvânt al premierului.

Sturza: „Să fie creată o comisie”

Fostul premier Ion Sturza a ţinut să avertizeze guvernanții că s-a antrenat într-un joc periculos. Drept soluţie ar fi crearea unei comisii independente, care să examineze pachetul de legi asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea, prin prisma coruptibilității și a interesului public. „Suntem martorii unui război oligarhic pentru redistribuirea zonelor de influență și a banilor publici. Am încercat în repetate rânduri, fără a stresa opinia publică, să explic conducerii Guvernului și protagoniștilor conflictului cât de periculos este aceasta. I-am atenționat inclusiv în privinţa faptului că acest pachet de legi poate fi considerat drept mijloc legislativ de consolidare a unei părți beligerante. Din păcate, ca multe alte intervenții ale mele, aceste atenționări nu au fost luate în serios. Acum problema a explodat în spațiul public și miroase urât.

O soluţie ar fi crearea unei comisii independente, din afara ariei guvernamentale și politice, care să examineze acest pachet de legi prin prisma coruptibilității și interesului public. Nu trebuie blamat dl Leancă. El are de gestionat mai multe crize concomitent”, este opinia fostului premier publicată pe o reţea de socializare. „Suntem martorii unui război oligarhic pentru redistribuirea zonelor de influență și a banilor publici. Am încercat în repetate rânduri, fără a stresa opinia publică, să explic conducerii Guvernului și protagoniștilor conflictului cât de periculos este aceasta. Din păcate, ca multe alte intervenții ale mele, aceste atenționări nu au fost luate în serios. Acum problema a explodat în spațiul public și miroase urât”, a spus Ion Sturza.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)