REPORTAJ // Răzmeriţa de la Ulmu

Sătenii din Ulmu au boicotat primul tur al alegerilor locale şi nu sunt siguri că vor merge duminică la urne

Picture 061Oameni dezamăgiţi şi supăraţi am întâlnit marţi la Ulmu, Ialoveni. Locuitorii satului au boicotat primul tur al alegerilor locale, s-au prezentat la urme doar 20 la sută din votanţi. Ei sunt dispuşi să nu participe nici la turul de duminică din cauza că a fost eliminat din cursa electorală, cu câteva zile înainte de alegeri, fostul primar Grigore Postică (PLDM). El a luptat până în ultimul moment, fără autorizaţie din partea Guvernului, să interzică activitatea unui agent economic ce a amenajat trei iazuri în preajma unui dig de protecţie de pe malul râului Botna. Agentul economic şi-a început activitatea în 2001. Supărarea locuitorilor legată de pericolul de inundaţii a crescut pe măsura înaintării lucrărilor. Digul nu a fost consolidat, în caz de creştere a nivelului apei, riscul de inundare a mai multor localităţi din împrejurimi este iminent.

Am găsit localitatea Ulmu după indicatorul ce arată Mănăstirea Ulmu, şi nu localitatea. Pe un drum de moloz şerpuit la vale, prin pădure, am ajuns în sat la primele ore ale dimineţii. Microbuzul care ducea spre capitală îşi aştepta ultimii pasageri. Şoferul microbuzului, de cum a văzut că sunt de la presă, mi-a spus indignat că la un post de radio s-a vorbit urât despre satul lor şi ne-a întors spatele supărat. La vreo câţiva paşi de microbuz, trei femei discută aprig ceva. Cea mai tânără explică de ce nu a venit lumea la vot: „L-au exclus pe Postică din listă şi nu l-am putut vota, dar el a fost pentru sat, pentru oameni. Fostul primar nu le-a dat voie să construiască iazurile alea mici după digul iazului ca să evite inundaţiile. Digul abia se ţine. Dacă cresc apele Botnei, Doamne fereşte, s-ar putea rupe digul şi ar putea să ne inunde. În plus, terenurile alea erau unicele păşuni unde sătenii îşi puteau paşte animalele. I-au pus o amendă mare primarului pentru prejudiciul provocat celor cu iazul, unei firme ‚Drabant’ SRL. Acum el nu are dreptul să deţină doi ani funcţii publice”, mărturiseşte mătuşa Elena. Potrivit femeilor, Grigore Postică este plecat la soţia sa în Italia împreună cu feciorul. Auzind că merg la primărie, îmi spun că acolo toţi îl susţin pe Tudor Coşleţ, candidat independent.

Picture 058

„Nimeni nu-ţi dă ajutor la primărie, dar pe el alege-l şi fă-l nacealnic”

Urcând dealul spre primărie, în calea mea merge Iulia Plămădeală, pensionară. Vine de la magazin cu pâine. Femeia îmi spune că a mers la alegeri, pentru că „trebuie”. „Lumea n-a vrut să voteze pentru că n-a fost candidatura pe care o susţine, Grigore Postică”, explică femeia.

Jovială, primarul interimar, Iulia Bârcă, îmi explică faptul că litigiul a apărut din cauza celor trei iazuri. „Fostul primar nu a vrut să semneze autorizaţia de construcţie. Din această cauză, i-au deschis un dosar penal pe care l-a pierdut în toate instanţele. În consecinţă, a fost exclus din cursa electorală. Oamenii sunt indignaţi deoarece Grigore Postică le apăra interesele”, îmi spune Bârcă.

Picture 071

Pericol de inundaţii în mai multe sate

Problema satului a apărut în 2001, când primarul de atunci, Alexandru Guţu, a decis să vândă SRL „Drabant” un teren de cinci hectare, o parte din care se află în zona de protecţie a râului Botna. În 2005, firma „Drabant” s-a adresat Primăriei cu o cerere prin care a cerut o autorizaţie de construcţie a trei iazuri pentru creşterea puietului de peşte. Grigore Postică s-a opus, deoarece, în caz de fisurare a digului, apare riscul să fie inundate satele Ulmu, Văsieni şi Ruseştii Noi. Reprezentanţii firmei au câştigat procesul în 2008, la Curtea Supremă de Justiţie. Primarul a continuat să se opună, având susţinerea oamenilor şi a consilierilor.
Ca rezultat, numele său a ajuns să figureze într-un dosar penal, fapt ce îi interzice să ocupe posturi publice timp de doi ani.
Din cei 3000 de locuitori din Ulmu, 2623 au dreptul să voteze. La alegeri au participat doar 563. „Sperăm ca oamenii să iasă duminică la vot”, afirmă primarul interimar. Sătenii urmează să aleagă între Tudor Coşleţ (candidat independent), Sergiu Braga (PPPE „Alianţa verde”) şi Doni Tudor (PNL).
Iulia Bârcă ne mai spune că oamenii au protestat în repetate rânduri pentru a stopa lucrările, însă agentul economic nu a ţinut cont de opinia oamenilor.

Picture 073

Copii educaţi de bunici

„Digul de protecţie a fost construit de mult timp. Trebuia construit încă unul sau întărit cel vechi şi apoi să fie amenajate iazurile alea mici, dar nu s-a făcut”, îşi dă cu părerea secretara. Tot ea ne mai spune că Boris Vrabii este şeful SRL „Drabant”, căruia îi aparţin iazurile.

Puţin mai la vale de primărie, locuitorii din Ulmu se pot plimba într-un parc amenajat în ultimii patru ani, care se întinde pe o suprafaţă de circa 70 ha. „De acolo, de la cişmeaua din parc se trage denumirea satului”, ne povesteşte Iulia Bârcă. „Acolo, lângă cişmea erau trei ulmi. De la ei provine denumirea satului nostru.”

Majoritatea locuitorilor din sat lucrează la Chişinău. „Mulţi sunt plecaţi la lucru peste hotare. Se întorc pentru că le place satul nostru. Copiii sunt lăsaţi în grija bunicilor. Grădiniţa funcţionează. Casa de cultură a fost renovată în ultimii patru ani. Au făcut făcute unele drumuri, avem iluminare stradală în unele mahalale în care era întuneric şi greu de mers. Nu avem apeduct, canalizare şi gunoişte autorizată. Proiectul apeductului este deja în primărie şi urmează a fi implementat în următorii ani. Din cele 300 de gospodării, doar vreo 100 sunt conectate la gaz. În toamnă, poate va fi conectată şi grădiniţa. Oamenii nu prea au bani, conectarea la gaz este scumpă”, mai spune primarul interimar.
Pe la ora 11.00, nu vezi pe nimeni pe străzile satului. După lacătele de la porţi şi paragina din curte îţi poţi da seama cine şi-a lăsat casa şi a plecat în lumea largă.

Picture 067

Din 2009, la Ulmul se nasc tot mai mulţi copii

Merg spre grădiniţă. O educatoare cu prenumele Iulia supraveghează copiii care aleargă prin curte. Zâmbetele lor luminează ograda instituţiei preşcolare. Îmi spune cu greu de ce nu au mers oamenii la alegeri. „A fost organizată campanie ca să nu iasă lumea la vot. Unii nu au ieşit de frică, alţii nu au vrut să iasă, dar mai este al doilea tur”, susţine una din educatoare. Femeile nu au vrut să spună dacă vor merge la vot.
În curte a apărut directoarea grădiniţei, Ioana Vasile. Ea se laudă că lucrurile merg bine la grădiniţă şi că, în timpul apropiat, se va deschide a cincea grupă unde vor merge copii de la vârsta de 2,5 ani. „Din 2009, de când a fost redeschisă grădiniţa, după o perioadă lungă de inactivitate, se nasc mai mulţi copii în sat”, mărturiseşte managerul grădiniţei. Femeia a recunoscut că nu a fost la alegeri, pentru că nu a vrut să voteze decât pentru Grigore Postică.

Picture 075

Primari cu dosare la Orhei şi Bălţi

„Lumea s-a împărţit în două tabere. Grigore Postică a făcut numai bine pentru sat. Ceea ce a făcut el nu sunt fărădelegi. Vedem că au furat milioane, Shor e implicat, Usatîi e şi el un tip dubios, însă li s-a permis să candideze. Primarul care a apărat interesele oamenilor însă a fost scos din cursă. Cum să votezi şi în cine să mai crezi în astfel de condiţii?”, se întreabă Ioana Vasile.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, preşedintele Consiliului electoral de circumscripţie raională Ialoveni nr. 21, Eudochim Ungureanu, ne-a declarat că Grigore Postică a fost suspendat din listă din cauza dosarului deschis pe numele său. „El a fost suspendat din funcţie până la alegeri. Din februarie 2015 până în 2017, conform hotărârii definitive şi executorii a Curţii de Apel Chişinău, nu are dreptul să deţină funcţii publice. El nu trebuia să fie înregistrat în lista electorală. Consiliul de nivelul I nu a vrut să anuleze hotărârea de înregistrare a candidatului şi noi am anulat-o, pentru că respectăm legea. Votarea repetată se va desfăşura cu candidaţii din primul tur”, a adăugat el.

Din cei 3000 de locuitori din Ulmu, 2623 au dreptul să voteze. La alegeri au participat doar 563. „Sperăm ca oamenii să iasă duminică la vot”, afirmă primarul interimar. Sătenii urmează să aleagă între Tudor Coşleţ (candidat independent), Sergiu Braga (PPPE „Alianţa verde”) şi Doni Tudor (PNL).