Razii aranjate la frontiera moldo-română

Descinderi cu mascaţi la punctul de trecere Leuşeni–Albiţa

Descinderi cu mascaţi la punctul de trecere Leuşeni–Albiţa

Din cei 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră reţinuţi la punctul de trecere Leuşeni, nu este niciun şef. „Toţi sunt inspectori”, a declarat pentru JURNAL procurorul Eduard Harujen

Deşi se spune că peştele se strică de la cap, cei de la Centrul Naţional Anticorupţie încearcă se demonstreze contrariul. Descinderile de acum trei zile la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa s-au soldat cu reţinerea a 32 de inspectori: 19 vameşi şi 13 poliţişti de frontieră. Toţi sunt bănuiţi de corupere pasivă.

Potrivit procurorului Eduard Harujen, care instrumentează cazul, s-au făcut percheziţii în birourile şi casele superiorilor inspectorilor. „Deocamdată nu sunt motive rezonabile pentru reţinerea acestora”, a menţionat Harujen.

Moldovenii mai hapsâni la bani străini La descinderile de la punctul de trecere Leuşeni au participat Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie, Direcţia securitate internă a Serviciului Vamal, a Poliţiei de Frontieră, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI al României. Potrivit procurorilor, mita pe care o percepeau frontieriştii moldoveni era mai mare decât cea pe care o pretindeau colegii de peste Prut.

Moldovenii mai hapsâni la bani străini
La descinderile de la punctul de trecere Leuşeni au participat Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie, Direcţia securitate internă a Serviciului Vamal, a Poliţiei de Frontieră, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI al României. Potrivit procurorilor, mita pe care o percepeau frontieriştii moldoveni era mai mare decât cea pe care o pretindeau colegii de peste Prut.

Acţiunile de investigaţie la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa au durat mai bine de şase luni, iar pe 22 octombrie curent, la ora şase dimineaţa, peste 200 de procurori anticorupţie şi ofiţeri CNA au dat buzna la faţa locului imediat după ce un vameş moldovean n-a rezistat ispitei banului şi a luat mită, fără să-şi dea seama că cel care îl corupe este un ofiţer sub acoperire. Au fost efectuate peste 80 de percheziţii în birourile suspecţilor, în automobilele şi domiciliile acestora.

Astfel, testul şpăgii l-au picat 32 de inspectori. Potrivit procurorului Eduard Harujen, au fost răscolite şi birourile şefilor, dar n-a fost găsit ceva ce ar putea face dovada implicării acestora în schema frauduloasă care are tentacule şi peste Prut. În aceeaşi dimineaţă, au fost reţinuţi 23 de lucrători vamali de la punctul de trecere Albiţa.

Ieri, Direcţia Naţională Anticorupţie din România a venit cu o precizare: „Direcţia Naţională Anticorupţie a extins cercetările şi a început urmărirea penală faţă de alte cinci persoane, astfel încât, în prezent, în acest dosar, sunt învinuite în total 28 de persoane: 24 de lucrători vamali şi patru poliţişti de frontieră. În schimbul sumelor de bani pretinse şi primite, inculpaţii efectuau formal sau nu efectuau deloc controale vamale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia”, se arată într-un comunicat DNA.

Secretomania

Spre deosebire de procurorii din România, care au făcut publică lista cu numele persoanelor reţinute, în R. Moldova, oamenii legii invocă secretul anchetei şi refuză să numească cel puţin cine sunt avocaţii suspecţilor. Mai mult, nu se ştie nici măcar suma exactă care a fost adunată din birourile şi domiciliile acestora. Potrivit CNA, este vorba de zeci de mii de euro, în timp ce procurorul care instrumentează cazul ne-a comunicat că în timpul percheziţiilor la punctul de trecere au fost găsite aproximativ 100 de mii de lei, iar în casele bănuiţilor, în diferite ascunzişuri, aproximativ 10 mii de euro. „Acum verificăm proveniența banilor, dacă sunt printre aceştia şi bani marcaţi”, a subliniat Harujen.

Tradiţia de a lua mită

Se ştie că de verificarea mărfurilor la punctele de trecere se ocupă doar vameşii. „Ce treabă au poliţiştii de frontieră? Asta e problema. S-a format o tradiţie vicioasă şi persoanele, din neştiinţă, dau mită şi la vameşi, şi la poliţiştii de frontieră doar pentru a scăpa de un control mai minuţios. Au fost cazuri în care au dat mită şi şoferii de microbuze care nu aveau nimic în transport. Banii se percepeau chipurile pentru o bere sau la ceai”, a menţionat procurorul.

 

Luptăm cu corupţia de ochii europenilor

Lupta cu corupţia în R. Moldova presupune reţinerea plevuştii, în timp ce rechinii rămân neatinşi. Săptămânal, se fac show-uri cu mascaţi de la CNA care merg la reţinerea persoanelor ce au luat mită de o sută, două de euro şi se trece cu vederea actele de corupţie de milioane.

„Eu nu sunt procuror, dar dintr-o parte se creează impresia că unor structuri de stat li s-a dat ordinul de a demonstra partenerilor străini că în R. Moldova are loc lupta cu corupţia. Şi aceste structuri luptă cu adevărat, dar la nivelul care nu depăşeşte câteva sute de dolari. Odată şi odată, trebuie să  începem cu ceva. Şi dacă e să fim naivi şi chiar romantici, putem spera că, dacă se va începe de jos, se va ajunge cândva şi sus. Însă asta nu se întâmplă de la sine atâta timp cât cetăţenii tolerează ceea ce se întâmplă”, consideră analistul Oazu Nantoi.

 

Inventivitatea vameşilor i-a uimit pe procurori. În birourile acestora, pe plafon, au descoperit banii luaţi mită

Inventivitatea vameşilor i-a uimit pe procurori. În birourile acestora, pe plafon, au descoperit banii luaţi mită

Surse din cadrul Poliţiei de Frontieră au declarat pentru JURNAL că, deşi controlul spectaculos pretinde a fi inopinat, au avut scurgeri de informaţie. „Nu este real ca timp de jumătate de an nimeni să nu ştie nimic. Au căzut în această capcană cei care au trebuit să cadă”, a menţionat sursa noastră, care a solicitat anonimatul.

Pe de altă parte, procurorul Harujen explică de ce au fost reţinuţi doar inspectori, „deoarece ofiţerii sub acoperire au dat mită anume acestor persoane”. Destinaţia finală a sumelor urmează să fie stabilită. Cert este că din cei 32 de bănuiţi, 28 au fost puşi de Procuratura Anticorupţie sub învinuire pentru comiterea coruperii pasive. În baza demersurilor depuse de procurori, judecătorii de instrucţie au eliberat mandate de arestare pe numele a trei persoane (doi vameşi şi un poliţist de frontieră), în privinţa a patru persoane (un vameş şi trei poliţişti de frontieră) a fost aplicat arestul la domiciliu, iar trei vameşi au fost eliberaţi provizoriu sub control judiciar.

Astăzi, judecătorii urmează să examineze demersurile procurorilor de aplicare a arestului în privinţa a 12 vameşi şi poliţişti de frontieră.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, poliţiştii de frontieră şi vameşii riscă până la şapte ani de puşcărie.

Svetlana Panţa

 

 

 

 

The following two tabs change content below.