Răzbunările lor, sărăcirea noastră

Urna de vot pentru demiterea preşedintelui Parlamentului Marian Lupu

Marian Lupu a fost demis din funcția de speaker. 76 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au votat pentru revocarea lui Lupu

După demisia şefului executivului, RM a rămas şi fără preşedinte al legislativului. Proiectul de demitere a preşedintelui Parlamentului a fost propus de mai multe ori de fracţiunea comunistă, ieri însă s-a bucurat de susţinerea deputaţilor liberal-democraţi, a grupului de deputaţi neafiliaţi şi a grupului de reformatori PL conduşi de deputatul Ion Hadârcă. Până la alegerea unui nou speaker, atribuțiile funcției vor fi exercitate de vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici.

Pe culoarele Parlamentului se vorbea că aceasta ar fi replica liberal-democraţilor la decizia Curţii Constituţionale care a calificat drept neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat în calitate de candidat la funcţia de premier.

Înainte de a iniţia procedura de demitere, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, i-a sugerat lui Marian Lupu, că ar fi bine să-şi onoreze promisiunile pe care le făcea anterior când spunea că dacă premierul îşi dă demisia benevol, îi va urma exemplul în aceeaşi zi, iar un nou acord de guvernare va fi renegociat de la „varianta zero”. În replică, democratul a declarat că nu-şi va da demisia.

Votul PLDM–PCRM

Deputaţii au creat o comisie privind organizarea votului secret pentru revocarea preşedintelui Parlamentului, iar prin cabina de votare au trecut 33 de deputaţi comunişti, 31 de deputaţi PLDM, cei patru socialişti din grupul lui Dodon, neafiliatul Sergiu Sârbu şi grupul de reformatori PL. Deputaţii PD şi cei ai PL au anunţat că nu participă la procedura de demitere a preşedintelui. Mai mult, Mihai Ghimpu a ieşit cu un discurs în faţa Parlamentului în care a încercat să avertizeze deputaţii PLDM că ceea ce întreprind este o răzbunare care va avea efect de bumerang.

„Dacă va fi demis dl Lupu, PCRM nu va vota pentru alt preşedinte de Parlament, ei vor alegeri anticipate. Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, nu va avea dreptul să conducă, să convoace şedinţe ori să semneze legile votate de Parlament. Dacă în trei luni Parlamentul nu va adopta nicio lege, preşedintele statului va fi obligat să dizolve Parlamentul, adică vom avea alegeri anticipate”, a spus Ghimpu. Deputatul democrat Igor Corman i-a acuzat pe liberal-democraţi că prin demiterea lui Lupu „doresc să facă alianţă cu comuniştii şi să-i aducă pe aceştia la guvernare”.

Liberal-democratul Tudor Deliu a declarat în replică: „Dle Corman, a venit momentul adevărului. Nu am insinuat când aţi votat moţiunea de cenzură împreună cu comuniştii, de ce nu v-aţi întrebat atunci încotro ducem ţara?”. Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat senin că „actuala situaţie poate fi schimbată numai prin alegeri anticipate şi că acest parlament nu are perspectivă”. Marian Lupu a fost demis din funcţia de speaker cu votul a 76 de deputaţi.

Criză profundă

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, a declarat că situaţia politică din Republica Moldova este fără precedent. „E o situaţie unică probabil când într-un stat se demite şi guvernul şi conducerea parlamentului. A fost blocată activitatea Parlamentului şi mi-e teamă că peste trei luni, ceea ce e real, vom avea alegeri anticipate. În cazul în care nu vor dori anticipate, deputaţii vor trebui să aleagă un alt preşedinte, care trebuie să întrunească cel puţin 67 de voturi, ceea ce e puţin probabil.

În percepţia mea, nu există altă ieşire decât alegerile anticipate, nu cred în varianta zero şi este dificil de presupus cine dintre candidaţi poate fi sigur că va întruni voturile necesare pentru a fi învestit în funcţia de premier. O asemenea situaţie n-a fost nici într-o ţară după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus expertul.

Buboiul s-a spart

Comentatorul politic Viorel Cibotaru este de părere că la propunerea PDM, liberal-democraţii au votat un pachet de amendamente legislative şi numiri ca o condiţie de constituire a unui nou guvern în cadrul unei alianţe resetate AIE 3. Acest proces însă n-a fost dus la bun sfârşit din cauza deciziei Curţii Constituţionale, care, în opinia mai multor experţi, în special a unor deputaţi PLDM, a fost inspirată de PDM. „PLDM sugerează prin decizia sa că acest pachet de bonusuri se revocă şi are susţinerea fracţiunii PCRM în acest sens. Acum s-a produs o explozie a unor conflicte ascunse.

E bine pentru societate, existenţa unui nivel înalt de corupţie, situaţia de stat capturat, oligarhizarea puterii făceau practic ineficiente oricare alte activităţi. Acestea se răsfrângeau în ultima instanţă asupra nivelului de trai al oamenilor. Soluţionarea e mai benefică decât inhibarea acestor conflicte şi perpetuarea unei stări de capturare a statului”, a spus Cibotaru.

Ne apropiem de anticipate

Imediat după anunțarea rezultatelor votării, Marian Lupu a dispărut de la tribuna Parlamentului. Colegul său de partid, Adrian Candu, a ținut să felicite pe o notă ironică deputații care au votat revocarea lui Lupu. „Felicitări PCRM și PLDM că ați adus țara la anticipate. Din momentul acesta, activitatea Parlamentului este blocată, vicepreședintele Parlamentului nu are dreptul nici să convoace ședințele Parlamentului”, a spus Candu. Acesta a fost însă contrazis de vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici: „Ședința Parlamentului este deschisă de președinte sau de unul dintre vicepreședinți. Ceea ce facem acum este legal”.

„Nu vă bucurați, sesizăm Curtea Constituțională și hotărârea dvs. zboară. Motivele le veți afla mai târziu. Nu vă bucurați așa!”, a exclamat Mihai Ghimpu. În replică, deputatul PCRM, Artur Reșetnicov, a sugerat: „Probabil că dl Ghimpu cunoaște unele decizii care deja sunt scrise la CC”.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu