Răzbunarea lui Viorel

DIVORŢ// Ce se întâmplă atunci când soacra se implică în familia tinerilor căsătoriţi

În familia de intelectuali Nistor de prin părţile Bricenilor creşteau trei fete – toate frumoase, dar cea mică avea un vino-ncoace care o făcea şi mai plină de farmec. Părinţii i-au dat numele Rita. După absolvirea şcolii din sat, fata şi-a urmat surorile la facultate, la Chişinău. În aceeaşi serie, învăţa un flăcău chipeş de la Cahul, Tudor. S-a întâmplat că Tudor s-a îndrăgostit de Rita. Şi fetei i-a căzut tronc flăcăul, deoarece era înalt şi frumos ca Florin Piersic în tinereţe.

Pe la anul IV au făcut nunta. Tinerii însurăţei trăiau în pace şi bună înţelegere într-o cameră la cămin. Dragostea îi întâmpinase cu braţele deschise, se simţeau fericiţi. Traiul lor s-a îndulcit şi mai mult când, spre sfârşitul studiilor, a venit pe lume micuţul Dan. „Să nu fie într-un ceas rău. Dacă vom trăi toată viaţa aşa, vom ajunge la bătrâneţe fericiţi”, îşi ziceau adesea.

Îndărătnicia soacrei

Dar iată că peste anii de studenţie s-a tras cortina. Tânăra familie s-a văzut nevoită să treacă cu traiul la părinţii Ritei. De fapt, aşa le-a fost înţelegerea la logodnă. Casa cu o parte din acareturi i-a revenit Ritei, care, după facultate, urma să se întoarcă în sat. Din acea clipă, de multe ori, Tudor se gândea cu câtă bucurie o să-l primească socrii în casa lor şi ce viaţă plină de lumină o să aibă în acea partea de ţară!

Îşi imagina că într-o familie de pedagogi, unde tronează respectul şi bună-cuviinţa, va putea găsi răspuns la toate întrebările. Cât au stat la Chişinău, se simţea stăpânit de Rita, parcă voia dinadins să se lase în stăpânirea ei. Credea că va fi la fel în continuare. Însă, chiar din primele zile de trai în sat, stăpână pe situaţie a devenit mama-soacră. Ea îi trezea dimineaţa din somn, ea îi culca, ei îi aparţinea ultimul cuvânt în luarea deciziilor.

Tudor nu se putea împăca cu această situaţie. Pe măsură ce timpul trecea, el devenea tot mai însingurat şi mai deznădăjduit. Îşi petrecea cea mai mare parte a timpului la şcoală. Prefera să se întreţină mai mult cu colegii de lucru pentru care avea respect şi atitudine sinceră. Însă nici la şcoală soacra nu-l slăbea din ochi, îi urmărea toate mişcările, iar seara îl lua la vatra jocului: „De ce i-ai sărutat mâna profesoarei de engleză?! De ce ai  zăbovit atât de mult pe coridor cu profesoara de biologie?! De ce i-ai zâmbit atât de dulce bibliotecarei?!”.

Urmărit de soacră

Aşa au trecut doi ani. Când s-a născut Viorel, tânărul tată spera la o schimbare în bine. Credea că acum e momentul să scape de influenţa soacrei. I-a spus în sfârşit Ritei că a obosit de un asemenea comportament din partea mamei-soacre şi a rugat-o frumos să stea de vorbă cu mamă-sa şi să-i spună delicat să nu se mai amestece în familia lor, căci sunt destul de maturi şi pot şi fără sfaturile ei să-şi organizeze viaţa.

Rita l-a privit mirată: „Da’ ce nu-ţi place? Cred că e binevenită implicarea mămicăi. De ce te deranjează? Ducem o viaţă destul de normală”. Tudor a rămas fără replică. Uimit de logica soţiei şi neîmpăcat cu gândurile ei, a doua zi, a acceptat cu bucurie să lucreze toată vara în tabăra de odihnă, în calitate de director. Atmosfera de la tabără l-a scos din deprimare. Mergea doar sâmbăta şi duminica acasă să-şi vadă copiii şi nevasta, încerca să le satisfacă toate dorinţele. Iar luni dimineaţă, în avertizările soacrei: „Vezi, ia seama să nu întri în păcat cu studentele celea care fac practica!”, se întorcea cu mare bucurie în tabără.

După o lună de muncă, soacra, văzându-l mai senin la faţă şi mai plin de viaţă, a presupus că acolo, în pădure, ginerele duce o viaţă plină de aventură şi a început să-l spioneze. Mergea aproape în fiecare seară la tabără, se ascundea pe după copaci şi tufari ca să-l poată urmări. Într-o seară, la discotecă, l-a văzut pe ginere dansând cu cea mai frumoasă studentă. Atâta i-a trebuit.

Plină de mânie, a ieşit din ascunziş şi a alergat valvârtej la ginere, răcnind cu spume la gură: „Rita stă acasă cu copilul, dar tu te distrezi cu fete tinerele, nenorocitule! Ce exemplu dai acestor copii, nemernicule?!”. Apoi a plecat acasă şi a făcut o zarvă de a ridicat toată mahalaua în picioare. Auzind că bărbatul său are o relaţie cu o studentă, Rita a încălecat pe motocicletă şi a plecat la tabără. Aspre şi nemiloase îi erau cuvintele care curgeau potop la adresa soţului. După ce l-a boscorodit, a luat o nuia şi alerga furioasă prin curtea taberei strigând: „Unde-i curva? S-o învăţ eu cum să facă dragoste cu un bărbat însurat!”.

Apoi s-a apropiat de Tudor, care stătea încremenit, şi a prins a lovi în el de l-a umplut de vânătăi. Spre mirarea tuturor, bărbatul, înalt şi voinic ca un haiduc, care ar fi putut s-o doboare dintr-o lovitură, şi-a păstrat calmul, nu a atins-o măcar cu un deget. Iar după ce femeia s-a mai domolit, i-a zis pe un ton liniştit: „Ce păcat, Rita! Ce păcat! Atât de frumoasă şi atât de rea! N-am crezut că şi tu eşti în stare să-mi faci viaţa de nesuferit ca şi maică-ta. Bine a zis cine a zi, că surcica nu sare departe de trunchi”. S-a întors şi a intrat în căsuţă. După el au intrat toate educatoarele.

A lăsat copilul pe prag

Şocat de această sinistră întâmplare, peste două zile, Tudor a plecat la Cahul. Nu s-a mai întors niciodată în casa care i-a provocat atâta amărăciune. Iar soacra, şi mai înfuriată, a luat copilul şi s-a dus puşcă din urma lui. Fără a le spune un cuvânt cuscrilor şi ginerelui, a lăsat micuţul de 5 luni pe prag şi, împăcată, s-a întors acasă, zicându-i fiicei: „V-am făcut parte dreaptă. Tu ai rămas cu Dan, iar el las’ să-l crească pe Viorel, dacă n-a ştiut să păstreze familia”.

Atunci bunica i-a spus lui Dan că tăticul lui a plecat departe- departe şi nu ştie când o să se întoarcă acasă, iar pe frăţiorul lui mic l-a furat o ţigancă. Fără remuşcări şi mustrări de conştiinţă, peste câteva luni, frumoasa Rita s-a recăsătorit. Peste un an, a născut o fetiţă bolnavă, tot atunci s-a îmbolnăvit rău de tot şi maică-sa. A stat ţintuită la pat 15 ani, suportând chinuri îngrozitoare până a iertat-o Dumnezeu.

A murit în chinuri cumplite de durere. Când au pus-o în sicriu, chipul i s-a desfigurat cu totul, încât a fost dusă acoperită la cimitir. Mirosea foarte urât şi nimeni nu putea să stea lângă ea. Rita a fost un timp fericită şi în a doua căsătorie, dar după câţiva ani de viaţă în comun au început nemulţumirile.

A murit în chinuri groaznice

Îi turna zilnic venin pe suflet sărmanului bărbat încât, într-o bună zi, inima acestuia n-a mai rezistat. Nici cu cel de-al treilea  bărbat n-a dus-o mult. A născut şi de la el o fetiţă de care n-a avut parte – a murit sub ochii plini de lacrimi ai părinţilor, strivită de roţile unui automobil. În scurtă vreme după tragicul accident, s-a stins din viaţă şi acest bărbat. Iar când Dan a crescut şi a aflat de la nişte rude adevărul despre tata şi fratele mai mic, a plecat la ei.

Acum Rita are 48 de ani. Îngrijeşte de fiica cu retard şi de tatăl-său, care a rămas fără ambele picioare după ce a fost lovit de o maşină chiar în poarta casei. Oamenii din sat spun că aceasta e pedeapsa de la Dumnezeu pentru păcatele ce le-a săvârşit împreună cu maică-sa. E răzbunarea lui Viorel, desprins de la sân la numai cinci luni cu bună ştiinţă. Şi cine ştie cât va mai avea de suferit până la sfârşitul vieţii…

Nina Neculce

The following two tabs change content below.
Nina Neculce

Nina Neculce

Nina Neculce

Ultimele articole de Nina Neculce (vezi toate)