Răzbunare sau deconspirare?

 

Andrei Pântea, prim-adjunctul procurorului general: „Eu nu am apartament în acest bloc. Sunt nişte aberaţii”

Război între Procuratura Generală şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare! Cine pe cine înfrânge?

„Amenințați cu regularitate de către deținuți și părtașii criminalilor, am ajuns să fim intimidați și persecutați de un procuror cu două fețe și slugile acestuia. E vorba de prim-adjunctul Procurorului General, Andei Pântea, care, de câteva luni, încearcă să transforme un caz grav de corupție la cel mai înalt nivel de stat într-o poveste cu fantome. Ultima picătură a fost amenințarea: copiii voștri se vor duce la școală și de voi depinde dacă se vor întoarce sau nu acasă”, dă alarma un grup de angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare, printr-o scrisoare care a venit pe adresa redacţiei „Jurnal de Chişinău”.

Care este acel caz relatat în scrisoare? Pântea este acuzat că, pe lângă mita de 20 de mii de euro care, chipurile, i-a fost transmisă prin intermediul şoferului său, s-ar mai fi ales şi cu un apartament într-un bloc de lux, construit pe terenul unde, în 2010, a fost omorât cu sânge rece un bătrân singuratic.

Amintim că, la începutul lunii iulie, au apărut în presă declaraţiile unui deţinut acuzat de dublu omor care susţine că, pentru a scăpa de închisoare, i-ar fi plătit procurorului Andrei Pântea, prin intermediul şoferului acestuia, Vitalie Donică, 20 de mii de euro. Potrivit lui Pântea, inculpatul Ion Ţigănaş ar fi fost constrâns de angajaţii DIP să dea depoziţii defăimătoare. Şi aceasta deoarece PG instrumentează mai multe dosare penale în care sunt implicate persoane cu funcţii de răspundere din sistemul penitenciar pentru că ar favoriza activitatea grupării criminale „Mackena”.

„DIP pune în pericol securitatea naţională”

„Prin sentinţa de condamnare a grupării, Curtea Supremă de Justiţie a punctat existenţa acestui fenomen în instituţiile penitenciare”, a menţionat Pântea. Mai mult, potrivit procurorului, gruparea criminală nu ar putea să-şi desfăşoare activitatea banditească după gratii fără a fi sprijinită de anumiţi angajaţi ai DIP.

„Am sesizat Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, preşedintele Consiliului Suprem de Securitate. Am scris că trebuie să întreprindem măsuri privind asigurarea securităţii naţionale. În instituţiile penitenciare există peste 6500 de deţinuţi, după eliberare aceştia revin în societate cu un bagaj nou de cunoştinţe în domeniul criminal”, ne-a comunicat prim-adjunctul Procurorului General, Andei Pântea.

„Şeful ţine situaţia sub control”

Nu se ştie cu ce bagaj de cunoştinţe va ieşi din puşcărie inculpatul Ion Ţigănaş. Cert este că, în 2010, după ce a comis primul omor, acesta a scăpat de închisoare într-un mod foarte dubios. Printr-o plângere adresată Procurorului General, Ţigănaş explică la ce metode a recurs pentru a fi eliberat după două zile de arest preventiv. „M-am adresat lui Vitalie Donică, şoferul procurorului Andrei Pântea”, scrie Ţigănaş.

Potrivit acestuia, în 2010, împreună cu doi complici, a omorât un bătrân de 80 de ani pentru a-l deposeda de terenul de pe strada Crişana 110. Ca să scape de pedeapsa penală, asasinul i-ar fi transmis lui Donică 20 de mii de euro, bani care urmau să ajungă la şeful acestuia.

„După ce am dat banii, am intrat în datorii foarte mari şi, ca să le acopăr, am înscenat moartea cetățenei Dadu Natalia, proprietara unui apartament din sectorul Buiucani. Am fost reţinut pe 4 octombrie 2012. L-am sunat pe Vitalie Donică şi l-am întrebat ce va fi cu dosarul. El mi-a spus că şeful ţine situaţia sub control”, se menţionează în plângerea lui Ţigănaş.

Pesemne că situaţia a ieşit de „sub control” şi Ţigănaş a ajuns pe banca acuzaţilor, fiind învinuit de asasinarea a două persoane. Plângerea către procurorul general în care Ţigănaş a cerut să fie trase la răspundere mai multe persoane, inclusiv Pântea, a fost scrisă din închisoare. Acest lucru l-a făcut pe prim-adjunctul Procurorului General să înainteze versiunea că deţinutul ar fi fost constrâns de către angajaţii DIP să facă aceste declaraţii.

„Dacă e vorba de subiectul Ţigănaş, mă aşteptam că vor apărea şi alte insinuări. Sunt nişte versiuni murdare de apărare a celor care trebuie să-şi conformeze activitatea cadrului legal. E o tactică ce nu le face faţă”, a declarat pentru JURNAL, Pântea, făcând referinţă la angajaţii DIP.

„Nu cunosc! Nu mă interesează!”

Surse din cadrul procuraturii însă au declarat pentru JURNAL că la dosarul Ţigănaş au fost anexate convorbirile telefonice dintre inculpat şi Vitalie Donică.

„Nu ştiu şi nici nu mă interesează. Chiar nu am vrut să mă implic în această cauză penală atunci când în interiorul procuraturii se vorbea despre aceste înregistrări. Am oferit posibilitatea procurorilor să-şi facă meseria în formula în care prevede legislaţia”, a menţionat Pântea.

Pe de alte parte, procurorii, în special Viorel Morari, îl acuză pe Pântea că l-a împiedicat să-şi „facă meseria”. Astfel, pe 15 ianuarie curent, după ce plângerea lui Ţigănaş a ajuns la Procuratura Anticorupţie, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru trafic de influenţă. „Dosarul era gestionat de procurorul Ion Munteanu, sub controlul meu”, a menţionat Viorel Morari.

Potrivit acestuia, s-a reuşit să se efectueze doar unele acţiuni de urmărire penală, însă imediat ce informaţia a ajuns la procurorul vizat (Andrei Pântea), Morari a fost demis. „A făcut-o Pântea, prin ordinele sale”, a menţionat Morari.

„Nu vreau să discut despre sistarea interimatului dlui Morari. Dar dacă vorbim, 58 de persoane achitate este un indice stabilit statistic de către instanţa de judecată. Şi eu nu sunt adeptul celor care vor să facă experimente pe seama sorţii unui om. Există prezumţia nevinovăţiei. Să nu facem acuzaţii ca pe urmă să ne cerem scuze”, a explicat Pântea de ce l-a demis pe Morari.

Bloc de lux cu temelie „sângeroasă”

Despre respectarea prezumţiei nevinovăţiei i-a amintit procurorului Pântea şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare după ce acesta în cadrul unei conferinţe de presă a declarat: „Va veni timpul când voi demonstra colaborarea lor cu lumea interlopă”.

„Atâta timp cât vina angajaţilor nu este dovedită în cadrul unui proces de judecată echitabil, PG trebuie să se abţină să facă învinuiri publice, asumându-şi rolul puterii judecătoreşti”, notează DIP.

JURNAL a mers pe adresa Crişana 110. Pe terenul de care a fost deposedat bătrânul asasinat s-a ridicat un bloc de lux în care, potrivit scrisorii venite pe adresa redacţiei JURNAL, Pântea ar fi avut un apartament la etajul doi. Construcţia clădirii cu cinci etaje este pe ultima sută de metri. La intrare este un panou informativ, pe care sunt indicate mai multe numere de telefon. Persoana care a răspuns apelului nostru s-a prezentat ca „simplu manager”. „Doamnă, trebuie să verific dacă familia Pântea are apartament în acest bloc”, ne-a comunicat bărbatul. Am revenit mai târziu, însă fără succes.

Timp de două săptămâni am insistat şi, în final, „acel simplu manager” ne-a luat la întrebări: „Dacă îmi spuneţi de unde aveţi această informaţie, vă spun dacă Pântea are sau nu apartament”. De ce totuşi, timp de două săptămâni, managerul a ezitat să ne ofere informaţia solicitată?

„Cred că discuţia noastră nu are sens. V-am spus ceea ce trebuia să ştiţi. Pântea nu are apartament în această clădire”, a spus bărbatul. În ce priveşte achiziţia terenului, „managerul” ne-a expediat la administratorul firmei, „dar nu puteţi să-l sunaţi acum, e plecat. Va reveni el cu un sunet”, ne-a asigurat acesta.

Criminalitatea este în creştere

Familiile angajaţilor din sistemul penitenciar notează în scrisoarea expediată pe numele Procurorului General că-şi doresc un singur lucru: „E treaba justiției dacă Andrei Pântea va fi tras la răspundere sau nu. Tot ce vrem noi e să trăim o viață liniștită cu cei dragi”.

O viaţă liniştită? Conform raportului de activitate a Inspectoratului General de Poliţie, pentru prima jumătate de an de activitate, rata criminalităţii este în creştere, iar în unele raioane aceasta atinge cote alarmante de aproape – 1000%.

Iana Zmeu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)