Războiul vinului

EMBARGO // Rusia a respins planul de acţiuni propus de autorităţile moldoveneşti cu privire la calitatea vinului exportat

Şeful Serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişenko, a declarat că nu are încredere în capacitatea autorităţilor din R. Moldova de a institui un control riguros asupra calităţii vinului exportat. Pe 30 iulie curent, partea moldovenească a înaintat Serviciului sanitar rus un plan de acţiuni care avea menirea să deblocheze exportul vinului în Rusia. „Documentul respectiv nu conţine idei constructive”, a declarat şeful Rospotrebnadzor-ului. De asemenea, Onişcenko a chemat factorii de răspundere din Belarus şi Kazahstan să ia măsuri pentru ca vinul din R. Moldova să nu ajungă pe teritoriul rus.

Producătorii vinicoli autohtoni consideră că blocarea exportului de vin moldovenesc de Serviciul sanitar rus are o conotaţie politică evidentă. „Cred că şi unui copil îi este clar că interzicerea exportului vinului moldovenesc de către Rusia este o consecinţă a decretului emis de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, cu privire la declararea zilei de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice. Vinul moldovenesc pe piaţa rusă este tratat altfel decât vinurile produse în alte ţări. Reglările de ordin politic dintre Rusia şi R. Moldova afectează grav ramura vinicolă”, consideră Feodosie Borş, preşedintele Patronatului Viei şi Vinului şi directorul Fabricii „Doina Vin”. Acesta este de părere că planul înaintat de autorităţile moldoveneşti Rospotrebnadzor-ului nu va avea niciun rezultat.

Imagine compromisă

Expertul de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, atrage atenţia asupra faptului că vinul moldovenesc este expus unor expertize de laborator doar pe teritoriul ţării. „Nu trebuie să uităm că o bună parte din vinurile moldoveneşti este exportată în vrac. Cum este îmbuteliat şi cum este comercializat în ţara importatoare este o altă problemă care trebuie luată în calcul”. Viorel Chivriga a menţionat că în asemenea situaţii are de suferit imaginea producătorilor de vin din ţară care şi aşa a avut de suferit în urma embargoului impus de Rusia în 2006.
Reamintim că, pe 7 iulie curent, zeci de camioane încărcate cu vinuri moldoveneşti au fost blocate la vama Solnţevo de lângă Moscova. Tot atunci Ghenadi Onişcenko a declarat pentru postul de radio „Eho Moskvî” că vinul moldovenesc, oprit în vamă, poate fi utilizat doar pentru vopsirea gardurilor.

Analize dubioase

Preşedintele Asociaţiei de oenologi din R. Moldova, Gheorghe Arpentin, a declarat că rezultatele de laborator enunţate de Serviciul sanitar rus nu s-au confirmat în laboratoarele din ţară. „O delegaţie de specialişti în frunte cu ministrul Agriculturii, Cosarciuc, a plecat în Rusia pentru a solicita de la Rospotrebnadzor rezultatele expertizei conform căreia vinul nu ar avea o calitate corespunzătoare, însă partea rusă i-a tratat cu refuz. Mai mult, analizele de laborator a calităţii vinului care a fost oprit la vama rusă şi întors în ţară au arătat că concentraţia de molecule a substanţilor toxice invocate de partea rusă s-a dovedit a fi cu mult mai mică decât pragul admisibil stabilit de acelaşi Rospotrbnadzor”, a subliniat Arpentin.

Timp de două săptămâni de la blocarea exportului vinului de către ruşi, autorităţile din R. Moldova au elaborat un plan de acţiuni de depăşire a crizei.

„Unul din punctele principale ale planului prevede monitorizarea moleculelor de substanţe toxice depistate de Rospotrebnadzor în vinurile moldoveneşti. Vor fi luate sub un control strict toate loturile de vinuri care urmează să fie exportate în Rusia”, a menţionat Arpentin. Deşi pentru ţările europene exportatoare de vin Rusia cere ca vinul să fie verificat după 12 criterii, pentru vinul moldovenesc numărul de criterii este de circa 50.

Un plan neinteresant

Şeful Serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişcenko, s-a arătat însă profund nemulţumit de conţinutul planului de acţiuni înaintat de partea moldovenească. De asemenea, şeful Serviciului sanitar rus a declarat că Federaţia Rusă nu a impus o interdicţie definitivă asupra importului de vin din R. Moldova.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a refuzat să dea comentarii pe marginea declaraţiilor făcute de şeful Serviciului sanitar rus. „Nu aş vrea ca declaraţiile mele să fie interpretate greşit de partea rusă, ceea ce ar duce la agravarea situaţiei şi aşa tensionată. Să aşteptăm câteva zile să se calmeze puţin spiritele”, a spus Cosarciuc.

Până la primul embargo rus, impus în 2006, Republica Moldova livra Rusiei 80% din vinurile sale, pe când astăzi doar 40 de procente din exportul de vinuri al Moldovei îi revin Rusiei. Experţii oenologi din ţară susţin că chiar dacă dependenţa de piaţa rusă nu mai este atât de semnificativă, un nou embargo rus va constitui o lovitură grea pentru economia moldovenească.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)