Războiul unui primar cu directorul şcolii

Opăncenii au blocat timp de câteva zile intrarea în şcoală

Săptămâna trecută, timp de câteva zile, şcoala din localitatea Opaci, raionul Căuşeni, n-a funcţionat în regim normal. Mai mulţi locutori ai satului în frunte cu primarul şi consilierii săi sunt nemulţumiţi de activitatea directorului Şcolii medii din Opaci, pe care îl suspectează de gestionare incorectă a surselor financiare, acte false de absolvire, cerându-i demisia.

Victoria POPA

Din grupul protestatar fac parte săteni care pledează pentru reorganizarea şcolii din sat în liceu, motivând că nu doresc ca odraslele lor să înveţe în altă localitate. Venind la şcoală, aceştia îşi trimiteau copiii acasă, scandând: „Până nu va fi regulă în şcoală nu aducem copiii la lecţii!”.

Mulţi n-au copii de şcoală

O locuitoare din Opaci, căreia îi păstrăm anonimatul, a spus pentru JURNAL că, imediat după alegerile locale din 2011, primarul de Opaci, Gheorghe Tărâţă, împreună cu consilierii locali, a început o campanie de denigrare a directorului Şcolii medii din localitate, Titu Mereuţă, pe care îl acuză nefondat de extorcare de bani de la elevi, de luare de mită, de „afaceri dubioase”. Mai mult, ei acuză şi Direcţia raională de învăţământ de implicare în acest „proces”. Iniţial, primarul i-a propus directorului să-şi cedeze funcţia „unei candidaturi mai tinere”, dar, deoarece directorul a refuzat, motivând că are dreptul legal să lucreze încă un an, Tărâţă a început să-l ameninţe că, dacă nu cedează locul, va ridica tot satul împotriva lui.

Potrivit sătencei Maria, care nu şi-a dat numele pentru că-i este frică de persecuţii, din grupul de oameni care se adună la şcoală fac parte oameni care n-au copii, dar se agită pentru că sunt oameni de-ai primarului Gheorghe Tărâţă.

Ameninţată de soţiile consilierilor

„Eu personal n-am nimic. Îmi fac lucrul. Activez de zece ani şi n-am mai văzut aşa ceva. Mi-e frică să merg pe drum şi să stau în casă, căci sunt ameninţată de soţiile consilierilor din sat, pentru faptul că am spus la un post TV că n-am nimic împotriva lui Titu Mereuţă. Sunt o fire timidă şi nu suport asemenea scandaluri. Am un salariu de două mii de lei şi n-aş lucra în aşa atmosferă, dar trebuie să-mi cresc copiii mici. Am început să-mi caut de lucru în altă şcoală”, ne spune plângând E.M., profesoară de matematică.

„Dvs., Veaceslav Ivanţov, de ce sunteţi nemulţumit de activitatea directorului?”, am întrebat un părinte prezent printre săteni la şcoală. „Eu am venit aici de-abia azi, după două zile de scandaluri, pentru că vreau să se transforme şcoala în liceu, ca fetele mele, Valeria şi Tatiana, să nu meargă pe drumuri în alte sate să înveţe. De activitatea directorului ştiu câte ceva numai din auzite, dar eu n-am controlat şi nu vă pot spune nimic.”

Director de trei decenii

Soţia directorului, Olga Mereuţă, a spus pentru JURNAL că oamenii din sat sunt porniţi împotriva directorului de nişte profesori ai şcolii. Oamenii nu pot avea nimic împotriva directorului, ei consideră că el trebuie să plece ca să vină cineva mai tânăr şi să poată reorganiza şcoala în liceu. „ În afară de Angela Blaj şi Veronica Popov, nu ştiu cine mai e împotriva soţului meu. Eu lucrez de 41 de ani în şcoală, dar soţul, de 43 de ani, şi de 30 de ani este în funcţia de director. Una pot să vă spun că în toţi aceşti ani, chiar atunci când au fost timpuri mai grele, toţi directorii satelor din împrejurimi se întrebau: cum de îi reuşeşte lui Titu Mereuţă să facă atâtea lucruri bune pentru şcoală? A cumpărat mobilier, geamuri termopan, tehnică – maşini de cusut, computere. În ambele şcoli, cea primară şi cea gimnazială, a schimbat iluminarea”, consideră Olga Mereuţă.

Lumină în şcoli de la magazinul primarului

Soţia directorului şcolii nu înţelege de ce primarul satului a ridicat consilierii şi sătenii împotriva directorului liceului. „Anul trecut, când a schimbat iluminarea în şcoli, transferul de bani s-a făcut la magazinul de lustre şi aparate din Căuşeni, care este în proprietatea primarului.”

Profesoara de limba română, Angela Blaj, a spus că nu comunică cu jurnaliştii, motivând că putem distorsiona informaţia.

Solicitat de JURNAL, procurorul raionului Căuşeni, Ion Oboroceanu, a comunicat că crearea recentă a unui grup de ofiţeri şi procurori va reuşi să clarifice situaţia de la Opaci. „În prezent, se efectuează un control economico-financiar al tuturor activităţilor manageriale ale şcolii privind eliberarea certificatelor de absolvire, alimentaţia copiilor şi alte cheltuieli, pentru a afirma sau infirma învinuirile ce i se aduc directorului”. Procurorul raionului Căuşeni a mai spus că comisia formată va da „o apreciere juridică legală, fără a fi implicate reglări de conturi personale”.

Cererea de demisie

Potrivit lui Titu Mereuţă, oamenii nu înţeleg că instituţia de învăţământ din sat nu întruneşte condiţiile pentru a se reorganiza în liceu: numărul copiilor este în scădere, acum în şcoală învaţă 400 de copii. Regulamentul elaborat de ME prevede că liceele trebuie să aibă două profiluri de studii.

„Cu cinci ani în urmă, am adunat tot pachetul pentru reorganizarea şcolii în liceu cu un singur profil. Sunt multe licee în raionul nostru care se vor închide pentru că nu fac faţă cerinţelor”, a precizat Titu Mereuţă.

„La şcoală este dictatură, şi nu democraţie”

Contactat de JURNAL, primarul Gheorghe Tărâţă afirmă că într-adevăr directorul trebuie demis pentru că inventarierea din octombrie 2011 de către membrii consiliului local a demonstrat lipsa unor sume de bani. „La şcoală nu-i niciun frigider de 9 mii de lei şi plită electrică de 14 mii de lei, dar factura este; bani pe produse alimentare nejustificaţi. Este vorba de o sumă de 41 mii de lei. În plus, la şcoală este dictatură, şi nu democraţie.”

Primarul a confirmat că banii pe iluminare, circa 200 mii de lei au fost transferaţi la firma sa, dar că el a făcut mari reduceri cu instalarea electricităţii. „De atunci lipsesc vreo 21 de veioze. Eu ştiu unde au fost duse!”, spune Tărâţă.

Primarul se mai indignează de ce directorul are grad didactic, dar alţii care merită nu au grade didactice. „Nu e corect!”, afirmă el, care este inginer de specialitate.

Sătenii, în frunte cu primarul, afirmă că situaţia cu actele false de absolvire există şi în alte localităţi ale raionului Căuşeni.

15 licee în Căuşeni, mai mult decât necesar

Referindu-se la actele false de absolvire, şeful DGÎTSC, Andrei Toderaşcu, a comunicat că reprezentanţii CCCEC vor demonstra situaţia reală la sfârşitul anchetei ce se desfăşoară în prezent. „Au fost discuţii în privinţa unui duplicat, care se eliberează în caz că originalul s-a pierdut din anumite cauze, ceea ce a indus în eroare opinia publică.”

Despre Titu Mereuţă, şeful DGÎTSC a afirmat că, în calitate de director, şi-a îndeplinit conştiincios îndatoririle, deşi şcoala a avut mereu nevoie de cadre didactice, pe care acesta le-a susţinut mereu. „Şcoala nu poate fi reorganizată în liceu, deoarece în raion sunt 15 licee, ceea ce este mai mult decât necesar, pentru că sunt 24 de clase de-a 10-a.”

„Vineri, am scris cererea şi am expediat-o la Direcţia generală învăţământ, tineret şi sport Căuşeni (DGÎTSC), pentru că nu pot să rezist presiunilor la care sunt supus şi învinuirilor care mi se aduc. Am convenit cu DGÎTSC ca să mai fiu şi anul acesta în funcţia de director până se face reorganizarea iniţiată de ME.”

Titu Mereuţă, directorul Şcolii medii Opaci


CONTROL

Lacune în evaluarea rezultatelor şcolare

Liuba Pleşca, directorul liceului din Sălcuţa, acelaşi raion, a spus pentru JURNAL că în luna octombrie 2011 a fost efectuat un control de la ME cu privire la verificarea corectitudinii actelor de absolvire, autenticitatea notelor, evaluare. „Nu s-au depistat certificate false.”

Conform Dispoziţiei ME nr. 565 din 21.09.2011, a fost efectuat un control vizând obiectivitatea şi corectitudinea evaluării rezultatelor finale ale absolvenţilor în 15 instituţii şcolare din raionul Căuşeni. În cadrul examinării documentaţiei şcolare, a lucrărilor la examene, s-au atestat mai multe abateri de la normele stabilite. Cele mai multe lacune s-au atestat la evaluarea rezultatelor şcolare – prin calcularea greşită a mediilor anuale, modificări de note zilnice şi semestriale în cataloage, fraudare vădită prin supraapreciere, decalaj de 1-3 puncte, la compararea notei anuale cu cea de la examene, cu tendinţă spre majorare.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)