Războiul referendumurilor

FOCUS // Articolele sensibile din Constituţie nu vor fi atinse?

După ce liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au anunţat că vor organiza la vară un referendum pentru modificarea Constituţiei, şi Partidul Comuniştilor ameninţă cu un referendum privind acordarea votului de neîncredere actualei guvernări de coaliţie. Ceea ce îi deranjează cel mai mult pe comunişti este că prin modificarea Legii supreme, actuala putere încearcă să evite alegerile anticipate. De aceea, susţine liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, fracţiunea comuniştilor va boicota de acum încolo şedinţele Parlamentului şi va merge în teritoriu să adune semnături pentru iniţierea referendumului.

Vom avea o nouă Constituţie pe care o vom vota în cadrul unui referendum care trebuie organizat până pe 16 iunie, curent, când preşedintele interimar Mihai Ghimpu ar trebui să anunţe dizolvarea Parlamentului. Prin organizarea acestui referendum, urmează să fie soluţionată problema alegerii şefului statului, iar alegerile anticipate vor putea fi evitate. Despre aceste lucruri au anunţat marţi seara liderii AIE, care s-au întrunit într-o şedinţă închisă pentru a decide cum rezolvă problema constituţională. Liderii celor patru partide care formează coaliţia de guvernare nu au oferit presei alte detalii despre prevederile pe care le va conţine noua Constituţie, care va fi modalitatea de alegere a şefului statului, ce formă de guvernare vom avea în republică, cum se va reuşi evitarea anticipatelor.

O soluţie fără detalii

În schimb, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Alexandru Tănase, tot el ministru al Justiţiei, a declarat că, din câte ştie, se ajunsese la o decizie de compromis ca articolele sensibile din Constituţie care ţin de denumirea limbii, statutul de neutralitate al R. Moldova, organizarea administrativ-teritorială să nu fie atinse. Doctorul în drept constituţional, Victor Popa, care este şi preşedinte al grupului de experţi pentru modificarea Constituţiei, susţine însă că nu ar avea rost să se modifice Legea supremă fără a se face schimbări în structura administrativ-teritorială a statului şi fără a se rezolva problema denumirii limbii în Constituţie. Un alt membru al grupului de experţi pentru modificarea Legii fundamentale, Igor Munteanu, a declarat că, în opinia sa, noţiunea de neutralitate ar trebui schimbă cu „neutralitate condiţionată”. „Am discutat despre această propunere în cadrul comisiei. Eu o susţin, dar nu cred că se vor face modificări în Constituţie la capitolul neutralitate”, ne-a declarat Victor Popa.
Cum evităm anticipatele?
Cât priveşte soluţia pentru evitarea anticipatelor, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că în cadrul Constituţiei actuale avem reglementări concrete care prevăd obligativitatea dizolvării Parlamentului dacă acesta nu a ales preşedintele statului. În cazul în care apare o nouă Constituţie, apar şi noi reglementări – deci o nouă situaţie. „Noi avem o situaţie când putem evita alegerile anticipate”, a dat asigurări Filat. Iar Victor Popa a explicat că în noua Constituţie care va fi supusă referendumului va exista un punct care va stabili clar că nealegerea şefului statului nu determină dizolvarea Parlamentului. „După ce această Constituţie va fi votată în cadrul referendumului, dizolvarea Parlamentului nu va mai fi necesară”, ne-a spus Popa. Potrivit lui, proiectul noii Constituţii a fost deja pregătit de grupul de lucru din cadrul Comisiei pentru reforma constituţională. Ieri, acest proiect a fost înaintat comisiei care urmează să îl discute, să opereze modificări acolo unde va considera necesar şi apoi să îl înainteze spre aprobare Parlamentului şi doar după aceea, pe marginea proiectului documentului va fi organizat un referendum.

Modificăm şi Codul Electoral

Totuşi, până a se organiza referendumul, deputaţii ar trebui să opereze modificări la Codul Electoral, deoarece în redacţia actuală acesta prevede că Parlamentul poate aproba hotărârea privind desfăşurarea referendumului în termen de şase luni de la primirea propunerilor de iniţiere a acestuia. Iar scrutinul poate fi organizat peste cel puţin două luni de la adoptarea hotărârii. Rezultatele referendumului trebuie să fie avizate de Curtea Constituţională. Corneliu Gurin, care este şi membru al Comisiei pentru revizuirea Legii Supreme, a admis că opoziţia comunistă ar putea ataca la Curtea Constituţională modificarea Codului Electoral. Însă şansele ca modificarea să fie declarată anticonstituţională sunt minime, consideră expertul, citat de Unimedia.

Un alt referendum

În timp ce reprezentanţii AIE, dar şi experţii în drept constituţional sunt siguri de succesul referendumului, comuniştii afirmă că vor chema oamenii să nu participe la el şi vor aduna semnături pentru a organiza un referendum privind votul de neîncredere dat actualei guvernări. „Actuala conducere a statului încearcă să uzurpeze puterea în stat, modificând după bunul plac Legea supremă”, se arată într-o declaraţie oficială a PCRM. Iar Vladimir Voronin a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri că R. Moldova nu se mai află în rândul statelor democratice, începând cu 9 martie. „Moldova a derapat de pe calea reformelor, renunțând la angajamentele față de UE”, a spus Voronin, cu referire la faptul că AIE nu a ţinut cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneţia care a sugerat că ar fi mai bine ca să se modifice doar articolul care ţine de alegerea şefului statului, iar această modificare să se facă în Parlament.

Roşca ameninţă cu noi proteste

Victor Popa nu crede însă în reuşita referendumului anunţat de comunişti. „Chiar dacă PCRM va aduna cele 350 de mii de semnături necesare pentru iniţierea unui referendum, nu cred că Parlamentul va vota pentru organizarea acestuia, pentru că majoritatea parlamentară şi-a anunţat deja intenţia de a organiza un referendum pentru altceva. Pentru modificarea Constituţiei”, a explicat expertul. Până una-alta, comuniştii au pornit prin sate să adune semnături, iar preşedintele PPCD, Iurie Roşca, a ameninţat cu noi proteste şi o „primăvară incendiară” dacă guvernarea va încerca să evite anticipatele.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)