Războiul de pe Nistru şi armele actorilor

Talentul, emotivitatea, curajul ca arme pentru a cuceri publicul

Trupa de la „Satiricus I.L. Caragiale” realizează încă o performanţă în prezentarea celor mai dureroase faţete ale realităţii, de data aceasta artiştii având în vizor Războiul de pe Nistru din 1992. Genul teatrului-document îşi găseşte în „Ţara asta a uitat de noi…” de Constantin Cheianu o formă apropiată de tragedia tradiţională, iar impactul asupra publicului are forţa unei deflagraţii.

Irina Nechit

În acest spectacol de Sandu Grecu e reconstituită, în baza unor informaţii şi materiale concrete, documentare, istoria ocupării de către combatanţi, în decembrie 2000, a blocului locativ de pe strada Corobceanu 1 B, destinat parlamentarilor. Concomitent, se derulează secvenţe din perioada războiului, fiind aduse pe scenă personaje care dau glas unor gânduri sau obsesii ce au divizat societatea după 1991, cele două maluri ale Nistrului pomenindu-se în focul unui conflict „misterios” ale cărui resorturi încă nu au fost dezvăluite pe deplin nici până azi.

Revolta personajelor care şi-au dat seama că au fost folosite drept carne de tun este una clocotitoare. Cei care şi-au vărsat sângele pe front au rămas la marginea societăţii, casele lor au fost distruse, iar statul nu le-a oferit alte locuinţe. Mulţi invalizi de război, incapabili să muncească, se zbat în ghearele mizeriei.

Combatanţii luptă cu deputaţii

Suferinţele veteranilor sunt puse în lumină de artişti, aceştia folosindu-şi talentul, emotivitatea, curajul ca arme pentru a cuceri publicul. Mesajul lor e cutremurător, dar în primul rând autentic. Se ştie că o bună parte dintre actorii de la „Satiricus” au fost alături de combatanţi în 1992. Igor Mitreanu (Liderul, în spectacol), de exemplu, a luptat ca voluntar din prima până în ultima zi a războiului.

„Am mers cu autobuzul teatrului în satele de pe malul stâng al Nistrului, am stat în tranşee, am jucat scenete, scheciuri pentru a le mai descreţi frunţile combatanţilor. Unii dintre actori au luptat cu arma în mâini. Nu e întâmplător că în trupa noastră e ordine şi disciplină”, afirmă Sandu Grecu, directorul Teatrului „Satiricus”, convins că tema războiului de pe Nistru e de actualitate, având un rol decisiv pentru destinul RM.

Actorii au fost în tranşee

Spectacolul îşi atinge ţinta datorită veridicităţii sale şi sincerităţii artiştilor ce par a-şi relata propriile experienţe traumatizante. Despre dimensiunile adevărate ale nenorocirilor provocate de război ne dăm seama şi din cadrele de film, inedite, care au fost preluate din arhiva Teatrului „Satiricus”. Impresionează, de asemenea, spiritul de echipă, jocul tensionat al actorilor din distribuţie: Arcadie Răcilă, Vasile Caşu, Valentin Delinschi, Sergiu Finiti, Viorel Cornescu, Valeriu Țurcanu, Ion Grosu, Nina Toderico, Natalia Caraman, Iurie Popa, Mihai Ciolac, Eugeniu Matcovschi, Ion Ceşeru, Petru Bouroş.

La distanţa de douăzeci de ani de la Războiul de pe Nistru, pacea din R. Moldova e extrem de vulnerabilă, inconsistentă sau chiar fictivă, fantomatică, ne sugerează actorii Teatrului „Satiricus”.

Se ştie că o bună parte dintre actorii de la „Satiricus” au fost alături de combatanţi în 1992. Igor Mitreanu (Liderul, în spectacol), de exemplu, a luptat ca voluntar din prima până în ultima zi a războiului.