Războiul de pe Nistru, povestit la New York

 

DIFEREND // „Ne-am dori ca SUA să fie în formatul de bază de negocieri”

Membrii grupului Ilaşcu cer autorităţilor americane să se implice activ în soluţionarea conflictului transnistrean. Aflaţi într-o vizită la New York, aceştia le-au vorbit românilor şi americanilor din SUA despre modul în care sunt încălcate drepturile omului în regiunea transnistreană.

Acţiunile grupului Ilaşcu au deranjat presa de la Tiraspol care a sărit cu noi critici la adresa foştilor deţinuţi politici.

„Ei nu credeau că la noi se întâmplă aşa ceva”

În cadrul vizitei la New York, organizată de Fundaţia „Moldova pentru Democraţie şi Dezvoltare” în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, foştii deţinuţi politici au împărtăşit membrilor comunităţii româneşti din New York, profesorilor şi studenţilor de la Universitatea Columbia experienţa anilor grei de temniţă.

„Le-am arătat fotografii din perioada războiului din 1992, le-am povestit cum am fost arestaţi atunci şi cum sunt arestaţi astăzi oameni nevinovaţi în stânga Nistrului. Ei nu credeau că la noi se întâmplă aşa ceva. Drepturile omului se încalcă flagrant zi de zi în Trasnistria”, a declarat la întoarcere Tudor Petrov Popa.

Colegul său Andrei Ivanţoc a menţionat că în cadrul discuţiilor pe care le-au avut la New York a cerut susţinere din partea statului american pentru eliberarea lui Ernest Vardanian și Ilie Cazac. „Sperăm că autorităţile americane vor depune mai mult efort şi se va face ceva pentru această regiune”, a mai spus el.

„Ne-am dori ca SUA să fie în formatul de bază de negocieri”

Grupul Ilaşcu a mai cerut la New York ca SUA să se implice în negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean într-un nou format. „Acest format de negocieri este ineficient. Sperăm ca, la insistenţa SUA, să poată fi schimbat”, a spus Popa.

La rândul său, fostul director al Comitetului Helsinki Moldova, Ştefan Urâtu, care a făcut parte din delegaţie, a menţionat că experienţa de 20 de ani a arătat că R. Moldova nu va putea rezolva de una singură conflictul. „Ajutorul din partea României este mare, dar nu şi suficient. Ne-am dori ca SUA să nu fie în cei „+2”, ci în formatul de bază de negocieri. Iar România ar putea fi implicată pentru a echilibra interesul prea mare al Rusiei în această regiune. Este greu să acceptăm ca Federaţia Rusă să fie în acelaşi timp şi promotor al regimului de la Tiraspol şi garant al păcii în regiune şi al soluţionării echitabile a conflictului”, a explicat Urâtu.

Transnistria, din nou iritată

Mesajul transmis la New York de membrii grupului Ilaşcu a provocat critici în presa de la Tiraspol. Portalul dniester.ru s-a grăbit să-i califice „terorişti” pe cei patru foşti deţinuţi politici: „Membrii grupului diversionist şi terorist care au operat în Transnistria îşi încearcă acum puterile în domeniul diplomaţiei. Ex-militanţi ai grupului Ilaşcu au de gând să ceară în SUA mai multă participare la rezolvarea problemelor între R. Moldova şi Transnistria”.