„Război între familia mea şi a lui Nichifor o să fie tot timpul”

Interviu cu Dan Pârlici, ex-comisarul de Nisporeni şi fratele lui Iurie care a fost împuşcat mortal de Adrian Nichifor la începutul lunii aprilie 2010

–         Dle Dan Pârlici, ce credeţi despre intenţia recentă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a aplica sancţiuni celor trei magistraţi care au redus pedeapsa lui Adrian Nichifor cu 12 ani?

E ceva normal, fiindcă într-o ţară normală aşa ar trebui să fie lucrurile. Cei care nu pot da o apreciere justă cauzei, mai ales unei de rezonanţă, aşa trebuie trataţi. Bine că mai există un CSM.

–         Cei trei judecători de la Curtea de Apel (CA) spun că au luat decizia motivat…

Cum au scris avocaţii lui Nichifor în recursul la CA, după ce prima instanţă l-a condamnat pe acesta la 17 ani de închisoare, aşa au copiat şi judecătorii în decizie.

–         Ce au scris exact avocaţii lui Nichifor?

Că nu este vinovat. Din pod a împuşcat cineva… Deşi prima instanţă găseşte vinovăţia în materialele cauzei penale şi îl condamnă pe Nichifor, magistraţii de la CA au dat altă întorsătură cauzei.

–         De ce credeţi că s-a întâmplat acest lucru?

La mijloc sunt, clar, persoane influente. Noi tot timpul am spus-o, nu eu direct, dar avocaţii familiei noastre. Chiar din start, când cauza penală se afla la Nisporeni, a fost retrasă deodată şi strămutată la Chişinău. Care a fost motivul?

–         Se spunea că eraţi comisar şi puteaţi influenţa mersul anchetei…

Ce, eu puteam să mă implic în cercetarea cauzei la modul direct? Aberaţii. Da, eu ca parte vătămată puteam să lupt pentru adevăr şi asta o s-o fac mereu.

–         Când spuneţi persoane influente, vă referiţi la Vlad Plahotniuc?

Da, dar şi la Constantin Butnaru şi la toate neamurile lor.

–         Cine este Constantin Butnaru?

Mâna dreaptă a lui Plahotniuc. Butnaru se lăuda unor persoane că „o să retragem dosarul de la Nisporeni” şi aşa a şi fost. Dar cine e el ca să retragă un dosar? Domnul Timofti?

–         S-au făcut presiuni asupra familiei după decesul fratelui Dvs.?

Atât le mai trebuie… Război o să fie tot timpul. Război între familia mea şi a lui Nichifor. Familia lui Iurie a plecat în Federaţia Rusă, căci acolo are apartament, locuieşte, lucrează. Nici asupra lor nu au fost presiuni, că deocamdată stau eu bine.

–         Înainte spuneaţi că vi se propuneau bani pentru a vă împăca cu cel care a tras în fratele Dvs…

Nu ne trebuie nouă banii lor. Noi prin lege o să obţinem aceşti bani. Sunt pagubele morale indicate.

–         Dvs. aţi mai fost restabilit în funcţie după ce aţi fost demis din Comisariatul de poliţie de la Nisporeni?

Demiterea mea şi decesul fratelui meu au legătură directă. Persoane cu funcţii de răspundere mi-au spus că demisia mea nu este ceva politic, dar…

–         De unde persoane cu funcţii de răspundere? Din Ministerul de Interne?

Oameni mari de la Guvern. Eu am atacat în judecată ordinul de demisie, am câştigat procesul, sunt în evidenţa secţiei de cadre de la minister de un an şi cinci luni. Nu se execută decizia din luna noiembrie anul trecut, când şi Curtea Supremă de Justiţie a lăsat în vigoare restabilirea mea în funcţie. Nimeni nu achită nimic, nu interesează pe nimeni că am trei copii minori. Stau şi mă ocup de judecăţile cu Nichifor.

–         Aţi văzut în presă luxul în care stă Nichifor la închisoare?

Da. Cineva, adică, poate să stea în celulele existente, dar altcineva îşi face lux, ceea ce e interzis categoric, fiindcă-i înjoseşte pe ceilalţi deţinuţi.

–         Care ar fi, în opinia Dvs., o pedeapsă echitabilă pentru Nichifor?

Pedeapsa capitală – detenţie pe viaţă. O să luptăm pentru asta. Din probele acumulate, este demonstrată vinovăţia acestui individ.

–         Avocaţii lui Nichifor afirmă că acesta a tras în legitimă apărare…

Care legitimă apărare, într-o discotecă, cu martori?… Bineînţeles că fiecare vrea să se apere şi au găsit o versiune. Noi vorbim aici de omor intenţionat soldat cu deces cu aplicarea unei arme. Nu o să înţeleg asta niciodată.

–         Anterior, aţi declarat JURNALULUI că se fac presiuni asupra martorilor. Mai este valabilă declaraţia?

Da. Şi acum martorii acuzării care trebuie audiaţi suplimentar nu vor, zic că se tem. Zic cum o să traiască, mă rog, sunt într-un sat.

–         Când credeţi că va avea o finalitate acest caz care durează de mai bine de doi ani şi jumătate?

Dacă până la Anul Nou o să ia o decizie Curtea de Apel, cred că va fi rezonabil. Eu cred că judecătorii se vor conduce de probe.

–         Părinţii au acceptat gândul că un fiu de-al lor nu mai este?

Nu se pot împăca cu acest gând. De când nu mai este fratele Iurie, de trei-patru ori pe an sunt nevoiţi să stea în spital. Nu mai e ceea ce a fost odată…

–         Vă mulţumim!

 

Interviu realizat de Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

În dimineaţa zilei de 11 aprilie 2010,  Adrian Nichifor l-a împușcat mortal pe fratele comisarului din orașul Nisporeni, Iurie Pârlici. Totul s-a întâmplat în discoteca din satul Grozeşti, Nisporeni, în faţa a zeci de oameni. Nichifor a fugit, dar poliţiştii l-au prins după ce au instalat mai multe filtre de poliţie în ţară.

Martorii spun că Adrian Nichifor a venit la discotecă, a dansat, s-a distrat, iar la un moment dat acesta a scos o armă de tip Kalashnikov şi a început să tragă. Mai întâi, în pereţi. Fratele comisarului din Nisporeni, Iurie Pârlici, i-a spus să se oprească, moment în care Nichifor l-a împuşcat cu cinci gloanţe în piept, dintre care unul l-a nimerit în inimă. Iurie Pârlici a murit pe loc.

După mai multe refuzuri ale lui Nichifor de a se prezenta în judecată, timp în care se lăfăia în lux la închisoare, prima instanţă de judecată l-a condamnat la 17 ani de detenţie şi a stabilit pagube morale pentru familia acestuia, inclusiv pentru copilul minor rămas orfan. Trei magistraţi de la Curtea de Apel – Vasile Gurin, Gheorghe Iovu şi Tudor Micu, i-au redus ulterior acestuia pedeapsa cu 12 ani, iar Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare la CA, de caz ocupându-se deja alţi judecători. Săptămâna aceasta, CSM a decis intentarea procedurii disciplinare în cazul acestor trei judecători, ministrul Justiţiei Oleg Efrim declarând că aceştia „au dat dovadă de neglijenţă la emiterea hotărârii judecătoreşti”.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)