Răutul, râul blestemat

DRAMĂ // Corpul bărbatului care s-a înecat împreună cu copiii săi încă nu a fost găsit

Trei copii, un adolescent şi un bărbat s-au înecat luni, 13 decembrie, în râul Răut. Nenorocirea s-a întâmplat în Vadul Leca, Teleneşti. Patru membri ai familiei Bechet, trei copii, tatăl acestora, şi un vecin, Vlad Mutelică, s-au înecat încercând să se salveze unul pe celălalt. Corpul lui Sergiu Bechet, în vârstă de 42 de ani, nu a fost găsit. Cei patru copii, corpurile cărora au fost găsite în noaptea de luni spre marţi, au fost înmormântate joi, 16 decembrie.

Durere fără margini în satul Vadul Leca. De luni seara, pe malul râului Răut se aud plânsete şi strigăte de durere. Ora 17.00 a fost ora neagră pentru cele două familii.

Antonela (7 ani), Victoraş (12 ani) şi vecinul lor, Vladuţ (10 ani), au hotărât să meagră pe gheaţă la săniuş. În timp ce cei trei copii se jucau, gheaţa a cedat şi aceştia au căzut în apă. Fratele lor, în vârstă de 20 ani, a alergat să-i scape şi, fără a ezita, a intrat în apă.

La strigătele copiilor a alergat şi tatăl lor care a intrat în apă şi a reuşit să-l prindă pe unul dintre copii, însă din cauza temperaturii joase, s-au dus la fund cu toţii. Tatăl lui Vlad Mutelică a sărit şi el în apă. Văzând că nu se isprăveşte, a reuşit cu greu să iasă la mal, a fost internat în spital cu hipotermie.

La faţa locului s-a deplasat echipa de scafandrieri a Detaşamentului salvare-deblocare nr. 1 din mun. Chişinău care, până la ora 07:00, a extras corpurile neînsufleţite ale celor patru copii. Corpul lui Sergiu Bechet nu fost găsit, echipa de scafandrieri continuă căutarea acestuia.

Bocete, lacrimi şi durere

În satul Vadul Leca domină o linişte de mormânt, doar în familiile Mutelică şi Bechet se aud bocete, strigăte de durere. Mama celor trei copii înecaţi ai familiei Bechet şi fiica acesteia, o tânără de 16 ani, nu vor încă să creadă că au pierdut patru membri ai familiei. Nu se dezlipesc de sicriile acestora, spunând că au rămas singure pe lume.

Aceeaşi durere o simte şi familia Mutelică. Apele Răutului i l-au înghiţit pe cel mai iubit membru al familiei, pe Vlăduţ, un băieţel de 10 ani, adorat de cei apropiaţi, prieteni şi colegii de clasă.

Cei care au venit să-i petreacă pe ultimul drum pe cei patru copii înecaţi au doar cuvinte de laudă pentru ei şi familiile acestora. De la o rudă de-a familiei Bechet am aflat că lui Victoraş îi plăcea foarte mult teologia. Nu pleca niciodată de acasă până nu-şi făcea semnul crucii şi nu mânca o bucăţică de prescură. Antonela, mezina familiei Bechet, era o elevă silitoare şi prietenoasă cu toţi.

Colegii săi de clasă spun că „era un înger cu chip de copil şi acum îngerii au luat-o sus la ei”. Buneii lui Vlăduţ Mutelică, distruşi de durere, povestesc că nepotul lor avea un caiet în care îşi aşternea gândurile. Acolo îşi desenase o axă cronologică în care a indicat evenimentele importante din viaţa lui, inclusiv, cele care urmau să aibă loc, precum absolvirea gimnaziului (2017).

Locuitorii satului Vadul Leca spun că locul unde s-au înecat cele cinci persoane este blestemat. În aproape fiecare an, acolo se îneacă cineva. Cel mai greu le va fi de acum încolo celor două familii care locuiesc pe malul râului. „Cum să trăieşti când în fiecare dimineaţă, ieşind afară, te uiţi drept la râu şi ştii că el ţi-a luat tot ce ai avut mai de preţ pe acest pământ”, spun printre lacrimi sora şi fiica Bechet.

Carolina CHIRILESCU