Rău de caniculă

ARŞIŢĂ // La mijloc de săptămână, temperaturile vor atinge 40 de grade Celsius

Canicula care a început în weekend se va menţine până la mijlocul lunii august. Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, la mijloc de săptămână, temperatura aerului va depăşi limita de 38 de grade Celsius. Până şi pe timp de noapte, mercurul nu va coborî mai jos de indicatorul 30. În aceste condiţii, medicii recomandă un set de reguli care trebuie să fie urmate pe vreme caniculară. Atenţionăm că, doar în ultimele zile, la urgenţă s-au adresat peste 300 de persoane, toţi din cauza insolaţiei.

Fiţi atenţi ce beţi!

Cei mai afectaţi de temperaturile ridicate sunt copiii, pensionarii şi oamenii care suferă de bolile cardiace. Medicii recomandă acestor categorii de persoane să nu iasă din casă decât dacă au o strictă necesitate. Dar şi cei care se consideră perfect sănătoşi trebuie să evite expunerea îndelungată la soare între orele 11 şi 18, să consume cât mai mult lichid, cel puţin doi litri pe zi şi să reducă pe măsura posibilităţilor orice efort fizic.

„Temperaturile înalte accelerează procesul de transpiraţie care are rol de regulator termic, împiedicând astfel supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul pierde săruri minerale şi vitamine, ceea ce duce la înrăutăţirea desfăşurării proceselor fiziologice cum ar fi lucrul inimii, tonusul vaselor şi al muşchilor. La fel, se agravează maladiile cronice. Pentru evitarea unor asemenea neplăceri, se recomandă consumarea a cât mai mult lichid nu prea rece, deoarece acesta se elimină înainte de a hidrata organismul. Se recomandă de asemenea ceaiurile călduţe, uşor îndulcite, cele mai indicate fiind infuziile”, susţine Irina Popov, medic de familie.

Excludem grăsimile

Chiar dacă medicii interzic categoric consumul de băuturi alcoolice, deoarece acestea accelerează deshidratarea organismului, vânzătorii spun că în funcţie de ridicarea mercurului se măresc şi vânzările la băutura preferată pe timp călduros, berea. De asemenea, se bucură de popularitate în rândul cumpărătorilor băuturile carbogazoase, cvasul şi, bineînţeles, îngheţata. Toate acestea nu sunt deloc utile pentru organism. Celor care, din anumite motive de sănătate, nu pot consuma mult lichid, medicii le recomandă să mănânce cât mai multe legume şi fructe crude. Ele asigură organismul cu lichid ce se menţine pe termen lung, astfel va dispărea senzaţia de sete continuă. „Pe timp canicular, alimentaţia trebuie să fie cât mai variată, bazându-se în special pe produse cu o valoare calorică mică. Mâncarea grasă, uleioasă, prăjită ar fi bine să fie exclusă din regimul alimentar. De asemenea, trebuie de redus la minim consumul de dulciuri”, a atenţionat Valentina Calmâc, medic nutriţionist.

Cum tratăm arsurile solare

Deosebit de atente trebuie să fie persoanele care au ten deschis al pielii. Temperaturile ridicate sunt însoţite şi de un nivel înalt al radiaţiei ultraviolete, de 7-8 unităţi.

„Cancer cutanat, iată la ce risc se predispun amatorii de băi de soare. Expunerile necontrolate la soare în miezul zilei, fără ca pielea să fie acoperită cu cremă de protecţie împotriva razelor ultraviolete, duc la ridarea, deshidratarea pielii, pierderea elasticităţii şi chiar îmbătrânirea acesteia”, a atenţionat Sergiu Morari, medic dermatolog.

Dacă totuşi s-a întamplat să se producă arsuri solare, atunci acestea pot fi tratate prin tamponarea pielii cu o cârpă moale, înmuiată în lapte, sau prin aplicarea pe suprafaţa pielii afectate a feliilor de morcov, castraveţi ori cartofi. De asemenea, pielea poate fi unsă cu suc de aloe vera. Atenţie, uleiurile şi chefirul, care sunt utilizate de mulţi pentru tratarea arsurilor solare, nu sunt recomandate de medici. „Aplicarea acestora poate provoca agravarea arsurilor şi, prin urmare, zona afectată a pielii se poate pigmenta sau cicatriza”, menţionează Sergiu Morari, medic dermatolog.

Insolaţiile pot fi fatale

Dureri de cap, ameţeli, bătăi cardiace accelerate, greţuri, sete accentuată, stare de leşin – primele simptome ale insolaţiei. „Primul lucru care trebuie făcut este încetarea oricărui fel de activitate fizică. Trebuie să aveţi tot timpul cu voi o sticlă de apă pentru ca, în asemenea momente, să vă spălaţi pe faţă. Aşezaţi-vă într-un loc răcoros şi consumaţi cât mai multă apă sau suc natural. Dacă simptomele se agravează sau se prelungesc, adresaţi-vă urgent medicului, deoarece insolaţia poate duce şi la decesul persoanei”, a afirmat Alexandru Melnic, medic de urgenţă.

Pentru a evita insolaţiile, se recomandă să puneţi pe cap pălărie sau chipiu, să vă îmbrăcaţi în haine de culoare deschisă, care să fie comode, confecţionate din pânză subţire şi naturală, de preferinţă din in sau bumbac. Nu se recomandă hainele strâmte, din materiale sintetice şi nici încălţămintea incomodă şi închisă pe picior.

Medicamente periculoase pe caniculă

Persoanele care încearcă să lupte cu durerile de cap provocate de temperaturile ridicate cu ajutorul substanţelor medicamentoase ar trebui să fie foarte atente la doza administrată. „Consumul excesiv de medicamente poate agrava şi mai mult starea de sănătate. Sunt pastile la care trebuie să fim atenţi pe timpul verii. În acelaşi timp, medicii ar trebui să le reducă doza de medicamente persoanelor care suferă de boli cardiace sau hipertensiune. Diureticile pot deveni riscante pentru că ele sporesc eliminarea apei şi sărurilor din organism. De asemenea, este periculoasă pe timp canicular şi administrarea anumitor categorii de hormoni, deoarece aceştia pot accentua bătăile inimii. Datoria noastră e să-i atenţionăm pe toţi cei care vin în farmacie să consulte medicul care îi ţine sub observaţie, deoarece acesta ar putea să le modifice tratamentul”, a atenţionat Liuba Crâmpeanu, farmacistă.

Deoarece temperaturile ridicate se vor menţine o perioadă îndelungată, la solicitarea Guvernului, Ministerul Sănătăţii urmează să informeze activ populaţia despre posibilele pericole, măsurile necesare de precauţie pe timp canicular, să asigure crearea punctelor de distribuire a apei potabile şi de acordare a primului ajutor populaţiei, inclusiv în cadrul farmaciilor.

Cum ne protejăm de caniculă

1. Ascundeţi-vă de soare în locurile umbrite şi răcoroase
2. Atunci când ştiţi că vă expuneţi mai mult la soare, consumaţi mai multe alimente bogate în vitamina C, proteine şi lichid
3. Faceţi duşuri frecvente cu apă la temperatura moderată.
4. Nu lăsaţi copiii să aştepte în interiorul vehiculelor parcate la soare.
5. Evitaţi călătoriile lungi în transporturile fără climatizare .
6. Renunţaţi să faceţi cumpărături, sport şi oricare altă activitate care presupune efort fizic în timpul orelor fierbinţi.
7. Nu uitaţi de ochelarii de soare care protejează ochii de razele puternice ale soarelui.
8. Îmbrăcămintea trebuie să fie din ţesuturi naturale, iar pe cap trebuie să aveţi o pălărie sau un chipiu.
9. Este interzis consumul de alcool, deoarece duce la deshidratarea organismului.
10. Trebuie să aveţi tot timpul la îndemână o sticlă cu apă rece.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.