Ratko Mladici ameninţă cu greva foamei // Lumi paralele

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, cere să îi fie furnizată asistenţă medicală, să i se plătească un avocat şi să i se permită familiei să îl viziteze, în caz contrar ameninţând cu greva foamei şi refuzul de a lua medicamente, relatează cotidianul sârb „Blic”, în ediţia sa electronică.

„Am făcut greşeala vieţii mele pentru că nu m-am sinucis. Dar devreme ce sunt aici, cer să îmi fie îndeplinite solicitările, să îmi furnizaţi asistenţă medicală adecvată, un avocat şi să îi permiteţi familiei să mă viziteze. Dacă nu, voi înceta să îmi mai iau medicamentele pe care le am cu mine şi voi refuza mâncarea pe care mi-o aduceţi”, a declarat Ratko Mladici după sosirea la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, de la Haga.

Mladici a cerut Tribunalului de la Haga să îi plătească avocatul pentru că el nu are bani pentru acest lucru. În cazul în care banii nu vor fi aprobaţi, el ameninţă cu greva foamei.

Potrivit cotidianului „Blic”, Mladici nu suferă de cancer, ci starea sa de sănătate precară este o consecinţă a două atacuri cerebrale. Primul a avut loc în 1996 şi, potrivit unor surse citate de cotidian, în urma acestuia Mladici a fost tratat la Academia Medicală Militară (VMA). El a suferit al doilea atac cerebral în 2008, fiind tratat în acelaşi loc.

Ministrul sârb al Sănătăţii, Zoran Stankovici, a declarat pentru „Blic” că “cererea (lui Mladici) este analizată”. „Încercăm să formăm o echipă specializată de medici devreme ce suspecţii de crime de război suferă de diverse boli”, a declarat Stankovici. El susţine că cererea lui Mladici va fi înaintată TPI prin intermediul Consiliului Naţional de Cooperare cu Tribunalul de la Haga. El nu se aşteaptă însă la nicio problemă în această privinţă, devreme de medicii sârbi colaborează cu colegii lor olandezi. (mediafax.ro)

NATO foloseşte pentru prima dată elicoptere în raidurile din Libia

NATO a anunţat sâmbătă că a utilizat pentru prima dată elicoptere de luptă în Libia, în atacuri asupra unor vehicule militare, echipamente şi trupe ale forţelor armate loiale colonelului Muammar Kadhafi.

„Elicoptere de luptă aflate sub comandă NATO au fost utilizate pentru prima dată la 4 iunie, în operaţiuni militare în spaţiul libian, în cadrul operaţiunii Unified Protector”, potrivit unui comunicat difuzat de Alianţă în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„Printre ţintele atacurilor s-au aflat vehicule şi echipamente militare şi trupe” ale regimului libian, precizează comunicatul.

Ministerul Apărării de la Londra a precizat că la atacuri au participat şi elicoptere britanice Apache.

Marea Britanie, care participă de la 19 martie la operaţiunile coaliţiei internaţionale, anunţase la sfârşitul lunii mai că a trimis patru elicoptere de luptă în Libia, acestea urmând să fie staţionate la bordul navei HMS Ocean, aflată în largul coastelor nord-africane.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău