Rateurile Guvernului Filip din ultimele patru luni

guvernul Filip

Aproximativ 30 la sută din acţiunile prevăzute în Foaia de Parcurs privind agenda de reforme asumată de Guvern au fost implementate cu deficienţe, iar alte 20 la sută nu au fost nici măcar iniţiate sau dacă au fost iniţiate sunt departe de scopul prevăzut. Cifrele se conţin în aplicaţia lansată de experţii de la ADEPT, Expert-Grup şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în cadrul Raportului de monitorizare a implementării reformelor prioritare asumate ale Guvernului la 11 martie 2016, jurnal.md.

Printre principalele restanţe ale Guvernului se numără reformarea Centrului Naţional Anticorupţie, derularea lentă a anchetei privind fraudele din sistemul bancar şi eşecul negocierii unui preţ avantajos de furnizare a energiei electrice cu Ucraina. La sfârşitul lunii iunie au expirat termenele de realizare pentru 57 de acţiuni din cele 69 prevăzute de Foaia de parcurs. Prin urmare, din totalul de 69 de acţiuni au fost întreprinse fără deficienţe 29%; au fost realizate cu deficienţe 27% din acţiuni; 16 (23%) din totalul de acţiuni sunt în curs pozitiv şi, în consecinţă, 8 (12%) sunt în curs negativ de realizare, existând deficienţe serioase ce pot împiedica realizarea cu succes a acţiunilor. În cazul a 6 acţiuni (9%), procesul de implementare nu a fost iniţiat.

Printre principalele restanţe în vederea implementării obiectivului „instaurarea bunei guvernări şi a statului de drept” se numără reformarea Centrului Naţional Anticorupţie şi adoptarea unui nou Cod al audiovizualului (una din marile restanţe ale tuturor guvernelor din 2011 şi până în prezent).

În ceea ce priveşte obiectivul „dezvoltarea economică şi asigurarea unei economii de piaţă funcţionale”, menţionăm  experţii atenţionează asupra derulării lente a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014, procesul lent de reformă a BNM în vederea sporirii independenţei şi competenţelor acesteia şi procesul lent de implementare a agendei de asociere.

În domeniul energetic, din cauza lipsei de transparenţă în legătură cu reînnoirea contractului cu furnizorul din regiunea transnistreană şi respingerea ofertei furnizorului ucrainean, nu a fost negociat cel mai avantajos preţ de furnizare a energiei electrice.

Monitorizarea a fost efectuată de către ADEPT, Expert-Grup şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova, datorită suportului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)