Râsul are aceleaşi efecte asupra organismului ca şi sportul

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani i-au pus pe voluntari să privească, timp de 20 de minute, o comedie. În acest timp, subiecţii au fost conectaţi la un scaner pentru a vedea ce efecte are râsul asupra organismului. Astfel, s-a constatat că, în scenele amuzante, cei 14 subiecţi aveau un nivel mai scăzut al hormonilor de stres în organism. În plus, atunci când râdeau, nivelul tensiunii arteriale şi cel al colesterolului au scăzut.

Râsul poate face la fel de multe pentru organism ca exerciţiile fizice. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Loma Linda” din California, relatează cotidianul britanic „The Telegraph”.

Oamenii de ştiinţă susţin că râsul repetitiv are un efect similar exerciţiului repetitiv. „Starea pe care o avem după o repriză de râs este aceeaşi cu cea după câteva minute de exerciţiu fizic. Am constatat că organismul participanţilor la studiu era inundat de endorfine, hormoni prezenţi în corp în timpul mişcării intense”, explică dr. Lee Berk, coordonatorul studiului, care studiază efectele râsului de mai bine de două decenii. Cercetătorul adaugă că râsul poate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, a diabetului şi ajută la reglarea funcţiilor vitale. „Este metoda ideală de a scăpa de stresul acumulat peste zi”, precizează dr. Berk.

Râsul măreşte numărul de anticorpi

Potrivit experţilor, în timpul râsului, faţa, gâtul, pieptul, abdomenul, braţele şi chiar picioarele se destind, stresul fiind astfel eliminat. Râsul provoacă o stare de bine, uneori foarte apropiată de extaz, susţin cercetătorii. Mai mult, sub efectul râsului, muşchiul diafragmei se destinde, participând la ameliorarea procesului de oxigenare a plămânilor.

Specialiştii au observat că doar câteva activităţi sportive contribuie la fel de bine ca râsul la eliminarea dioxidului de carbon din plămâni. Astfel, o repriză de râs cu poftă aduce tot atât oxigen în organism cât o şedinţă de o oră jumătate de aerobic, fitness, jogging sau tenis.

O cercetare realizată de acelaşi autor în anii ’90 a arătat că râsul măreşte numărul de anticorpi în cazul pacienţilor bolnavi de cancer. În plus, un alt studiu realizat în 1997 pe pacienţi cardiaci şi persoane care sufereau de diabet a arătat că după un an de vizionat comedii, în fiecare zi, voluntarii au avut nevoie de mai puţine medicamente. Doar 8 la sută dintre cei care priviseră comedii au avut o criză de inimă, comparativ cu 42 la sută din grupul celor care nu priviseră comedii în perioada monitorizării.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)