Raportul Kroll confirmă că Republica Moldova a fost fraudată de 13,3 miliarde de lei

banca_soc_businesspress_md

Rezultatele investigaţiei preliminare efectuată de compania Kroll confirmă că prin intermediul celor trei bănci – Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank –, în perioada 2012–2014, au fost înregistrate creanţe şi au fost acordate credite dubioase în valoare de 13,3 miliarde de lei.

„Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012–2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior pentru, a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost majorat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se creanțe și credite dubioase în valoare de 13,3 miliarde de lei”, se menţionează într-un comunicat emis de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Raportul Kroll a fost discutat astăzi în cadrul şedinţei Guvernului, care a avut loc cu uşile închise. Guvernatorul BNM Dorin Drăguţan a relevat că, potrivit concluziilor investigatorilor de la Kroll, beneficiarii acestor credite dubioase pot fi împărţiţi în câteva categorii. Aceştia făceau parte din administraţia băncilor, sunt acţionari ai băncilor ori administratori şi fondatori de companii. „Au fost identificate zeci de persoane fizice şi juridice şi au fost implicate companii din diferite ţări. Sunt nişte concluzii profesionale, pe care le-au obţinut experţii. Trebuie să amintesc însă că compania Kroll nu aduce acuzaţii, doar organele de anchetă pot să acuze pe cineva că au încălcat legea”, a spus Drăguţan, precizând că, prin angajamentul contractual cu compania Kroll, BNM poate publica acest raport doar cu permisiunea scrisă a companiei.

„Scopul cel mai important al acestei investigaţii însă a fost nu de a-l face public, trebuie să înţelegeţi că investigaţia conţine multă informaţie sensibilă, sunt enumerate nume de companii, de persoane care nu neapărat au încălcat legea, doar că au fost văzute în anumite circumstanţe în aceste tranzacţii. Prin urmare, informaţia este foarte sensibilă şi, pentru a nu periclita ancheta, raportul nu este făcut deocamdată public, va fi publicat la momentul oportun”, a mai spus Drăguţan.

Potrivit Guvernatorului, în luna mai va avea loc o nouă licitaţie în cadrul căreia va fi selectată compania care va continua investigaţiile. „În a doua fază a investigaţiilor, urmează să fie identificate fondurile deturnate, beneficiarii finali ai acestor fonduri şi, cel mai important lucru, urmează să fie întreprinse măsurile necesare pentru recuperarea fondurilor deturnate. Desigur etapa a doua va dura mai mult timp, nu doar câteva săptămâni, cu atât mai mult cu cât e vorba de tranzacţii transfrontaliere. Investigaţia va permite ca organele de anchetă să întreprindă acţiunile legale pentru pedepsirea conform legii a acestor persoane. Raportul Kroll, de asemenea, va fi furnizat organelor de anchetă din Republica Moldova şi sperăm că acest raport va fi util în investigaţiile lor”, a mai spus Drăguţan.

La întrebarea de ce investigaţia nu e continuată de acelaşi investigator, compania Kroll, ci de o altă companie, Drăguţan a ţinut să precizeze  că „doar prin licitaţie am putea obţine un preţ mai bun pentru a avea un post beneficiu pentru a doua fază a investigaţiei”. „La licitaţie vor participa companii internaţionale cu renume, inclusiv Kroll. Suntem în procesul de definitivare a caietului de sarcini pentru a invita aceste companii internaţionale pentru a participa la concurs. Scopul nostru e ca, până în a treia săptămână a lunii mai, să avem concursul într-o fază avansată, fie compania deja selectată”, a mai spus Drăguţanu.

Fostul premier Ion Sturza a susţinut în legătură cu acest caz: „După ce am analizat mai multe informații, inclusiv cele din raportul Kroll, pot spune un singur lucru: criminali! Detaliile „sensibile” sunt de o factură de nedescris… Să jefuiești propriul popor, și așa sărăcit și umilit de istorie și de guvernanții din toate timpurile, este culmea cinismului și a nesimțirii! Nu putem găsi un exemplu mai ticălos în istoria omenirii. Toți sunt implicați, de la Adam până la cei trei V. Plus T, L, D, G & Co. Ticălosul de Shor este un mic cățeluș pe lângă „guvernatori”. Dacă „cineva” în R. Moldova ar avea măcar un pic de bun-simț și de demnitate, ar șterge putina și nu ar mai sfida lumea cu declarații „politice” și poze glamour din mijlocul oceanelor”, notează acesta într-un comentariu plasat pe reţeaua de socializare Facebook.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu