Raportor APCE pentru R. Moldova: Am avertizat guvernanții de la Chișinău în legătură cu situația neclară din sistemul bancar

agerpres

Raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au atenționat, în mai multe documente, guvernarea de la Chișinău despre fraudele din sistemul bancar, a declarat miercuri raportorul APCE pentru Moldova, Piotr Wach, într-un interviu pentru Europa Liberă, potrivit agerpres.ro

„Scandalul care a declanșat valul de proteste de la Chișinău a evoluat foarte lent. În precedentele noastre rapoarte am menționat situația neclară din sistemul bancar moldovean. Nu am știut cu exactitate unde erau problemele, nu am cercetat în profunzime, dar aveam indicii că ceva nu este în regulă, că ar putea fi vorba despre un soi de piramidă financiară. Poate că din rațiuni guvernamentale și conservarea unei imagini bune, guvernul nu a dezvăluit nimic”, a declarat oficialul european.

„Cred că politicienii erau la curent, știau foarte bine ce se întâmpla în sistemul bancar, dar nu au avut curajul să vorbească deschis despre aceasta”, a apreciat Piotr Wach, adăugând că „această situație nu a putut fi ascunsă multă vreme, mai ales că dimensiunea fraudei era foarte mare — de zece ori Produsul Intern Brut al țării!”

În prezent, „Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă. De fapt, mereu a fost așa. Chiar și după alegerile (din noiembrie 2014), căci guvernul funcționează cu sprijinul comuniștilor. Acum, după demisia premierului (Chiril) Gaburici, situația a devenit un pic mai stabilă, deși acest echilibru este foarte fragil. Guvernul funcționează sprijinit în parlament de o majoritate de 51%. Guvernul este, de fapt, slab”, a concluzionat oficialul european.
„Eu cred că demonstrațiile împotriva guvernului, indiferent de cine sunt ele organizate, sunt în cea mai mare parte justificate. Guvernul a dat dovadă de pasivitate și nu a avut voința politică să însărcineze instituțiile abilitate să cerceteze situația din sistemul bancar și să încerce să recupereze, pe cat posibil, o parte măcar din sumele dispărute”, a spus Piotr Wach.

Afacerea a izbucnit când Banca Centrală a Moldovei (BNM) a descoperit că trei instituții financiare de la Chișinău, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari sau 15% din PIB.

Tranzacția a fost încheiată în câteva zile și chiar înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii noiembrie 2014, care au fost câștigate foarte strâns de partidele proeuropene în fața opoziției proruse. Nu se știe cine sunt beneficiarii acestor fonduri.

Din 6 septembrie, un val de proteste a cuprins Chișinăul. Oamenii cer demisia președintelui, a guvernului, alegeri anticipate și tragerea la răspundere a oficialilor responsabili pentru această fraudă, care a destabilizat sistemul bancar al republicii.

Pe fundalul protestelor, analistul politic Nicu Popescu, de la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, consideră că Republica Moldova se îndreaptă lent spre alegeri anticipate, în condițiile în care partidele aflate la guvernare nu mai au nici viziunea și nici energia de a schimba radical situația din mers.

The following two tabs change content below.