Rapoartele financiare ale PD şi PSRM ridică mai multe semne de întrebare

Rapoartele financiare ale PD şi PSRM ridică mai multe semne de întrebare

Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi-au publicat rapoartele financiare pentru perioada ianuarie-septembrie a acestui an, iar cheltuielile formaţiunilor ridică mai multe semne de întrebare. Bunăoară, PSRM a declarat ZERO lei la capitolul „cheltuieli de deplasare în ţară şi în străinătate”. Asta chiar dacă o delegaţie a socialiştilor a efectuat în luna aprilie o vizită în Coreea de Nord. Şi cheltuielile PD-ului par subestimate, mai ales în contextul zborului la Washington pe care Vladimir Plahotniuc l-ar fi efectuat cu o aeronavă de lux, scrie jurnal.md.

Partidul Democrat a raportat la Comisia Electorală Centrală cheltuieli impresionante de 41.378.000 de lei pe care le-a efectuat de la începutul anului până pe 19 septembrie curent. Chiar şi aşa, nu este clar dacă formaţiunea a introdus în raport toate cheltuielile. Astfel, la rubrica „deplasări în ţară şi străinătate”, PD raportează doar 367.000 de lei, iar asta în situaţia în care şeful formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, a zburat la Washington în mai, utilizând, potrivit site-ului Flightradar şi relatărilor din presă, o aeronavă de lux, care ar fi costat în jur de 30.000 de dolari ora de zbor. Călătoria dus-întors până în SUA ar fi costat în jur de 1.000.000 de dolari, adică aproximativ 18 milioane de lei.

O sumă mult mai mare decât cele 367.000 de lei raportate. Precizăm că Plahotniuc a zburat în Statele Unite în calitate de preşedinte al Partidului Democrat, având întrevederi cu oficiali americani. Chiar partidul său relata într-un comunicat că este vorba despre o vizită de lucru, şi nu de una personală. Mai mult, Infotag scria că vizita în SUA a fost organizată de companiile internaţionale de PR angajate de PD pentru promovarea formaţiunii. Astfel, costurile călătoriei la Washington ar fi trebuit să fie reflectate în raportul financiar. Purtătorul de cuvânt al PD declara în mai că nu ştie detalii despre acest zbor şi că nici nu ştie la iniţiativa cui a fost efectuată deplasarea. Acelaşi lucru ni l-a spus şi astăzi şi a adăugat că nu prea deţine informaţii despre cheltuielile partidului.

Şi raportul financiar al PSRM ridică multe semne de întrebare. Socialiştii declară ZERO cheltuieli pentru „deplasările în ţară şi în străinătate”. Asta chiar dacă o delegaţie a Partidului Socialiştilor, în frunte cu Grigore Novac, a întreprins o vizită în Coreea de Nord la mijlocul lui aprilie curent. Tot atunci, contactată telefonic de reporterul unui portal de ştiri, purtătoarea de cuvânt a PSRM a declarat că toate cheltuielele pentru deplasare vor putea fi găsite ulterior în raportul financiar depus la CEC, ceea ce nu s-a întâmplat.

Contactată telefonic de JurnalTV, actuala purtătoare de cuvânt, Irina Astahova, ne-a oferit un răspuns superficial şi ne-a spus că tot ce ţine de raportarea financiară a partidului se realizează în conformitate cu prevederile legii. La rândul ei, fosta purtătoare de cuvânt a formaţiunii, Carmena Lupei, a menţionat că nu a făcut asemenea de declaraţii.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)