Raketul revine?!

A fost reţinută una dintre cele mai sângeroase autorităţi ale lumii interlope

L-a maltratat şi l-a ameninţat că îi va pune capăt zilelor dacă nu-i va transfera 50 de mii de euro. Este povestea de groază prin care a trecut un om de afaceri din Chişinău. Acesta a alertat poliţia şi, după două luni de filaj, oamenii legii l-au reţinut pe Arcadie Bozari, alias „Arcaşa”, originar din Briceni, recunoscut în România drept cel mai temut raket specializat în răpiri, şantaj, percepere de taxe de protecţie şi, nu în ultimul rând, furturi de maşini de lux.

Iana Zmeu

Cine este „Arcaşa”? Pesemne că acesta şi-a făcut faima de criminal în România. Se spune că a făcut parte din gruparea criminală condusă de Radu Bolgiu, zis „Robocop”, cel mai vânat hoţ de maşini de lux din România. Încă în 1999, Bozari a fost reţinut de oamenii legii de peste Prut pentru implicarea sa în jaful comis asupra unui pastor american în timp ce acesta încerca să-şi parcheze autoturismul Toyota în curtea reşedinţei sale din Bucureşti.

 

Cei doi, Robocop (20 de ani) şi Arcaşa (28 de ani) l-au lovit pe pastor, l-au ameninţat cu un pistol şi au reuşit să fugă cu maşina preotului. Însă nu au ajuns departe. Poliţiştii Brigăzii de Poliţie Rutieră din România au dat de urmele tâlharilor, mai exact al unuia dintre aceştia. Bozari era la volanul maşinii furate când s-a pomenit cu câteva maşini ale forţelor de ordine în faţa sa. Criminalul nu s-a dat bătut uşor şi a încercat să forţeze barajul instalat de poliţişti, dar a fost rănit grav la cap. Medicii şi-au făcut treaba bine şi Arcaşa a rămas în viaţă.

 

Amnezia l-a scutit de răspundere penală

 

Despre Robocop se spune că este cel faimos hoţ de maşini de lux pe care l-a avut vreodată România. Până şi porecla o are după ce, în urma unui accident rutier, fiind la volanul unii maşini furate, s-a ales cu tije metalice în membre şi o plăcuţă metalică în cap.

 

La doar 24 de ani, Bolgiu şi banda sa avea în palmares peste 150 de maşini furate. Deşi a nimerit de mai multe ori pe mâna procurorilor şi poliţiştilor, de fiecare dată, acesta scăpa basma curată pe motive medicale, invocând sechelele de pe urma accidentului. Uite că, la 25 de ani, Robocop îşi încheie cariera de hoţ de maşini. În 2003, hoţul a fost capturat de poliţiştii spanioli în timp ce încerca să fure un automobil. Bolgiu a încercat să fugă, însă fără succes. Poliţiştii au trecut la focuri de armă şi Robocop a ajuns în stare gravă la spital.

 

Mai mult, gloanţele poliţiştilor l-au făcut iresponsabil în faţa legii. Autorităţile spaniole refuză să-l extrădeze pe Bolgiu deoarece, chipurile, este neputincios să răspundă pentru fărădelegile comise, pentru că „nu le ţine minte”. Mai multe gloanţe i-au nimerit în cap, bărbatul a căzut în comă. După câteva luni, când şi-a revenit, s-a dovedit că are amnezie. Medicii spanioli au constatat că prezenţa lui Robocop la proces este inutilă, pentru că nu va aduce niciun fel de date şi orice sancţiune penală aplicată acestui individ nu va fi simţită pentru că nu o va înţelege şi nu o va conştientiza.

Moldovenii care au băgat spaima în criminalii din România

 

Dar să revenim la autoritatea criminală „Arcaşa”. Potrivit oamenilor legii din România, acesta nu s-a limitat doar la furt de maşini, spectrul crimelor săvârşite de acesta fiind mult mai larg. În vara anului 1999, cadavrele a două autorităţi criminale au fost descoperite într-o groapă de gunoi. Criminaliştii au stabilit că ambii au fost împuşcaţi din acelaşi pistol care a fost recuperat de la nişte chinezi.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit că arma a fost vândută de doi rakeţi care au pus pe jar autorităţile criminale din România. Aceştia s-au dovedit a fi Arcadie Bozari şi partenerul său, Tudor Malcoci.

 

Criminaliştii au descoperit că la omorul lui Niculae Moise, zis „Nicu Pământ” şi Nicolae Tănase, zis „Puiu”, din vara anului 1999, a fost folosit acelaşi pistol. O situaţie care nu ar fi putut fi observată cu ochiul liber a legat două cazuri de omor la comandă. Recuperată din mâinile unor chinezi, arma a condus la temutul raket Arcadie Bozari şi la partenerul său, Tudor Malcoci, alias „Franţuz”, ambii din R. Moldova, unul din Briceni şi celălalt din Ialoveni. Criminalii au fost daţi în urmărire generală.

 

Continuăm să răsfoim biografia infracţională a lui „Arcaşa”. Pe 17 august, acum 12 ani, Bozari şi Malcoci, împreună cu alţi trei tâlhari, au intrat într-un apartament din Bucureşti în care locuiau doi conaţionali de-ai lor. I-au bătut cu bestialitate, i-au ars cu fierul de călcat pe mâini şi picioare, după care i-au ameninţat cu moartea dacă nu le vor da cinci mii de dolari. După ce au plecat agresorii, victimele au alertat imediat poliţia. La câteva ore, infractorii au fost reţinuţi în timpul transmiterii banilor.

 

„Franţuz”, deja după gratii; „Arcaşa” vine din urmă

 

Astăzi, sursele din cadru MAI nu ne pot explica cum autorităţile criminale condamnate în România pentru săvârşirea unor serii de crime deosebit de grave, la scurt timp, se pomeneau în libertate şi îşi continuau activitatea. Malcoci a fost reţinut abia în 2009 de angajaţii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate. Venit acasă, „Franţuz” a format o grupare criminală specializată în şantajarea persoanelor şi extorcarea sumelor de bani. Mai mult, aceştia se dădeau drept angajaţi ai poliţiei şi sub diferite pretexte însuşeau de la victimele lor sume impunătoare şi bunuri materiale.

 

Criminalii acţionau după un scenariu bine gândit, împărţind rolurile între ei. Astfel, Malcoci, după ce alegea victima, stabilea întâlnire cu aceasta. Urcând în automobilul persoanei, îi sustrăgea atenţia şi îi ascundea în maşină o seringă cu lichid asemănător cu substanţele narcotice. Uite că în acest moment îşi făcea prezenţa un alt membru al grupării, deghizat în poliţist. Ulterior, totul se petrecea conform planului. „Poliţistul”, pentru a nu iniţia o cauză penală, cerea iniţial 35000 de euro. Pentru a se asigura că victima le va aduce banii, „poliţiştii” sustrăgeau automobilul persoanelor înşelate.

 

Membrii grupării au fost reţinuţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie.

Peste trei ani i-a venit rândul şi lui „Arcaşa”. Pe 11 septembrie curent,  la ora 20:30, poliţia l-a reţinut pe Arcadie Bozari, în vârstă de 39 de ani, liderul unei grupării criminale ce activează în R. Moldova, România, Rusia şi Ucraina. În timpul reţinerii, care a avut loc pe strada Mihail Sadoveanu din Chişinău, suspectul a opus rezistenţă. Asupra lui a fost depistat un permis portarmă.

Cetățenii care recunosc individul reţinut și au avut de suferit în urma acțiunilor sale ilegale sunt rugaţi de forţele de ordine să se adreseze la următoarele numere de telefon: 022-577-177, 078-710-287 sau 902.

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)