Raionul cu două fusuri

DEZORIENTARE // În unele case ale moldovenilor, vor fi ceasuri care vor arăta fusuri orare diferite, unul după care se va trezi soţul, altul după care se va ghida soţia

Dacă politicienii de la Chişinău şi Tiraspol nu vor ajunge la o înţelegere, în scurt timp R. Moldova va fi o ţară cu două fusuri orare. În stânga Nistrului aflăm oameni confuzi, familii ai căror membri vor trăi după ore diferite. Şcoli care nu se subordonează regimului de la Tiraspol timp de 20 de ani,de această dată ar putea să se conformeze ordinului lui Smirnov, deoarece părinţii vor pleca mai devreme la serviciu şi le va crea un disconfort ca copiii să iasă mai târziu din casă. În casa Ludmilei Bolgari din s. Vasilevca vor fi două deşteptătoare – soţul pleacă la serviciu în oraşul Dubăsari, respectiv se va ghida de „ora Transnistriei”, Ludmila lucrează la o instituţie subordonată Chişinăului, iar copiii învaţă la liceul din Cocieri, respectiv deşteptătorul acestora va suna cu o oră mai târziu. „Mare încurcătură!”, se agită femeia.

Svetlana COROBCEANU

În satul Corjova vor exista magazine unele din care vor funcţiona după ora Moscovei, agenţii economici fiind subordonaţi Tiraspolului, altele – după ora Chişinăului. Aici sunt şi două primării. Mihail Cojocari, reprezentantul Tiraspolului, va începe lucrul mai devreme. Sergiu Oprea, primarul comunei Corjova, subordonată Chişinăului, va veni la serviciu cu o oră mai târziu. „Noi cu a noastră oră, ei vor fi cu a lor”, le explică oamenilor Maria, contabila de la primărie. „În casă voi avea ceas moldovenesc, căci fiul lucrează la Criuleni şi lui îi va trebui ora noastră”, ne mai spune ea.

Vor consens

„Mai sperăm că politicienii îşi vor revedea decizia şi vom avea un singur fus orar pe ambele maluri ale Nistrului, altfel, de nevoie, vom activa după ora Tiraspolului”, ne spune directoarea liceului cu predare în limba română „Evrica”, din Râbniţa, Eugenia Halus. Aceasta ne lămureşte că majoritatea părinţilor lucrează la întreprinderi transnistrene, respectiv ar putea face presiuni asupra administraţiei liceului ca copiii să iasă la aceeaşi oră din casă. „Am discutat şi cu reprezentanţii de la minister, dar pe moment mai sperăm că lucrurile vor fi remediate”, ne spune directoarea.

„Vaca nu are nevoie de ceas”

În caz că politicienii nu se vor răzgândi, în stânga Nistrului vor exista fusuri orare diferite chiar peste o localitate. Dacă la Roghi, Dubăsari, satul va avea fus orar transnistrean, peste deal, în satul Vasilevca, în toate casele ceasurile vor arăta ora Chişinăului. „Noi, dacă suntem ai Chişinăului, şi ceasurile vor arăta ora noastră”, ne spune nea Gheorghe plin de mândrie patriotică.

Totuşi oamenii de aici se resemnează uşor. Nu prea au locuri de muncă. „La piaţă la Dubăsari nu prea contează dacă te duci cu o oră mai devreme sau mai târziu”, spun ei. „Mă trezesc când se face lumină în geam. Vaca nu are nevoie de ceas ca s-o mulgi. Dacă întârzii se nelinişteşte”, ne spune pe o notă atotştiutoare mătuşa Maria precizând că se uită la ceas doar când se apropie ora serialului preferat: „Doiarka iz Haţapetovki” („Mulgătoarea din Haţapetovca”). Chiar dacă Vasilevca are vreo cincizeci de case, sunt doar două instituţii care le oferă locuri de muncă. Şi acestea vor activa după fusuri orare diferite. „Soţul va pleca la staţia de pompare după ora Transnistriei, eu – la Centrul comunitar, după ora Moldovei”, ne spune Ludmila Bolgari.

Timpu-i scump?

Ce pot să mai spună despre timp oamenii din stânga Nistrului, existenţa a două fusuri orare va accentua diferenţa dintre cei care primesc pensii şi salarii de la Tiraspol şi cei care sunt remuneraţi de Chişinău. Se vor agita ca şi până acum de colo-colo, mai mult pe la piaţă, decât la serviciu, câştigându-şi existenţa prin a-şi vinde puţinul din roada de pe deal. Vor calcula în funcţie de paşii pe care îi fac, şi posturile vamale prin care trec, ce oră e. „Sunt vreo patru posturi vamale până la Cocieri. Într-un capăt al podului de pe Nistru va fi o oră, la celălalt capăt va fi o altă oră. Miliţienii de la postul militar de la intrarea în sat se vor schimba la o oră, poliţiştii – la alta”, calculează oamenii de aici. „Timpu-i scump”, ne spune primarul de Cocieri, Ion Miţcul, „fiecare va face economie în felul său”…

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu