Răfuiala mafiei

COMANDĂ POLITICĂ // Victor Ţopa a fost condamnat la zece ani de închisoare în absenţa sa şi a avocatului său

Omul de afaceri Victor Ţopa a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost anunţată pe 19 octombrie în absenţa lui Victor Ţopa şi a avocatului său. Contactaţi de JURNAL, mai mulţi politicieni-parlamentari au spus că se abţin de la declaraţii, fiindcă nu cunosc detalii privind acest caz, iar Victor Ţopa poate să conteste decizia în ordinea stabilită de legislaţie.

Vadim VASILIU

Liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a spus într-o conferinţă de presă că Victor Ţopa se află în siguranţă într-o ţară europeană. Mocanu a precizat că Victor Ţopa a părăsit RM aproximativ cu două săptămâni înainte de a fi pronunţată sentinţa, în momentul în care procurorul care instrumenta cazul depusese o cerere ca Victor Ţopa să fie încarcerat. În opinia liderului Mişcării Antimafie, acest dosar este fabricat şi este o comandă politică a lui Vladimir Plahotniuc. „Banii lui Plahotniuc fac minuni în țara asta. Țopa va lupta pe căi legale pentru a i se face dreptate. Discut des cu el și i-am spus că-l admir că a reușit să-și pună în siguranță familia și să fugă de acești criminali. Nu suntem mieii lui Plahotniuc ca să fim jertfiți. Lupta va fi grea, dar mafia va pierde”, a declarat Mocanu.

Parlamentari: „Nu ştim nimic”

Contactaţi de JURNAL, mai mulţi actori politici, parlamentari din RM au spus că se abţin de la comentarii. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că nu ar putea să se pronunţe pe marginea acestui caz, fiindcă nu cunoaşte detalii. Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că partidul pe care îl reprezintă nu are nimic cu acest caz, iar Victor Ţopa are dreptul la recurs. „Este o decizie judecătorească ce urmează a fi contestată în ordinea stabilită de legislaţie. PLDM nu este implicat în acest caz şi nu are nicio poziţie. Şi deputaţii PL, Valeriu Munteanu şi Valeriu Saharneanu, s-au abţinut de la comentarii, deoarece nu cunosc detalii despre caz.

„Inadmisibil într-un stat de drept”

Contactat de JURNAL, ex-viceministrul justiţiei, Gheorghe Susarenco, a declarat că dacă Victor Ţopa a fost, într-adevăr, condamnat fără respectarea procedurilor, este un caz grav care nu face faţă Republicii Moldova ca stat de drept. „Acest lucru este imposibil într-un stat membru al Consiliului Europei. Se încalcă dreptul la apărare, se sfidează Convenţia Europeană, ceea ce este foarte grav. Dacă se întâmplă aşa, posibil este o răfuială, căci el, împreună cu Viorel Ţopa, a făcut recent anumite declaraţii cu dezvăluiri despre comportamentul unor politicieni, privitor la refuzul procurorului general de a demisiona, au vorbit despre implicarea factorilor politici în atacurile raider”, a menţionat Susarenco.

Avocatul „vătămatei” – „Au fost presiuni psihice”

Iulian Balan, avocatul Galinei Proidisvet, persoana care l-a acţionat în judecată pe Victor Ţopa, a declarat că afirmaţiile conform cărora Vladimir Plahotniuc este implicat în proces sunt speculative. „Vladimir Plahotniuc nu a fost parte în acest proces. Declaraţiile lui Sergiu Mocanu precum că cineva ar fi făcut presiuni în acest proces nu pot fi probate”, a afirmat Iulian Balan. Potrivit avocatului, Galina Proidisvet a semnat o procură prin care acţiunile „Victoriabank” puteau fi înstrăinate fără a primi bani, „pentru a evita presiunile psihologice asupra sa şi a familiei sale”. „La Moscova s-a negociat predarea acţiunilor la preţul care nu corespundea celui de piaţă. Galina Proidisvet nu a acceptat oferta şi a eliberat o procură prin care acţiunile “Victoriabank” puteau fi înstrăinate fără dreptul de a lua bani”, a declarat avocatul.

The following two tabs change content below.