Raftul politic: Urmele partidelor în sufletul patriei

„Îmi pare rău că i-am susţinut, în 1994, pe agrarieni, şi ei pe urmă m-au încurcat să promovez în alte ritmuri reformele. Regret mult că am făcut alianţă cu frontiştii, crezând că ei într-adevăr sunt devotaţi cu trup şi suflet cauzei naţionale…, spunea Mircea Snegur, în iunie 2001, după revenirea comuniştilor la putere.

„Istoria partidelor politice din RM” publicată recent de ziaristul Igor Volniţchi, consilier principal de stat şi purtător de cuvânt al prim-ministrului Vlad Filat, ne oferă o viziune panoramică asupra parcursului tuturor formaţiunilor politice din RM, fără nicio excepţie, de la apariţia până la ieşirea de pe scena publică, indiferent de durata existenţei şi ponderea acestora. Uzitata frază „a umplut un gol”, pe care o rostim uneori la prezentarea unor cărţi pe care nu le-am citit, este cât se poate de la locul ei în cazul dat. Cartea este cu atât mai preţioasă cu cât, în mod paradoxal, despre partidele din RM se vorbeşte mult, dar se scrie foarte puţin, iar ceea ce se scrie are uneori mai multe tangenţe cu literatura decât cu realitatea politică.

Provenit din categoria jurnaliştilor de agenţie de presă mai puţin vizibili publicului, obişnuit să muncească în „subteran”, Igor Volniţchi a făcut ceea ce vedetele noastre jurnalistice, deprinse să „zboare” din alegeri în alegeri, de la un eveniment festiv la altul, mereu cu gândul la audienţă, nici nu s-au gândit să facă. Este o lucrare pe care nu poţi să o improvizezi, să o scrii la repezeală, căci e necesară multă muncă de rutină.

Structurată în două părţi, cartea este, în prima parte, un ghid, un îndrumar cu un minim de informaţie fără de care nu se poate naviga pe Bâcul politicii moldoveneşti, fiindu-le de folos tuturor jurnaliştilor, politologilor, politicienilor de pe toate treptele ierarhice, dar şi diplomaţilor, care vor dori să înţeleagă ce se întâmplă pe scena politică moldovenească. Cartea este cu atât mai preţioasă cu cât Volniţchi a fost, începând cu 1997, cronicar al vieţii politice din RM. În partea a doua a cărţii, găsim interviurile sale cu mai mulţi politicieni vizibili din ultimii zece ani, mulţi dintre care au şi dispărut de pe scenă, fără să lase vreo urmă. Alţii sunt pe cale de a dispărea, iar unii sunt proaspăt apăruţi. E curios să vezi cât de rupţi erau unii de realitate.

Îi dorim lui Igor Volniţchi să se apuce de altă carte nu mai puţin necesară, care s-ar numi, de exemplu, „strategia de comunicare a Guvernului Filat”. Suntem siguri că e pregătit deja să o scrie. (N.N.)

The following two tabs change content below.