Rafael Nadal a cucerit pentru a doua oară titlul la Wimbledon!

Rafael Nadal a cucerit duminică pentru a doua oară în carieră titlul la Wimbledon. A dominat clar finala cu Tomas Berdych, 6-3, 7-5, 6-4. Spaniolul e neînvins din 2007 pe iarba londoneză, când a pierdut în ultimul act, după cinci seturi, în faţa lui Roger Federer.

Lucrurile bune s-au întors grămadă în viaţa lui Rafa Nadal. Ce diferenţă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când îl chinuiau genunchii, când i s-au despărţit părinţii, când încrederea l-a părăsit! Acum, la 24 de ani, e din nou puternic, sigur pe el, o teribilă ameninţare pentru adversari. E numărul unu mondial poate cu mai multă autoritate, cu o mai pregnantă dominare decât în 2008, când a ajuns în premieră în vârful ierarhiei. E acelaşi Rafa şi totuşi altul. Ce a fost rău a rămas în urmă. Asta nu înseamnă că nu va mai suferi în viaţă, însă, în momentul acesta, are toate motivele din lume ca să fie fericit.

Acum a revenit în ultimul act, unde l-a întâlnit pe Tomas Berdych. Cehul era omul de bătut, după ce îi eliminase pe Federer şi Djokovici, însă Nadal nu l-a lăsat să repete isprava. A fost din nou la un nivel formidabil de concentrare, cu simţurile în alertă, pregătit să joace şi trei seturi, dar şi cinci. A ştiut când să forţeze. A dominat psihic, în primul rând. La final, s-a trântit pe iarbă. După ce l-a salutat pe Berdych, a făcut o tumbă, varianta veselă a plonjonului în zgură şi în plâns de la Roland Garros. În tribună, prietena lui, Xisca, îşi ştergea lacrimile pe sub ochelarii de soare. Dar Rafa zâmbea cu gura până la urechi în faţa unui public care se ridicase în picioare ca să-l aplaude.

8 titluri de Mare Şlem are Rafael Nadal în palmares: 5 la Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008, 2010), două la Wimbledon (2008, 2010), unul la Australian Open (2009)

Câte trofee majore aveau alţi jucători la 24 de ani
Bjorn Borg    10
Pete Sampras    7
Mats Wilander    7
Rod Laver    6
Roger Federer    6
John McEnroe    5
Boris Becker    5
Jimmy Connors    4
Andre Agassi    2
Ivan Lendl    1