Răducanu îi ia cu asalt pe locuitorii din Breanova

La viitoarea gunoişte din preajma satului urmează să fie colectate deşeuri din 20 de localităţi

Revoltă în s. Breanova, raionul Orhei. Recent, populaţia de aici a aflat că în preajma satului se construieşte un poligon pentru colectarea centralizată a deşeurilor, un proiect în valoare de 17,9 milioane de lei finanţat din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. Gunoiştea va cuprinde o suprafaţă de 5 ha.

Svetlana Corobceanu

Locuitorii din Breanova protestează deja de două săptămâni. Reacţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a fost însă una neaşteptată: în cazul în care oamenii continuă să se împotrivească, primăria Morozeni, din care face parte s. Breanova, va fi exclusă din proiect, iar construcţia gunoiştii oricum va continua, pentru că terenul în cauză aparţine localităţii vecine şi a fost oferit prin decizia consiliului local.

Platforma de gunoi se construieşte la o distanţă de 1200 m de s. Breanova şi aici urmează să fie colectate deşeuri din 20 de localităţi din trei raioane: Orhei, Străşeni şi Călăraşi. Proiectul a fost câştigat de primăria Vatici, iar terenul pentru gunoişte a fost oferit de primăria Neculăieuca, la o margine a moşiei acestei localităţi care se mărgineşte cu Breanova. Şi dacă Vatici şi Neculăieuca sunt la 5-6 km de viitoarea gunoişte, locuitorii din Breanova spun că terenul poate fi văzut de la geamurile caselor lor, de unde de altfel urmăresc dacă pornesc sau nu tractoarele, pentru a le împiedica lucrările.

Nu ştiau nimic despre proiect

Veronica Berdiga, locuitoare a s. Breanova, ne spune că locuitorii satului nu au fost informaţi cu privire la acest proiect. „În preajmă se află o carieră de nisip. Am văzut lucrând tractoare şi ne-am gândit că se extinde cariera de nisip. O persoană care păştea vitele s-a apropiat de tractorişti şi i-a întrebat ce fac şi acela i-a spus că se construieşte un poligon de colectare a gunoiului. A doua zi, un grup de locuitori din Breanova am alergat la Primăria Morozeni şi i-am cerut socoteală primarului, dar el ne-a răspuns confuz, precum că nu ştia de proiect”, ne spune femeia.

Circa 320 de locuitori ai satului au organizat o adunare şi au semnat un proces-verbal în care s-au pronunţat împotriva construcţiei gunoiştii. Ulterior, la solicitarea lor a fost organizată o şedinţă extraordinară a consiliului local, la care consilierii au votat pentru interzicerea lucrărilor. Reprezentanţii MDRC au părăsit şedinţa consiliului, nu înainte de a lămuri că terenul în cauză e oferit prin decizia unui alt consiliu, şi anume a celui din Neculăieuca, şi că decizia consiliului din Morozeni nu poate avea repercusiuni asupra ei. „Problema e că primarul de Morozeni a informat doar consilierii locali despre acest proiect, nu şi oamenii din comuna sa. Platforma de gunoi se construieşte cu respectarea normelor ecologice care prevăd că o astfel de gunoişte trebuie să fie amplasată la nu mai puţin de 500 m de orice localitate. Nu suntem dispuşi să oprim lucrările deoarece terenul nu aparţine s. Morozeni”, ne spune primarul de Vatici, Petru Dogocher.

Ignoraţi de autorităţi

Săptămâna trecută, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a avut o întâlnire cu primarii localităţilor nominalizate. Acesta a declarat că astfel de incidente constituie „un impediment serios în atingerea obiectivelor dezvoltării regionale”. Primarii au convenit să organizeze sâmbătă, 29 septembrie 2012, o întâlnire cu grupul de iniţiativă din s. Breanova pentru a decide soarta localităţii în cadrul proiectului. Veronica Berdiga, care e şi lider al grupului de iniţiativă, susţine însă că nici măcar n-au fost informaţi privitor la această întâlnire. „Am aflat întâmplător că la şcoala din Morozeni se discută această problemă. Ne-am dus în grabă acolo. Le-am spus că nu avem drumuri, nu avem canalizare, să ne lase măcar aerul curat în jur. Proiectul a fost câştigat de Vatici, ne-au exclus din acesta. Acum n-au decât să mute gunoiştea mai aproape de beneficiarii săi”, mai spune sursa citată.

Locuitorii s. Breanova planifică să se adreseze în instanţa de judecată unde vor solicita anularea deciziei comunei Neculăieuca. Până atunci ei planifică să iasă în faţa tractoarelor ori de câte ori acestea îşi vor relua lucrările.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu