Radio Chişinău, un produs Radio România!

„Aici Radio Chişinău, a fost ora 14.00.” Acesta este mesajul de lansare a Radio Chişinău sincronizat cu Radio România Actualităţi, difuzat pe întreg spaţiul românesc, după care urmează un torent de aplauze în sala de conferinţe în care este prezent ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, şi toţi cei care au contribuit la realizarea primei emisii a Radio Chişinău.

Vadim VASILIU

Directorul editorial al Radio Chişinău, bine-cunoscutul jurnalist român Marian Voicu, spune că, odată cu lansarea acestui post de radio, se săvârşeşte un act de firească reparaţie istorică: „Este cu siguranţă un moment istoric. Pentru a justifica această afirmaţie, este suficient să ne întoarcem în 1939, când Radio România a înfiinţat prima staţie regională din România acelei vremi, la Chişinău. Este vorba de Radio Basarabia. Nu întâmplător, ziua de naştere a postului de radio este 1 decembrie”.

Un act de firească reparaţie istorică

Difuzoarele din sala de conferinţe, sincronizate cu Radio România Actualităţi, transmit vocea jurnalistului Gabriel Basarabescu care ne spune că apariţia Radio Chişinău a fost posibilă cu susţinerea directă a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, dar şi a Băncii Comerciale Române şi a Rompetrom. „Dorim ca de astăzi Radio Chişinău să fie prezent prin toate mijloacele permise de legislaţiile şi de evoluţiile tehnologice în sufletul cât mai multor cetăţeni ai Republicii Moldova ca un radio de proximitate cu faţa către ascultător şi către viitor, un post prin care oricare dintre noi va putea să afle ce mai fac ai noştri”.

Secretarul de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, consideră că prezenţa Radio Chişinău în spaţiul mediatic din Republica Moldova este foarte importantă în contextul în care RM face paşi concreţi pentru apropierea de România şi Uniunea Europeană.

Va contribui la europenizarea spaţiului mediatic din RM

Prezent la lansarea postului de radio, preşedintele Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Petre Guran, spune că acest post de radio ne oferă posibilitatea să fim sincroni pe ambele părţi ale Prutului şi să ne regăsim pe aceeaşi undă după 72 de ani. „Cred că proiectul care a început pe 1 decembrie 1918 începe astăzi să caute greutate după un secol care aproape ne-a distrus. Astăzi, reconstruim conştiinţa de sine, ne redescoperim şi, în cele din urmă, ne regăsim”, menţionează Guran.

Ambasadorul României la Chişinău accentuează faptul că Radio Chişinău apare ca rod al bunăvoinţei şi profesionalismului Radio România: „Acest post va contribui la europenizarea spaţiului mediatic din Republica Moldova.  Radio Chişinău este în creştere, îşi articulează departamentele şi arhitectura interioară. Se cuvine să avem răbdare. Vocile tuturor care sunt în aceeaşi credinţă şi plini de dragoste de ţară se vor armoniza la Chişinău”.

Radio Chişinău poate fi recepţionat pe frecvenţa FM la: 

Chișinău 89,6 MHz

Ungheni, 93,8 MHz

Tighina, 106,1 MHz

Cahul 93,3 MHz

Edineț 104,6 MHz

Briceni 102,6 MHz

Drochia 93,8 MHz

The following two tabs change content below.