RACURSI // A venit cocostârcul!

Cocostârcul lui Iurie Simzinici din s. Ustia, r. Dubăsari. Foto Nadea Roşcovanu

Iurie Simzinici, un optimist înnăscut, a construit un cuib pentru cocostârci în faţa casei încă din iarnă. Când amenaja cuibul pe trunchiul nucului uscat din faţa gospodăriei, un vecin îl tot cicălea că munceşte în zadar. Bărbatul însă credea din toată inima că păsările vor veni, iar crezul lui a devenit realitate.

„Veniţi să vedeţi cocostârcii!”, striga Iurie pe la porţile vecinilor, în ajunul Floriilor. Vecinii, locuitori ai satului Ustia, r. Dubăsari, au ieşit cu toţii să vadă minunea. Deasupra cuibului planau cinci cocostârci. În dimineaţa următoare, de cum s-a luminat, unul din ei îşi amenaja deja casa.

Ideea de a construi cuibul i-a venit lui Iurie anul trecut, când pe un stâlp în curtea casei sale se tot oprea un cocostârc. Pe la sfârşit de vară, când seceta i-a uscat nucul din faţa casei, i-a găsit destinaţia copacului, iar în iarnă a instalat şi cuibul. Era sigur că pasărea va reveni.

Bucuria i-a fost pe măsura aşteptărilor şi parcă e mai mare acum, înainte de Paşti. „E singurul cocostârc în sat”, spune entuziasmat ca un copil bărbatul. Bucuroşi sunt şi vecinii, care urmăresc pasărea de la depărtare: „Deocamdată, studiază teritoriul şi e cam fricos, se sperie de lătratul câinilor, de vitele care trec pe drum”, spune vecinul lor, Ion.

Din această cauză, ustienii se trezesc dimineaţa devreme ca să vadă oaspetele primăverii, deoarece pe la şase cocostârcul îşi ia deja zborul spre malurile Nistrului. După ce se conving că strategia lui Iurie a funcţionat, fiecare caută cu ochii un stâlp ori un pom uscat în propria grădină.

Nadea Roşcovanu

 

 

The following two tabs change content below.