Racket în sutane

Reprezentanții Episcopiei de Ungheni și Nisporeni îl somează pe preotul Florin Marin din Dereneu, Călărași, să plece, în prag de iarnă, din casa parohială

Preotul Florin Marin (dreapta)

Episcopia de Ungheni și Nisporeni subordonată Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove i-a înaintat un ultimatum preotului parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, Florin Marin, cerându-i să părăsească casa parohială în decurs de zece zile. În caz contrar, parohul este amenințat că va fi scos cu forța din casă și de pe teritoriul bisericii. Preotul a oficiat slujbe timp de 27 de ani în această parohie. Necazurile au început după ce a decis împreună cu majoritatea enoriașilor să treacă biserica în subordinea Mitropoliei Basarabiei.

Preotul Florin Marin a relatat într-un interviu pentru JURNAL că a luat decizia de a trece sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei pentru că această instituție nu obligă preoții lăcașurilor din subordine să achite plăți enorme, după cum o face mitropolia subordonată bisericii rusești.

„În calitate de preoţi ai Episcopiei de Ungheni, din păcate, nu toţi preoţii au curajul să spună, eram obligaţi să oferim între 2.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de cât de mare e parohia. Pe lângă asta, se colectau bani pentru zile de naştere, ziua episcopului, bani pentru veşminte etc. Protopopul de Călăraşi, Grigore Dodon, colecta aceste taxe”, a dezvăluit parohul.

Amenințat cu „evacuarea forțată”

Florin Marin a primit la 26 septembrie curent o scrisoare semnată de secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Vadim Corostinschi, în care este somat să părăsească „edificiile în care își desfășoară activitatea” și în care „pretinde că locuiește”.

E vorba de o anexă a bisericii unde ţine slujbele preotul Florin Marin, după ce biserica a fost ocupată de către un grup de locuitori care acționează la indicația Mitropoliei Moldovei, și de o casa parohială construită de preot.

Semnatarul scrisorii i-a amintit că Mitropolia Moldovei i-a interzis să mai oficieze serviciul divin în cadrul acestei parohii din cauza „neascultării și nesupunerii față de biserica-mamă”, pentru „răzvrătirea poporului la ură, dezordine și minciună” și pentru „părăsirea eparhiei fără acordul episcopului locului”, conform canoanelor bisericești.

„Termenul de părăsire a imobilului este de zece zile, în caz contrar o să ne adresăm la organele de resort pentru evacuare forțată”, se mai spune în scrisoarea semnată de secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

Parohul Florin Marin a declarat că ceea ce se întâmplă la biserica din Dereneu este racketul oamenilor în sutane. „Vor să mă scoată iarna din casă. Deși nu au dreptul să o facă în lipsa unei hotărâri judecătorești definitive. Mă aștept însă la orice din partea lor. Sunt foarte agresivi. Nu mă simt în siguranță. Am fost amenințat, mi s-a spus verde în ochi că trebuia să fiu spânzurat, am transmis procurorilor înregistrarea”, ne-a spus preotul.

Prima ședință de judecată în care patru consilieri locali PDM-PSRM au acționat Ministerul Justiției în judecată pentru că a înregistrat parohia de la Dereneu sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei va avea loc pe 1 noiembrie la Judecătoria Centru.

„După aproape un an de la adresarea în instanță, am reușit să fim acceptați ca parte în proces. Putem veni cu acte care demonstrează legalitatea înregistrării bisericii sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei”, ne-a spus preotul.

Taxa oficială, 400 de lei

Marin Florin a fost acționat în iunie curent în judecată și de către episcopul de Ungheni și Nisporeni, Petru Mustață, care pretinde despăgubiri morale în valoare de jumătate de milion de lei pentru defăimare.

Totodată, acesta cere prezentarea scuzelor publice în care să fie dezmințită informația că taxele achitate ar varia între 2.000 și 5.000 de lei, deoarece, potrivit episcopului, taxa oficială ar fi de 400 de lei.

Preotul Florin Marin a declarat că se va prezenta în instanță alături de alți preoți care vor confirma cele declarate de el anterior, și anume că taxele erau destul de împovărătoare pentru parohie.

Au ales să ocupe biserica, fără un proces de judecată

Solicitat de Jurnal, avocatul Promo-Lex, Alexandru Postică a reiterat că nu există nici un act judecătoresc și niciun  temei de drept ca preotul Florin Marin să fie scos din casa parohială, unde locuiește la momentul actual cu soția. ”Dar să nu uităm că indivizii care au spart ușa bisericii  nu au ținut cont anterior de normele legale, respectiv există riscuri și în acest caz pentru familia preotului”. Avocatul a precizat că Episcopia de Ungheni și Nisporeni nu a contestat trecerea bisericii în subordinea Mitropoliei Basarabiei, reprezentanții ei cel mai probabil fiind conștienți că îi așteaptă un proces anevoios și de durată, ci câteva persoane din localitate au contestat actul emis de MJ în instanță. Între timp câțiva oameni din localitate au sechestrat biserica. Astfel cu ajutorul lor și cu acordul tacit al autorităților lăcașul a încăput iar pe mâna reprezentanților Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

În martie preotul Florin Marin a depus o plângere de pornire a unei cauze penale pe numele persoanelor care au intrat abuziv și au ocupat biserica, dar a primit refuz din partea Procuraturii Călărași. Avocatul a contestat refuzul și a obținut o încheiere judecătorească favorabilă, dar nici după jumătate de ani procurorii nu au inițiat un dosar penal pe cazul dat.

Actualmente la biserica din Dereneu, oficiază slujbe, preotul Alexandru Popa, reprezentant al Mitropoliei Moldovei. Preotul Florin Marin oficiază slujbe pe teritoriul unei anexe a bisericii. Vineri, 5 octombrie, expiră ”ultimatumul” înaintat de reprezentanții Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu