Răcelile de toamnă

ceai-salvie-frunza-50gr-dacia-plant-1031050Cum scăpaţi de guturai în 24 de ore!

Se spune că răceala vine în trei zile, că stă trei zile şi că tot în trei zile a dispărut. Cu sfaturile specialistului nr. 1 în viroze şi în răceli, prof. Ronald Eccles, director la Institute of Common Cold din Cardiff (Anglia), vă vindecaţi într-o singură zi.

Ora 7

Duş fierbinte

Aburii fluidizează mucusul din cavităţile nazale, umidifică bron­hiile, iar jetul de apă fierbinte calmează durerile din musculatura mem­brelor.

Sfatul nostru: Amestecaţi gelul de duş cu 30 picături de ulei de eu­calipt. Acesta desfundă nasul şi pune pe fugă germenii patogeni.

Ora 8

Bombă de vitamine

Alimentaţia joacă un rol impor­tant în lupta cu răceala. Acum, la începutul zilei, aveţi nevoie de două pahare de suc de porto­cale proaspăt stors (pentru un aport consis­tent de vitamina C) şi un müsli de cereale integrale, cu zmeură sau mure, care conţin mulţi anti­oxi­danţi, pe lângă ener­gia sănătoasă, furnizată de car­bohidraţii din fulgii de cereale.

Sfatul nostru: Curăţaţi-vă de două ori nările cu so­luţie salină (puteţi întrebuinţa şi spray-urile cu apă de mare, de la farmacie). Astfel, microorganismele sunt îndepărtate de pe mucoasa nazală.

Ora 10

Inhalaţii cu muşeţel

Preparaţi trei litri de infuzie de mu­şeţel, turna­ţi-o într-un lighean şi ames­tecaţi în ea 6 linguri de suc de pătla­gină. Inhalaţi aburii timp de 10 mi­nute, acope­rin­du-vă capul şi li­ghea­nul cu un pro­sop.

Sugeţi bomboane acrişoare, căci ele vă vor umezi mucoasele, crescând capacitatea lor de auto­apă­rare. Şi luaţi medicamente antiinfla­ma­toare (pa­racetamol).

Sfatul nostru: Înmuiaţi un şervet de in în ceai fier­binte de fenicul şi ţineţi-l pe frunte 10 minute. Această reţetă din medicina tradiţională chineză urmăreşte să activeze fluxul energiei vitale.

Ora 12

O porţie de aer proaspăt

Ieşiţi la o plimbare în pas de voie, chiar şi pe vreme ploioasă. Mişcarea în aer liber dă impulsuri pozitive siste­mului dvs. imunitar şi vă va îm­bu­nătăţi starea de spirit.

Sfatul nostru: În mers, inspiraţi profund pe nări, reţineţi aerul 3 se­cunde, apoi expiraţi lent. Aşa vă întă­riţi şi vă curăţaţi căile respiratorii.

Ora 13

Prânzul cu friptură de pui

În pauza de prânz, mâncaţi o salată cu câteva felii de friptură de pui. Protei­nele ajută or­ganismul să spo­rească numărul celu­le­lor imunitare şi rea­lizează o sti­mu­lare generală a siste­mului de auto­apărare.

Sfatul nostru: La sfârşitul me­sei, beţi o ceaşcă de cafea, în care pu­neţi trei cuişoare zdrobite. Acest ames­tec mo­bilizează apărarea la nivel local.

Ora 15

Pauză cu ceai de plante

Lichidele fierbinţi subţiază mu­cusul din bronhii şi cavităţile na­zale, astfel încât el poate fi eliminat mai repede. Ideal: ceai de măceşe şi de soc, deoa­rece ambele întăresc siste­mul imunitar.

Reţetă: puneţi 2 linguriţe de fructe de măceş într-un sfert de litru de apă rece, daţi-le într-un clocot, apoi lăsaţi-le să infuzeze 10 minute şi strecuraţi. Sau: turnaţi un sfert de litru de apă clocotită peste 2 linguriţe de flori de soc şi infuzaţi 5 minute. Amândouă ceaiurile se beau calde.

Sfatul nostru: Lăsaţi să picure pe un cub de zahăr jumătate de linguriţă sau chiar o linguriţă întreagă de zeamă de lămâie şi sugeţi-l. Aşa vă păstraţi mucoasele umede, împiedicând microorganismele să se fixeze pe ele.

Ora 18

Mâncăruri picante

Pentru cină, preparaţi-vă o mâncare picantă, după o reţetă tailandeză, indiană sau mexicană. Cu cât mai iute, cu atât mai bine! Un curry sau chili con carne vă face să transpiraţi şi să daţi afară guturaiul. Căci ele conţin ghimbir, usturoi sau ardei iuţi, care omoară germenii patogeni şi diluează secreţiile nazale.

Sfatul nostru: Amestecaţi 2 linguri de suc de cătină cu o cană de lapte călduţ. Sucul vă furni­zează multă vitamină C, iar laptele formează o peliculă protectoare.

Ora 20

Baie relaxantă

Aţi avut o zi grea, meritaţi o compensaţie: acum, o baie fierbinte este exact lucrul de care aveţi nevoie. Iar viruşilor nu le place deloc! Căci activarea circulaţiei sanguine la nivelul mucoaselor mobilizează mai multe celule imunitare în zona respectivă, pentru a ataca şi a distruge microorganismele. Formula optimă este o baie generală de zece minute, cu apă la 38°C. Efectul ei te­ra­peutic poate fi amplificat prin adăugarea uleiurilor de mentă, eucalipt, cimbru sau ace de brad. Ele stimu­lează circulaţia şi calmează durerile din membre. Tot­odată, uleiurile eterice ajută la eliminarea mucusului şi a secreţiilor din nas şi bronhii.

Sfatul nostru: Amestecaţi şi sugeţi 2 linguri de hrean, 1 linguriţă de suc de ceapă şi 1 linguriţă de mie­re. Mixtura are acţiune dezinfectantă.

Ora 22

Un somn sănătos

Acum ar trebui să dormiţi cel pu­ţin opt ore, pentru ca organismul dvs. să se poată regenera. În seara aceasta, renunţaţi la televizor, la paha­rul de vin sau la cafea – pur şi simplu, la tot ce ar avea un efect stimulativ asupra corpului dvs. Lăsaţi deo­parte, de asemenea, navigarea pe internet, ca lectura. Destindeţi-vă într-o linişte desăvârşită – even­tual cu o călătorie imaginară pe meleaguri care vă sunt dragi şi unde vă puteţi încărca cu energie.

Leacuri din lumea largă

Bombă de vitamine

Sirop de măceşe, bogat în vitamina C

Acest leac tradiţional vă aprovizionează organismul cu vitamine şi previne răcelile. Măceşele se culeg în lunile octombrie şi noiembrie, când sunt coapte şi moi. Copiii adoră acest sirop. El se poate turna peste clătite, vafe, îngheţată şi budincă de orez.

Ingrediente: 250 g măceşe proaspete, 5 cuişoare (opţional), 1 păstaie de vanilie (opţional), 500 ml apă, circa 125 g zahăr.

1. Striviţi uşor măceşele şi puneţi-le într-o caserolă. Dacă doriţi, puteţi adăuga cuişoare şi o păstaie de va­nilie. Turnaţi apa peste ele şi lăsaţi-le să fiarbă 20 de minute în vasul descoperit, la foc mic.

2. Strecuraţi fiertura şi adăugaţi tot atâta zahăr, cât lichid a rămas (cam 125 g). Amestecaţi până la dizol­va­rea zahărului şi fierbeţi din nou la foc mic, 10 mi­nute. După ce s-a răcit, siropul va fi păstrat în sticluţe curate.

Utilizare: Se diluează o parte de sirop cu cinci părţi de apă. Copiii primesc câte 2 linguriţe pe zi. Se poate bea ca tonic sau este întrebuinţat pentru îndulcirea unor preparate culinare, aşa cum am menţionat la început.

Durata de valabilitate: Sticluţele sigilate se pot de­pozita pentru un an în frigider. Odată ce au fost des­chise, trebuie consumate în decurs de o săptămână.

Plantele care „alungă“ astenia de toamnă

Se întâmplă să te trezeşti obosit şi fără pic de forţă? Chiar şi după ce ai servit cafeaua de dimineaţă starea de oboseală persistă şi te ,,aduni” cu greu pentru a face faţă sarcinilor de la serviciu. De vină poate fi astenia de toamnă. Află ce plante te pot ajuta să scapi de neplăcerile specifice!

Spre deosebire de bărbaţi, femeile sunt mai predispuse asteniei de toamnă, mai ales mamele. Astfel, starea de oboseală, epuizarea fizică şi psihică şi chiar stările de depresie pot apărea frecvent pe parcursul toamnei. Înainte de a apela suplimentele din farmacie, încearcă leacurile din cămara bunicii! Una dintre plantele care te pot ajuta este şi cătuşnica. Prepară o tinctură din cătuşnică, adăugând 20 de g de plantă în 100 de ml de alcool de 70 de grade, după care laşi la macerat amestecul timp de 8 zile. Ulterior poţi lua 20-25 de picături de trei ori pe zi.

Şi rozmarinul e un tonic puternic. Poţi prepara tinctura de rozmarin amestecând 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de apă şi un pahar de alcool rafinat. Lasă la macerat timp de 10 zile, după care strecoară compoziţia şi pune-o în sticle închise ermetic. Poţi lua câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, înaintea meselor principale din zi.

După Formula AS

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău