„Rabia” – între trup și suflet

Secvență din spectacolul de dans „Rabia” al Companiei Orly Portal din Israel, BITEI–2014

Secvență din spectacolul de dans „Rabia” al Companiei Orly Portal din Israel, BITEI–2014

O scenă pierdută în ceață, apoi cucerită de femei tandre și frumoase, îmbrăcate în rochii lungi și ușoare. O sală inundată de o muzică arhaică și profundă, de o lumină calmă și intimă… și sute de spectatori ale căror inimi bat într-un ritm cu Rabia.

Compania Orly Portal, aclamată în cadrul BITEI–2014

O atmosferă mistică, electrizantă i-a fost dăruită publicului de spectacolul de dans „Rabia” al Companiei Orly Portal din Israel, spectacol prezentat în cadrul BITEI–2014.

Dragostea e unul dintre acele sentimente pe care e greu să-l transpui în cuvinte. Secole la rând oamenii încearcă să-i găsească o definiție, să-l redea printr-un cuvânt ori să-l analizeze prin mai mulți termeni. Este și asta o metodă, un drum spre a cunoaște iubirea, probabil. Dar sunt și artiști care încearcă să exprime dragostea prin dans, muzică și pun în acest act de creație mult suflet.

Poeta iubirii se exprimă prin dans

Spectacolul „Rabia” e inspirat de legendele despreRābia al-Adawiyya al-Qaysiyya, prima femeie sufită care a trăit în secolul al VIII-lea, o mistică ce a fost numită și Poeta iubirii. Ea este celebră pentru înțelepciunea sa, dar mai ales pentru dragostea față de Dumnezeu. Ea s-a născut în orașul Basra, Irak, şi a decedat pe Muntele Măslinilor, în Ierusalim, Israel. Rabia reprezintă simbolul curajului, al parcursului unei femei musulmane spre libertate, atât pe plan spiritual, cât și pe planul autoexprimării. Spectacolul este compus din două părți. Prima parte reprezintă aspectul spiritual și cel folcloric ale iubirii. A doua este un elogiu adus dragostei.

Situate între folclor și sentiment, dansurile din „Rabia” sunt pline de energie creatoare și de o dragoste pură. Dansatoarele îmbrăcate în rochii plutitoare, ce urmează orice mișcare, luând forma unui vârtej sau a unei cascade (costumele sunt semnate de Rakefet Levi), evoluează ca un ansamblu armonios și senzual. O apreciere aparte merită coregrafia semnată de fondatoarea și conducătoarea ansamblului, Orly Portal. E o coregrafie complexă, extrem de dinamică și ritmică, pe alocuri lentă și calmă, întreg spectacolul fiind dramatic și captivant.

Orly Portal, coregrafă, dansatoare, producătoare, Israel

Orly Portal, coregrafă, dansatoare, producătoare, Israel

Spectacolul „Rabia” vine din adâncul unei tradiții

E un dans-istorie, un dans-iubire, un dans-meditație, ce vine din adâncul unei tradiții. Spectacol „Rabia” ne întredeschide o cu totul altă lume, cu obiceiuri misterioase și o cultură veche, bogată, plină de vitalitate. Tulburătoarea muzică iraniană tradițională se îmbină cu dansuri ebraice, ele aduc în fața noastră parfumul și cultura unui Orient despre care știm atât de puțin, dar pe care îl putem simți într-o sală de teatru.

Compania de dans Orly Portal a fost fondată în anul 2009, din ea fac parte dansatoarele Shlomit Yossef, Maya Bitan, Ella Greenbaum, Inbal Amar, Adi Elron-Yutal, Roni Shahar, Liat Yfrah, Maayan Levi, Keren Zohar.

Spectacolele lui Orly Portal, coregrafă, dansatoare, producătoare, sunt o combinaţie dintre dansul tradiţional, ştiinţa contemporană şi studiul mişcării corpului uman. Compania optează pentru conștientizarea gradului de sensibilitate a folclorului și a dansului oriental, cât și pentru acceptarea folclorului ca o componentă importantă a vieții. Trupa nu doar montează dansuri tradiționale ebraice, dar studiază și posibilitățile corpului uman, creând spectacole organice, originale și foarte, foarte feminine.

Oxana Buga