R. Moldova trece la ORA DE IARNĂ duminică, 25 octombrie

R. Moldova trece, sâmbătă spre duminică noapte, la ora de iarnă, ora 4 urmând să devină ora 3, iar ziua de 25 octombrie urmând să fie cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

FILE - Custodian Ray Keen checks the time on a clock face after changing the time on the 97-year-old clock atop the Clay County Courthouse, in this Nov. 6, 2010 file photo taken in Clay Center, Kan. Most Americans will be able to get an extra hour of sleep Sunday Nov. 2, 2014 thanks to the annual shift back to standard time. Officially, the change occurs at 2 a.m. Sunday, but most people will set their clocks back before hitting the sack Saturday night. (AP Photo/Charlie Riedel, File)

Foto: Charlie Riedel

România a trecut la sistemul cu ora de vară/ora de iarnă în 1932, Basarabia fiind parte a acestui regat. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Ora de iarnă este „ora oficială” a oricărui stat de pe Glob, trecerea la ora de vară făcându-se doar pentru a economisi energia electrică şi a folosi din plin lumina Soarelui.

Un studiu din 2012 la care au participat peste 3 000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului scade pentru câteva zile. „Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi” a fost concluzia specialiştilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, potrivit dailymail.co.uk.

Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin. „Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare”, spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.
Totuşi, explică profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna.

Republica Moldova trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.

După gandul.info

The following two tabs change content below.