R. Moldova şi Ucraina sub knutul lui Onişcenko

Vinurile moldoveneşti riscă să aibă parte de acelaşi tratament la vama rusească

Federaţia Rusă a stopat toate importurile de mărfuri din Ucraina. Serviciul Vamal al Federaţiei Ruse a întocmit o „listă de risc” în care i-a inclus pe toţi exportatorii din Ucraina. Totodată, Rospotrebnadzor a avertizat că exportul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusească ar putea fi restricţionat.

Potrivit Asociaţiei angajatorilor din Ucraina, din 14 august, începând cu ora 00.00, Serviciul vamal federal al Federaţiei Ruse i-a inclus într-o listă a riscului pe toţi exportatorii din Ucraina, fără excepţie. Autorităţile ucrainene vorbesc despre stoparea oricărui tip de export spre Federaţia Rusă pentru o perioadă nedeterminată, scrie ua-tuday.com. În opinia comentatorilor ucraineni, obiectivul lui Putin este să atragă cu orice preţ Ucraina în Uniunea Vamală şi Uniunea Euroasiatică.

„Din păcate, nu doar compania ‘Roshen’ are probleme. Exportatorii ucraineni au început a întâmpina probleme la vama Federaţiei Ruse începând cu 20 iulie. De două săptămâni, mai multe companii au anunţat că întâmpină dificultăţi la vamă. Vehiculele care transportă mărfuri de origine ucraineană sunt supuse la vama Federaţiei Ruse unor controale neîntemeiate continue, marfa este descărcată cântărită şi încărcată la loc”, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei angajatorilor din Ucraina.

Onişcenko, „cel mai mare expert”

JURNAL menţionează că, pe 6 august, Agenţia federală rusească „Rospotrebnadzor” a emis un comunicat prin care atenţiona autorităţile Republicii Moldova că exportul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusească ar putea fi stopat, invocând faptul că Chişinăul nu respectă angajamentele privind controlul calităţii produselor vinicole.

Ghenadi Onişcenko, calificat de către preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko drept „cel mai mare expert în vinuri moldoveneşti şi ape minerale georgiene”, a declarat într-un interviu că, în timpul apropiat, vor fi întreprinse măsuri de restricţionare a livrărilor dacă Chişinăul nu va manifesta interes pentru crearea unor condiţii civilizate pentru intrările de produse moldoveneşti pe piaţa rusă.

„Rospotrebnadzor a iniţiat consultări directe cu business-ul moldovenesc ca această revenire (la embargoul din anii 2006–2007 – n.r.) să nu devină realitate”, a declarat Onişcenko.

Expert: „Presiunea asupra Ucrainei este una politică”

Leonid Litra, cercetător superior în cadrul Institute of World Policy, a relatat de la Kiev pentru JURNAL că între situaţia Ucrainei şi cazul R. Moldova nu există conexiune directă. Litra a subliniat că presiunea asupra Kievului este una politică. Această presiune va fi mai mare pentru ambele ţări în contextul apropierii lor de UE. „Ucraina este ţinta principală a Rusiei, pentru că pentru Federaţia Rusă este vital ca Kievul să adere la proiectul Euroasiatic. Dacă presiunile vor avea succes, acestea vor urma şi în cazul Republicii Moldova”. Potrivit expertului, presiunile făcute de Federaţia Rusă asupra Ucrainei demonstrează incapacitatea Rusiei de a atrage Ucraina în Uniunea Euroasiatică.

„Este un caz fără precedent. Autorităţile ucrainene cer explicaţii, cer întrevederi cu autorităţile ruseşti. Rusia nu se grăbeşte să facă nici declaraţii, nici să dea curs acestei invitaţii, pentru a vedea cum va acţiona mai departe Kievul. Astăzi, putem spune că a fost o acţiune prost gândită din punct de vedere electoral, pentru că atât presa, cât şi cele mai importante grupuri politice din Ucraina au criticat dur această măsură”.

Putin a avut un eşec diplomatic

Leonid Litra crede că oamenii de afaceri din Ucraina care exportă în Rusia înţeleg că acestea sunt măsuri politice. Cele mai mari dificultăţi le întâmpină exportatorii de produse alterabile. În opinia lui Litra, autorităţile ucrainene au înţeles încă o dată că Rusia nu este un bun prieten aşa cum s-a dorit să se manifeste recent, la aniversarea a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene. În consecinţă, acţiunile Rusiei vor îndepărta şi mai mult Ucraina de aşa-numita lume rusă şi apropie posibilitatea angajării plenare a Kievului în cadrul structurilor europene.

„Ceea ce face Rusia este o dovadă evidentă că Putin a avut eşec în diplomaţie şi n-a putut face ceea ce a făcut UE, care, dincolo de faptul că a demonstrat un soft-power, a putut pune pe agendă multe aspecte normative. Chiar dacă Rusia nu are condiţii prealabile pentru aderarea la creatura sa geopolitică, observăm că Ucraina nu se grăbeşte să adere pentru că proiectul euroasiatic este în totalitate ghidat de interesele Rusiei. Aceasta s-a văzut atunci când Rusia a cerut Belarusului şi Kazahstanului să impună restricţii la produsele ‘Roshen’. Aceşti doi aliaţi au refuzat acest lucru. În cadrul unei uniuni, mai întâi se consultă partenerii şi după aceea se aplică sancţiuni. În acest caz, Rusia a făcut anumite restricţii de sine stătător, după care a solicitat şi partenerilor să facă acelaşi lucru”.

Expertul relevă că măsurile impuse de Federaţia Rusă a diminuat şi mai mult numărul cetăţenilor proruşi. Mai mult, sondajele arată că în Ucraina cei care pledează pentru integrarea europeană sunt cu 10% mai mulţi decât cei care optează pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, mult mai mult decât în R. Moldova. „Autorităţile ucrainene se vor gândi serios la pieţe alternative. Ceea ce s-a întâmplat este o dovadă că Rusia nu poate întoarce Ucraina de pe calea integrării europene”.

 BUMACOV: „Nu vom face nicio declaraţie”

Solicitat de JURNAL, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM, Vasile Bumacov, a recunoscut că situaţia este foarte dificilă şi de aceea nu va face comentarii: „Situaţia este foarte complicată, de aceea nu vom face nicio declaraţie care ar putea fi interpretată aiurea. Vom depune toate eforturile pentru a evita o asemenea situaţie”. În a doua jumătate a lunii august, Bumacov va efectua o vizită de lucru în Federaţia Rusă.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.