R. Moldova, prima într-un top al bolilor cu transmitere sexuală

Numărul cazurilor de sifilis, gonoree şi tricomonază creşte alarmant printre tinerii moldoveni

Mother and DaughterLipsa de informare, sexul ca subiect tabu şi ignorarea metodelor de contracepţie încurajează cazurile de infectare cu boli cu transmitere sexuală, avorturile şi chiar decesele. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, tinerii din R. Moldova ocupă primul loc în topul bolilor cu transmitere sexuală din republicile ex-sovietice, Europa Centrală și de Sud-Est. Cele mai răspândite infecţii sunt sifilisul şi gonoreea. În 2010, a fost înregistrată cea mai mare rată a cazurilor cu infectare cu HIV/SIDA în rândul tinerilor de 15–24 de ani (21,6%).

Adolescenţii îşi încep viaţa sexuală de la 13 ani, iar, la 16 ani, fetele devin deja mame. În fiecare zi, naşte o adolescentă cu vârsta sub 16 ani. Conform datelor Centrului Național de Management în Sănătate, au fost înregistrate 1955 de nașteri în rândul fetelor cu vârste sub 16 ani în 2005–2010. În ultimii patru ani, au fost înregistrate anual circa 1000 de naşteri la fete de până la 18 ani. Şi numărul avorturilor în rândul tinerelor este în continuă creştere. Cât despre metodele de contracepţie, tinerii preferă prezervativul în circa 70% din cazuri. În lume se estimează că ar exista 340 mil. de cazuri noi de sifilis şi gonoree la ambele sexe.

Creşte numărul gravidelor infectate cu sifilis şi tricomonază

De la începutul anului curent, numai la Institutul Mamei şi Copilului au fost înregistrate 20 de cazuri de sifilis la gravide. Totodată, s-a constatat că peste 50% din gravide sunt infectate cu tricomonoză. „În opinia mea, cele mai multe cazuri de noi infecţii cu transmitere sexuală la gravide sunt de tricomonază. În experienţa mea, întâlnesc foarte frecvent asemenea cazuri. Acestă infecţie se transmite numai pe cale sexuală şi nu manifestă simptome. Din păcate, infecţia provine din cauza modului de viaţă libertin şi a relaţiilor sexuale cu diverşi parteneri. În ce priveşte cazurile cu infectare cu sifilis la gravide, acestea pot avea urmări grave asupra fătului, pot provoca mutaţii genetice, anomalii, dereglări ale sistemului nervos şi multe altele. În primele 12 saptămâni de sarcină, dacă se depistează o asemenea infecţie, se optează pentru întreruperea sarcinii, însă după 22 de săptămâni, nu se mai poate face avort şi se anunţă mama despre consecinţele de care poate să sufere fătul în urma tratamentului acestei infecţii”, ne explică medicul obstetrician-ginecolog, Calaras Maxim.

Sexul este un subiect tabu

Mai ales în zonele rurale, părinţii evită să discute cu copiii lor despre sex, metode de contracepţie şi naştere, de aceea cele mai multe cazuri de naşteri la vârste fragede se înregistrează anume în mediul sătesc. „Cum să-i spun eu băiatului meu despre sex? Doamne fereşte!”, se întreabă o mamă care, într-o casă cu două camere, a conceput opt copii. „Chiar aşa, las’ că s-a învăţa el singur”, aceasta este opinia majorităţii locuitorilor din mediul rural.
Angela Lupacescu, medic ginecolog, menţionează că fetele îşi încep viaţa sexuală la 15–16 ani şi, din păcate, nu ştiu prea multe despre contracepţie. Din cauza că mamele sunt plecate în străinătate, iar la şcoală le este ruşine să pună întrebări de acest gen, ajung să se îmbolnăvească. O mamă care are un băiat de 15 ani ne spune că îi pune fiului său în geantă, când merge la şcoală, pachetul de mâncare şi câte un prezervativ, deoarece astfel, crede ea, fiul său va fi protejat de boli şi nu va veni nicio fată la uşa casei sale cu burta la gură. Ceilalţi părinţi, în cadrul unei adunări de părinţi, s-au arătat deranjaţi de acest gest, ne spune ea.
Medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Calaraş, crede că este obligatoriu ca părinţii să discute cu copiii lor despre sex, bolile cu transmitere sexuală: „Fetele trebuie anunţate din timp că atunci când consumă un pic de alcool să nu se lase pradă emoţiilor, astfel pot evita sarcini nedorite şi infecţii. De asemenea, trebuie să existe cât mai multe ore educative în şcoli. Nu despre homosexualitate, ci despre sex, boli cu transmitere sexuală, metode de contracepţie, sarcină şi avorturi etc.”.

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală

Chlamidia este o infecţie provocată de Chlamydia Trachomatissi. Este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală în ţările dezvoltate. Această afecţiune poate duce la sterilitate. Ar putea să nu se manifeste clinic, însă apar senzaţii de usturime la urinare, eliminări vaginale sau ale penisului, dureri la contactul sexual, menstruaţie neregulată. Boala este greu de depistat, deoarece decurge de cele mai multe ori asimptomatic şi bacteria se localizează numai în interiorul celulei.

Herpesul este un virus care persistă toată viaţa. Tipul I provoacă băşicuţe sau bubiţe purulente în zona gurii. Tipul II provoacă băşicuţe genitale. Ambele pot fi transmise de la gură în zona genitală şi invers. Pentru a micşora frecvenţa apariţiei erupţiilor, se recomandă de aplicat preparate antivirale sub formă de unguent.
Papiloma Virusului Uman (HPV) este o afecţiune caracterizată prin apariţia negilor la nivelul pielii sub forma unor umflături în zona genitală sau în cea a anusului. Virusul se transmite prin contact genital direct la nivelul pielii. El rămâne în organism pe parcursul întregii vieţi. Cazurile de cancer cervical sunt provocate în marea majoritate de influenţa HPV.

Simptome: la bărbaţi apar negi de culoare galben-cenuşiu pe penis, în zona uretrei şi în zona anusului. La femei, negii sunt de culoare albă sau roz în zona vulvei, în cea a vaginului, pe colul uterin şi în zona anusului.
Gonoreea este o afecţiune gravă care, netrată, duce la sterilitate, la artrită sau la probleme cardiace. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală.Simptome: apar ustruimi la urinare, eliminări vaginale sau ale penisului, dureri în zona pelvisului. Această patologie necesită antibioticoterapie.

Sifilisul este o infecţie gravă care, netratată la timp, poate afecta întreg organismul până la deces. Se transmite prin contact sexual sau pe cale transplancentară ( de la mamă la făt). Simptome: în primul stadiu, apar râni în zonele genitale. În al doilea stadiu, apar erupţii cutanate pe tot corpul. În al treilea stadiu, se constată afecţiuni cardiace şi ale sistemului nervos.

Vaginita sau trichomonaza este o inflamaţie cauzată de lipsa de igienă a organelor sexuale. Antibioticele, pilulile contraceptive sau sarcina pot cauza dezvoltarea candidei. Se transmite prin sex vaginal sau oral.
Simptome: La femei, apar eliminări vaginale dense de culoare albă sau gălbuie, miros neplăcut, mâncărime locală, durere. La bărbaţi: mâncărimi genitale, iar contactul sexual poate fi dureros.

Hepatita virala B este provocată de un virus care se transmite prin contact sexual sau prin ace infectate. Este mai răspândită la bărbaţii homosexuali, la cei care fac sex anal şi la cei care au mai mulţi parteneri.
Simpatologia se caracterizează prin febră, oboseală, migrene, dureri abdominale, icter.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)