R. Moldova, pe locul 90 din 183 de țări, după climatul de afaceri

Republica Moldova s-a clasat pe locul 90 din 183 economii ale lumii în clasamentul realizat de Banca Mondială și Corporația Financiară Internațională, „Doing Business 2011”. Țara noastră a urcat 4 poziții față de raportul precedent.

Studiul este la cea de-a opta ediție și include o analiză a reformelor făcute până la 1 iunie 2010 în 11 direcții: deschiderea unei afaceri, obţinerea unei autorizaţii de construcţie, înregistrarea unei proprietăţi, obţinerea unui credit, protecţia investitorilor, plata impozitelor, comerţ exterior, respectarea contractelor, închiderea unei firme, instalarea reţelei electrice şi angajarea unor salariaţi.

Potrivit raportului, țara noastră are mari restanțe la capitolul înregistrarea unei întreprinderi, pentru care este novoie de 5 zile și de parcurgerea a 5 etape. În același timp, experții remarcă că, timp de un an, Republica Moldova a redus ratele contribuției angajatorului la sistemul asigurărilor sociale.

Specialiștii mai susțin că anume trei reforme importante, noua lege privind autorizarea în construcții, noua lege cu privire la executorii judecătorești și crearea ghișeului unic la Camera Înregistrării de Stat vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltării sectorului privat.

Potrivit raportului, în 2010 Kazahstan a fost ţara care a îmbunătăţit mediul de afaceri cel mai mult. Totodată, pe primul loc se află Singapore, fiind urmată de Hong Kong, Noua Zeelandă, Marea Britanie, SUA, Danemarca, Canada, Norvegia, Irlanda şi Australia. România se află pe locul 56, Ucraina – pe 145, iar Rusia – pe 123. În coada clasamentului se află Chad. (jurnal.md)