R. Moldova, după şase ani de negocieri cu Ucraina, constată că nu are mijloace suficiente pentru a obţine cantitatea necesară de apă pe Nistru

Guvernul R. Moldova negociază de şase ani, fără niciun rezultat palpabil, cu Guvernul Ucrainei proiectul unui acord privind funcţionarea Complexului hidroenergetic din Novodnestrovsk, pe Nistru. În cadrul celei de-a noua reuniune informală a oficialilor europeni responsabili de domeniul energetic ai statelor Parteneriatului Estic, găzduit de R. Moldova, la 10 iulie curent, vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut o întrevedere cu Natalia Boiko, viceministră pentru Integrarea Europeană din cadrul Ministrului Energiei şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei.

Octavian Calmîc a relevat importanţa reluării negocierilor cu privire la proiectul Acordului privind asigurarea funcţionării Complexului, subliniind necesitatea asigurării normelor ecologice pe Nistru. Ministrul Economiei al RM, în cadrul unei conferinţe de presă, ne-a declarat că a pus în discuţie problema funcţionării Complexului de la Novodnestrovsk şi a convenit cu partea Ucraineană să continue discuţiile pe platforma stabilită acum şase ani, platformă care, potrivit experţilor, nu a atins obiective importante pentru partea moldovenească.

Ministrul a delimitat patru aspecte legate de acest complex hidrologic, şi anume: demarcarea frontierei, proprietăţile Republicii Moldova şi ale Ucrainei, problemele ecologice privind asigurarea minimului debit da apă, precum şi problemele privind sectorul energetic.

„Avem un cadru juridic minim”

Potrivit ministrului, o nouă şedinţă a grupului de experţi va avea lor la începutul lui septembrie la Chişinău. „Salutăm decizia Radei Supreme de la Kiev prin care s-a ratificat Acordul din 2012 de la Roma, acord promulgat săptămâna trecută de preşedintele Poroşenko. Ca rezultat, avem un cadru juridic minim ce asigură funcţionalitatea râului Nistru în ce priveşte problemele ecologice. Însă considerăm că instrumentele juridice existente nu sunt suficiente, vom insista ca modul de funcţionare a Complexului Novodnestrovsk să fie respectate o serie de elemente cu parametri exacţi pentru atungerea debitului minim de apă pe Nistru. Vom avea o serie de discuţii, echipele sunt pregătite, din păcate, convocarea comisiilor nu a fost posibilă pentru iulie şi am propus să amânăm negocierile pentru septembrie curent”, a explicat ministrul.

În afară de problemele pe care le creează acest complex, partea ucraineană a demarat construcţia a altor şase centrale pe Nistru, la nord de Novodnestrovsk, dintre care una este deja finalizată, în pofida asigurărilor acordate de partea ucraineană. „În ce priveşte construcţia de noi diguri pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, pe teritoriul Ucrainei, acesta este un subiect discutat pe larg. În cadrul vizitei prim-ministrului Filip la Kiev, acest subiect a fost unul cheie şi părţile au convenit să implicăm expertiza europeană pentru a avea posibilitatea de a interveni şi a lua o decizie corectă în acest sens”, ne-a declarat Calmîc.

Potrivit fostului ministru al Ecologiei, Valeriu Munteanu, care l-a însoţit pe premierul Filip la Kiev, această vizită este importantă, însă se constată o relaxare a autorităţilor moldoveneşti în abordarea acestei probleme. Mai mult, fostul ministru crede că avem nevoie de mai mult curaj, altfel, în câţiva ani, R. Moldova ar putea să se confrunte cu probleme mari privind asigurarea cu apă potabilă.

R. Moldova poate rămâne fără apă potabilă

Amintim că Complexul hidroenergetic Dnestrovsk este alcătuit actualmente din următoarele componente: Centrala hidroelectrică Dnestrovsk nr. 1 şi Centrala hidroelectrică Dnestrovsk nr. 2, lacul-tampon situat între cele două obiective, pe o lungime de 22 km, şi o centrală de acumulare. Complexul respectiv a fost proiectat în perioada sovietică, însă a fost dus la capăt de statul ucrainean, în pofida avertizărilor oamenilor de ştiinţă şi societăţii civile din R. Moldova şi Ucraina.

La începutul anilor 2000, pentru a încheia edificarea acestui obiectiv imens, statul ucrainean a construit, la o înălţime de 80 m, un rezervor cu o capacitate de 70 mil. de metri cubi de apă. Rezervorul are următoarea sarcină: să consume curentul electric „suplimentar” din reţeaua ucraineană în orele de consum redus, pompând apă din Nistru, iar în orele de consum maxim să pompeze acelaşi volum de apă înapoi în Nistru prin nişte turbine, generând curent electric. Pentru moment, complexul este dotat cu trei turbine, însă autorităţile ucrainene planifică să instaleze încă patru, în total şapte, ceea ce va ucide definitiv Nistrul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)