R. Moldova a mai pierdut un caz la CEDO

plangerea-jurnalistului-libertatea-radu-nistor-acceptata-la-cedo-incepem-batalia-cu-spania

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a făcut publică marţi, 15 martie 2016, Hotărârea în cauza Savca versus R. Moldova. Astfel, Republica Moldova este obligată să plătească lui Corneliu Savca, fostul șef al Direcției misiuni speciale a MAI, 12.000 de euro în calitate de prejudicii morale, dar și 1.500 de euro în calitate de costuri pentru asistență juridică, anunţă printr-un comunicat AO „Promo- Lex”.

Cauza a fost inițiată de către Corneliu Savca, cetățean al Republicii Moldova, care s-a aflat în detenție ilegală timp de doi ani trei luni. Potrivit avocatului Promo-LEX, Vadim Vieru: „În acest caz CtEDO a constatat că reclamantul a fost deținut în arest pe o perioadă mai mare de 12 luni contrar Constituției R. Moldova, fără a exista o suspiciune rezonabilă că acesta ar fi comis infracțiunea. De asemenea, Curtea a constatat că legislaţia procesual-penală la acel moment, în temeiul căreia reclamantul a fost deținut mai mult de 12 luni, nu era clară și previzibilă și această nu întrunea condiția de legalitate. A mai fost constatată și detenția în condiții proaste în Penitenciarul 13”.
Corneliu Savca consideră Hotărârea drept echitabilă. „A fost demonstrată o dată în plus ilegalitatea detenției în cazul meu, dar și tratamentele degradante la care am fost supus în perioada detenției”, a declarat reclamantul pentru Promo-LEX. R. Moldova este obligată să plătească 12.000 de euro în calitate de prejudicii morale, dar și 1.500 de euro în calitate de costuri pentru asistență juridică.

Amintim că, la 21 octombrie 2009, Corneliu Savca, fostul șef al Direcției misiuni speciale a MAI, a fost condamnat în primă instanță la cinci ani și nouă luni închisoare, conform Art. 329 al Codului Penal, și anume neglijență în serviciu. La 21 iunie 2010, prin sentința instanței superioare, acesta a fost pe deplin achitat și eliberat. Procesul se află pe rolul instanțelor naționale.

Corneliu Savca a petrecut în detenție doi ani și trei luni, iar în cererea sa către Înalta Curte de la Strasbourg s-a plâns, în temeiul Art. 3 al Convenției, și anume, condiții proaste de detenție în Penitenciarul Nr.13, inclusiv neacordarea asistenței medicale. De asemenea, reclamantul a invocat violarea Art. 5 alin. 1 CEDO (privarea ilegală de libertate, în sensul Art. 25 din Constituție R. Moldova, după expirarea termenului de 12 luni) și a Art. 5 alin. 3 (în ce măsură au fost pertinente deciziile instanțelor naționale privind reținerea și prelungirea termenului de detenție a reclamantului).

La Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, reclamantul a fost reprezentat de către Alexandru Postica și Vadim Vieru, avocați din cadrul Asociației Promo-LEX, și Tudor Suveica, avocat din Chișinău.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)