Puţul lui Voronin seacă

CHELTUIELI // Gard din banii PCRM?

Când mergi pe unele drumuri din Republica Moldova, nu îţi poţi reprima gândul că vezi lumea cu ochii fostului preşedinte Vladimir Voronin. Ici-colea, te întâmpină câte o fântână amenajată cu fast, un izvor, un gard înălţat cu scopul de a ascunde sărăcia în spatele său – obiective care costă de două, trei ori mai mult decât o casă de ţăran şi mult mai mult decât banii destinaţi pentru amenajarea unor terenuri din localităţile noastre.
Pe şoseaua zisă Poltava, în preajma oraşului Criuleni, te întâmpină fântâna despre care un angajat al Inspectoratului ecologic Criuleni ne spune că ar fi „fântâna lui Voronin”, amenajată la indicaţia acestuia, şi că e pe cale de a seca. Ion Grecu, vicepreşedintele raionului Criuleni, infirmă însă că fântâna e seacă. „Uneori iarna sunt probleme cu o pompă, dar în celelalte luni apă în fântână este de ajuns”, ne spune el. Fântâna a fost amenajată din mijloacele Ministerului Dezvoltării Informaţionale la indicaţia fostului preşedinte. În acest scop au fost cheltuiţi circa 150 mii de lei.
Ceva mai la vale, pe un drum naţional, se află izvorul de la Coşerniţa, pentru amenajare căruia au fost cheltuiţi peste 600 de mii de lei (!).
Izvorul a fost amenajat din mijloacele SA „Moldova Gaz”, la iniţiativa preşedintelui acesteia, Alexandru Gusev. Primăria şi Consiliul raional Criuleni au contribuit cu unele materiale de construcţie şi forţa de muncă, ne spun angajaţii acestora. Pentru comparaţie, anul trecut pentru amenajarea localităţii Coşerniţa s-au cheltuit doar 34 mii de lei. Amenajarea izvorului în mare parte constă din placarea peretelui din jurul acestuia cu piatră naturală şi instalarea unor bare din lemn.
Şi dacă circulăm pe traseul pe care Voronin se deplasa spre Ţiganca, nu poţi trece indiferent pe lângă un gard de la marginea satului Holercani, despre care sătenii spun că a fost ridicat la indicaţia ex-preşedintelui, pentru a nu se vedea tabloul din spatele acestuia. E vorba de priveliştea ce descoperea un cimitir de fiare ruginite – jumătăţi de pluguri, remorci de tractoare etc. – ce au aparţinut brigăzii de tractoare a fostului colhoz din s. Holercani, r. Dubăsari. Grigore Racu, consilier raional, ne-a declarat că pentru acest gard au fost cheltuiţi circa 250 de mii de lei din Fondul ecologic. Solicitată de jurnal.md, contabila primăriei Holercani zice că nu deţine nicio informaţie legată de cheltuielile pentru acesta. „Gardul a fost construit din banii PCRM”, ne spune ea. Este de remarcat că anul trecut pentru amenajarea teritoriului în această localitate au fost cheltuite doar şapte mii de lei. (jurnal.md)
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)