Putin simplifică obţinerea cetăţeniei Rusiei pentru foştii cetăţeni ai URSS

By Editor Moldova.ORG

Perşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat legea privind obţinerea simplificată a cetăţeniei ruseşti pentru cetăţenii străini, vorbitori de limbă rusă, anunţă serviciul de presă al Kremlinului, citat de pravo.ru. Modificările privind obţinerea cetăţeniei au fost aprobate astăzi de preşedintele rus.

Astfel cetăţenia va putea fi obţinută fără acte care certifică perioada de şedere în Rusia şi fără permis de şedere, nu va fi nevoie nici de susţinerea unui examen de limbă rusă şi a istorie Rusiei. În schimb candidaţii la obţinerea ceţeneiei vor trebui să renunţe la cetăţenia altor state.

Modifcările vizează toate persoanele vorbitoare de limbă rusă, care trăiesc sau au trăit anterior pe teritoriul Federaţiei Ruse, fie sunt foşti cetăţeni ai URSS, care au trăit pe teritoriul Fedraţiei Ruse. În baza acestor criterii, o comise specială va stabili dacă persoana este sau nu vorbitor de limbă rusă.

Proiectul de lege a fost înaintat în Duma de Stat, în martie în contextul evenimentelor din Crimeea, notează Interfax. În urma referendumului de alipire a peninsului la Rusia, circa 350 de mii de persoane au scris cereri de obţinere a cetăţeniei ruseşti.

Sursa: diaspora.moldova.org