Putin promite Turciei „consecințe serioase”

su-24

Cel de-al doilea pilot rus al avionului Su-24 doborât de forțele aeriene turcești este în viață și “este bine”, după o operațiune specială de 12 ore, au declarat oficialii ruși. Piloții ruși s-au catapultat după ce avionul lor a fost lovit de o rachetă lansată de un avion turcesc F-16, unul dintre ei a fost omorât de o împușcătură de la sol a luptătorilor turcmeni din Siria, transmite theguardian.com.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că a fost organizată o operațiune de 12 ore pentru salvarea navigatorului, care s-a încheiat la 3:40 dimineață, ora Moscovei.

“Operațiunea s-a încheiat cu succes. Navigatorul a ajuns la baza noastră și este în viață și bine”, a spus Șoigu în cadrul unei întâlniri la Ministerul Apărării al Federației Ruse. Agenția de știri rusească LifeNews a menționat că navigatorul a fost găsit de 18 militari ai forțelor speciale siriene care au acționat împreună cu șase membri de elită ai Hezbolah-ului unit. Se spune că pilotul a stat ascuns mai multe ore după ce a aterizat și a fost găsit de un semnal radio.

Căpitanul Konstantin Murahtin, acordând un interviu unei televiziuni rusești după salvarea sa, a spus că avionul său nu a încălcat spațiul aerian turcesc și a negat că ar fi fost avertizat audio sau vizual din partea Turciei. Murahtin a adăugat că știe spațiul foarte bine. El beneficiază acum de îngrijiri medicale, însă a spus că vrea să rămână în Siria pentru a-și continua misiunea.

Turcia a declarat că avionul rusesc a intrat marți dimineață pentru 17 secunde în spațiul său aerian. Ministerul Afacerilor Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Ankara pentru a-i comunica nemulțumirile sale.

Pilotul decedat, potrivit autorităților ruse, a fost locotenent-colonelul Oleg Peșkov. Unul dintre elicopterele trimise pentru căutarea celor doi militari ruși a fost lovit de rebeli, fiind obligat să aterizeze forțat. Unul dintre militarii de la bord, Aleksandr Pozînichi, a fost omorât.

Vladimir Putin a spus că Peșkov va fi decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a Rusiei. Murahtin și Pozînici, post-mortem, va fi decorat pentru curaj. Rusia a declarat că avionul său nu a intrat în spațiul aerian turcesc. Președintele Putin a reacționat furios la acest incident, calificând gestul turcesc drept o lovitură în spate și a promis consecințe serioase.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a reiterat miercuri că avionul rus a fost în spațiul aerian turcesc, relevând că unele rămășițe au căzut în Turcia și au rănit doi oameni.