Putin promite Turciei „consecințe serioase”

su-24

Cel de-al doilea pilot rus al avionului Su-24 doborât de forțele aeriene turcești este în viață și “este bine”, după o operațiune specială de 12 ore, au declarat oficialii ruși. Piloții ruși s-au catapultat după ce avionul lor a fost lovit de o rachetă lansată de un avion turcesc F-16, unul dintre ei a fost omorât de o împușcătură de la sol a luptătorilor turcmeni din Siria, transmite theguardian.com.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că a fost organizată o operațiune de 12 ore pentru salvarea navigatorului, care s-a încheiat la 3:40 dimineață, ora Moscovei.

“Operațiunea s-a încheiat cu succes. Navigatorul a ajuns la baza noastră și este în viață și bine”, a spus Șoigu în cadrul unei întâlniri la Ministerul Apărării al Federației Ruse. Agenția de știri rusească LifeNews a menționat că navigatorul a fost găsit de 18 militari ai forțelor speciale siriene care au acționat împreună cu șase membri de elită ai Hezbolah-ului unit. Se spune că pilotul a stat ascuns mai multe ore după ce a aterizat și a fost găsit de un semnal radio.

Căpitanul Konstantin Murahtin, acordând un interviu unei televiziuni rusești după salvarea sa, a spus că avionul său nu a încălcat spațiul aerian turcesc și a negat că ar fi fost avertizat audio sau vizual din partea Turciei. Murahtin a adăugat că știe spațiul foarte bine. El beneficiază acum de îngrijiri medicale, însă a spus că vrea să rămână în Siria pentru a-și continua misiunea.

Turcia a declarat că avionul rusesc a intrat marți dimineață pentru 17 secunde în spațiul său aerian. Ministerul Afacerilor Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Ankara pentru a-i comunica nemulțumirile sale.

Pilotul decedat, potrivit autorităților ruse, a fost locotenent-colonelul Oleg Peșkov. Unul dintre elicopterele trimise pentru căutarea celor doi militari ruși a fost lovit de rebeli, fiind obligat să aterizeze forțat. Unul dintre militarii de la bord, Aleksandr Pozînichi, a fost omorât.

Vladimir Putin a spus că Peșkov va fi decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a Rusiei. Murahtin și Pozînici, post-mortem, va fi decorat pentru curaj. Rusia a declarat că avionul său nu a intrat în spațiul aerian turcesc. Președintele Putin a reacționat furios la acest incident, calificând gestul turcesc drept o lovitură în spate și a promis consecințe serioase.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a reiterat miercuri că avionul rus a fost în spațiul aerian turcesc, relevând că unele rămășițe au căzut în Turcia și au rănit doi oameni.

The following two tabs change content below.

Jurnal de Chișinău

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)