Putin, Klimenko, Burgudji… Chirtoacă

(Cine ne-a surprins săptămâna trecută)

Valuri de tristeţe pe străzile Tiraspolului: Putin nu a recunoscut drapelul transnistrean, crezând că este al belaruşilor. Asta s-a întâmplat la Seligher, în cadrul unei întâlniri „de suflet” cu reprezentanţii diferitelor organizaţii de tineret, inclusiv politice, din Rusia, la care au participat – cum se putea altfel? – şi o delegaţie din raioanele de est ale RM.

Delegaţia transnistreană nu a obţinut rezultatul dorit acolo, scrie dniestr.ru. Dacă delegaţia Serbiei a reuşit să-i adreseze o întrebare lui Putin, transnistrenii – au eşuat, în pofida faptului că Putin i-a observat, întrebând: „Ce drapel e acela, cu seceră şi ciocan? Sunt belaruşii?”. Ce dezamăgire! Nu se ştie de ce, „băiatul cu microfonul” a ignorat grupul tinerilor separatişti. Se fac diverse presupuneri în această privinţă. „Mi s-a părut că fata cu drapelul a fost împinsă în mulţime, din faţa camerei de luat vederi, sau ea s-a pierdut şi a coborât drapelul?”, a comentat pe Facebook un susţinător activ al lui Evgheni Şevciuk, precizează Dniestr.ru.

Oricum, faptul că Putin a confundat drapelul transnistrean cu cel belarus e un motiv dublu de tristeţe şi dezamăgire: el nu cunoaşte nici drapelul belaruşilor, nici pe cel al transnistrenilor. De dragul adevărului, trebuie să spunem că există o asemănare între drapelul belarus, rămas din perioada sovietică, şi drapelul separatist, preluat de la RSSM. Şi nu e de mirare, toate drapelele republicilor URSS au fost elaborate la Moscova, poate chiar de aceeaşi persoană.

Prea multe organizaţii ruseşti

Cea de-a doua persoană care ne-a uimit săptămâna trecută a fost bravul luptător pentru continuarea supremaţiei ruseşti, liderul mişcării „Ravnopravie” („Egalitate”), dl Valeri Klimenko. Comentând, pentru Nika-press, faptul apariţiei la Chişinău a unei noi organizaţii proruseşti („Consiliul organizaţiilor compatrioţilor Federaţiei Ruse”), el a spus că numărul mare de organizaţii obşteşti de acest fel nu este întotdeauna justificat şi uneori apar întrebări privitor la raţionalitatea existenţei acestora. Noi ne punem demult această întrebare.

O nouă încercare de a strânge organizaţiile „cu conţinut rusesc” într-o singură formaţiune este o ocazie în plus de a se gândi la conlucrarea unor asemenea formaţiuni, deoarece rivalitatea care apare, periodic, între ele nu face bine ideii de întărire şi consolidare a ruşilor moldoveni, conchide Klimenko. Iarăşi o idee surprinzător de logică, dar banii alocaţi trebuie cheltuiţi cumva…

„Respectul” lui Burgudji pentru Plahotniuc

Comisia Juridică a Adunării Populare din Autonomia Găgăuză a decis că iniţiativa de organizare a unui referendum privind ieşirea Unităţii Teritoriale Autonome din componenţa RM necesită să fie discutată „la întrunirile şi adunările cetăţenilor circumscripţiilor şi localităţilor din Găgăuzia”, precum şi la „şedinţele lărgite ale consiliilor locale”, la care să fie invitaţi „membrii grupurilor de iniţiativă şi deputaţii Adunării Populare”. „Concluziile şi încheierile, precum şi hotărârile consiliilor locale pe marginea discuţiilor se vor prezenta, sub formă de decizii şi rezoluţii, semnate şi ştampilate, Adunării Populare a Găgăuziei, până la 25 septembrie 2013. Preşedintele Adunării Populare, dl Constantinov D.G., este rugat să trimită respectiva decizie a comisiei permanente „spre executare către Executiv şi organele puterii locale şi administrative ale Găgăuziei”. Decizia a fost semnată de preşedintele Comisiei, faimosul Ivan Burgudji, care, spre deosebire de majoritatea deputaţilor Adunării Populare, a declarat, la începutul acestui an, că nu este membru al PD, dar îl stimează pe dl Plahotniuc pentru „deschidere, curaj, precum şi pentru apărarea statalităţii Moldovei”. Nu mai e nimic de spus: ce convingător gest de „respect” pentru statalitatea RM din partea dlui Burgudji!

Va trimite dl Constantinov, membru al PD, decizia respectivă „spre executare” nu se ştie. Lucrurile la Comrat funcţionează conform altei logici decât la Chişinău.

Votaţi pentru unchiu!

Ne-a uimit în această săptămână şi Dorin Chirtoacă, primarul general al Chişinăului şi prim-vicepreşedintele PL.

”Europa Liberă: În lupta cu corupţia sunteţi învingător?

Dorin Chirtoacă: „Cu corupţia? Este un fenomen generalizat. Voi avea întâlniri, în perioada următoare, şi cu o serie de reprezentanţi ai Uniunii Europene, mă refer la reprezentanţii misiunilor diplomatice, şi am de gând să-i informez că la capitolul corupţie lucrurile stau mai prost decât în perioada guvernării comuniste.”

Europa Liberă: De ce?

Dorin Chirtoacă: „Din cauza că nu se doreşte, după cum se vede, o adevărată luptă cu corupţia.” „Aceasta se poate vedea cu ochiul liber, a fost transmis, de fapt, şi în mass-media, au fost interceptări telefonice şi aşa mai departe. Şi acesta este doar vârful aisbergului”, precizează el.”

Ca cetăţean, dl Chirtoacă are dreptul la opinie şi la impresii, dar ca primar, ca lider de partid, nu ar strica să-şi cântărească mai bine afirmaţiile. „Mass-media” a transmis, de altfel, că şi unchiu-său „învârteşte” milioane din afaceri cu petrol, că nu şi-a declarat un apartament, să considerăm adevărate aceste dezvăluiri? Şi despre întreprinderile municipale s-a scris că ar prefera să cumpere carburanţi de la compania unchiului, e adevărat?

Şi mai negândită pare intenţia sa de a-i convinge pe reprezentanţii UE, care insistă asupra reformelor şi asupra consolidării instituţiilor menite să lupte cu corupţia, că „lucrul acesta nu are cum să fie rezolvat prin intermediul unor instituţii de stat, chiar şi de contracarare a corupţiei, cum ar fi CNA sau Ministerul de Interne, sau alte structuri. Lucrul acesta se poate face doar prin intermediul unor oameni care sunt gata să se abţină în a fura. Aceasta se întâmplă în Europa”, consideră primarul capitalei. „De aceasta Europa merge înainte că ei, chiar dacă au posibilitatea să ia mai mult, şi acolo să admitem este corupţie, dar nu în aceeaşi măsură ca la noi, ei iau puţin, foarte puţin şi lasă să meargă statul înainte, să meargă comunitatea înainte. Aici însă, dacă s-ar putea lua totul, nimeni din cei care sunt la putere nu ar avea nicio problemă. Şi de aici avem o complicaţie mare la capitolul corupţie”.

Să admitem că Berlusconi, condamnat la închisoare pentru că a fraudat statul italian cu „doar” 7,3 milioane de euro este o excepţie. Dar cum a ajuns el pe banca acuzaţilor, dacă instituţiile nu contează?

Halal politică!

Dacă am susţine acum că declaraţia lui Chirtoacă este o mică contribuţie la revoluţia de catifea a lui Voronin, ar fi o exagerare. Dar dacă PL s-ar fi aflat la guvernare, nu era altul şi punctul său de vedere asupra corupţiei? E o întrebare retorică.

Mesajul lui Chirtoacă către UE e că actuala guvernare nu merită să fie sprijinită, că ar trebui să acorde suport „altora”. Nu e greu de ghicit cine sunt aceştia. De fapt, mesajul său e adresat alegătorilor: alegeţi-ne pe mine şi pe unchiul Mihai. Răspunsul alegătorului ar putea să fie: să-i alegem pe comunişti, căci până şi Chirtoacă spune că ei furau mai puţin.

Halal politică, halal „principii”!

Nicolae Negru

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.