Putin și Tusk, implicați în moartea lui Kaczynski?

Cel mai mare pericol la adresa Gazprom, exploatarea intensă a imenselor rezerve de gaze naturale recent descoperite în Polonia, a dispărut odată cu moartea lui Lech Kaczynski.
În timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, Katyn a devenit principalul obstacol în relaţiile ruso-poloneze, comentează jurnalista Iulia Latînina în „The Moscow Times”.

„The Wall Street Journal” a scris că marile companii occidentale vor începe să exploateze în scurt timp zăcămintele descoperite în Polonia. Este vorba de 1,36 trilioane de metri cubi de gaze de sist, care nu pot fi exploatate decât cu tehnologii de ultimă oră. Exploatarea intensă a imenselor rezerve de gaze naturale recent descoperite în Polonia ar fi detronat monopolul rus Gazprom pe piaţa europeană.

Iar Kremlinul a realizat că volumul gazelor extrase depinde de partidul care va câştiga alegerile prezidenţiale din Polonia şi a decis să dea o mână de ajutor partidului premierului Donald Tusk, “un om pragmatic, gata să se împrietenească cu toată lumea, cu excepţia lui Kaczynski”, scrie Iulia Latînina pentru „Moscow Times”.

Aşadar, Putin a decis să comemoreze împreună cu Tusk victimele poloneze şi s-au întâlnit la Katyn chiar înainte cu trei zile de eveniment. Apoi, trei zile mai târziu, Kaczynski a zburat şi el la Smolensk. A luat toată elita poloneză cu el, în speranţa că vizita sa cu caracter personal va atrage multă admiraţie, iar Tusk şi Putin vor fi invidioşi.

Când i s-a spus că zona unde urma să aterizeze este învăluită de o ceaţă densă, iar controlorii de trafic vor să dirijeze avionul către un alt aeroport, Kaczynski a crezut că ceaţa este doar un şiretlic politic pus la cale de către Putin pentru a perturba participarea lui la ceremonia de la Katyn.

De remarcat este faptul că Putin şi Tusk au aterizat pe acelaşi aeroport lângă care aeronava lui Kaczynski s-a prăbuşit. Autorităţile ruse au adus echipament special de navigaţie pentru evenimentul la care a participat Putin, pentru mai multă siguranţă.

Este posibil ca acest echipament să fi fost dezinstalat înainte ca avionul lui Kaczynski să aterizeze, trei zile mai târziu. O asemenea posibilitate ar îngroşa şi mai mult nebuloasa care învăluie cauzele prăbuşirii avionului prezidential, mai scrie Iulia Latînina pentru “Moscow Times”. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)