Puternică și creatoare, menține dragostea în floare  

Ionel a fost şi rămâne primul bărbat pe care l-a cunoscut Oxana în viaţa ei. Avea 17 ani când l-a întâlnit în tren, în drum spre Irkutsk. Nu era perfect, dar era exact cel pe care îl căuta: simplu ca sufletul şi oferea afecţiunea care îi lipsise acasă. Copila îşi pierduse tatăl înainte ca să se nască. Iar maică-sa, în marea ei durere, se înstrăinase de bună voie de fiicele sale. (Oxana are o soră mai mare, Ecaterina.) Se uita mereu undeva departe, cu privirile duse peste creştetul fetelor, fără să le spună o vorbă de mângâiere sau să le strângă în braţe.

Biserica şi cimitirul erau locurile spre care văduva îşi îndrepta paşii iarnă şi vară. Ar părea nimic ieşit din comun, nimic ciudat n-ar fi fost în toată povestea asta dacă femeia şi-ar fi şters lacrima şi şi-ar fi crescut copilele cu iubire de mamă, nu le-ar fi lăsat flămânde zile întregi şi nu le-ar fi bătut atunci când nu voiau să meargă la biserică. De atâta plâns, de la un an la altul, mintea văduvei a prins a rătăci şi nu-i mai păsa nici de copii, nici de gospodărie. Iar sufletele Ecaterinei şi Oxanei se înstrăinau tot mai mult de ea.

Răzbită de situaţia creată, fiica mai mare îşi punea de mică gândurile la cale. La absolvirea şcolii medii, ştia ce are de făcut – să plece cât mai departe de casa părintească, să câştige mulţi bani ca s-o poată întreţine şi pe Oxana. Şi a plecat împreună cu câteva femei din sat tocmai la Irkutsk, să le ajute pe acestea la lucrările de construcţie în interiorul apartamentelor. Înzestrată de Cel de Sus cu îndemânare, a prins repede secretul meseriei. Mai mult, fire creativă, a învăţat să amenajeze fiecare interior cât mai cald, cât mai primitor. Astfel, în scurt timp, a devenit cunoscută în tot oraşul. Avea comenzi cu duiumul. În anul următor, când mama lor s-a adăpostit la o mănăstire, Ecaterina a chemat-o şi pe Oxana la Irkutsk.

În braţele lui se topea de fericire

Avea 17 ani, cum vă spuneam la început, dar arăta mult mai în vârstă. Purta un inel frumos, pe care îl găsise pe drum, pe inelarul de pe mâna dreaptă şi Ionel, un băiat din zona de sud a republicii, care mergea şi el la munci în Rusia, când a văzut-o, a crezut că e căsătorită. „Eşti împreună cu cineva? Nu se va năpusti nimeni asupra mea dacă mă aşez aici, lângă dumneata?”, a întrebat-o după ce au făcut cunoştinţă.

Şi dintr-odată, ca şi cum ar fi răsărit soarele în acel vagon, faţa Oxanei s-a luminat într-un zâmbet larg. Ionel era o persoană drăguţă cu care a legat repede prietenie, era un tip delicat. Munceau în diferite zone ale marelui oraş siberian, dar ţineau legătura. Îşi transmiteau mesaje prin telefon, iar în zilele de odihnă se întâlneau. Fetei îi plăcea să-şi petreacă timpul împreună cu el. Un an au fost doar prieteni şi nimic mai mult.

Urca deseori pe bicicleta lui, râdeau şi glumeau împreună, cutreierând parcurile după o săptămână încordată de muncă. Atunci când aveau timp, mergeau să admire frumuseţile lacului Baikal, vârfurile munţilor înzăpeziţi din preajmă. Trebuie să vă spun că Oxana avea aceeaşi dibăcie, aceeaşi iscusinţă ca şi soră-sa. Ba mai mult chiar. A învăţat să creeze ornamente mai reuşite ca ale Ecaterinei. Ceea ce făcea era privit cu o revelaţie copleşitoare de stăpânii caselor unde îşi aplica profesionalismul şi seriozitatea faţă de orice detaliu.

Câştiga binişor. Bun câştig avea şi Ionel la uzina unde muncea. Îşi făceau planuri de căsătorie. În ziua în care a invitat-o la gazda lui ca să-l asculte cum cântă la chitară, i-a pus pe deget inelul de logodnă cu cuvintele: „Acum pot să-ţi spun că sunt îndrăgostit de tine. Îmi placi aşa cum eşti: ambiţioasă, sensibilă şi iubitoare”. Din clipa aceea, Oxana a simţit că îl iubeşte şi ea, că nu va putea trăi fără el. Orice vorbă a lui îi însufleţea inima, murea de fericire în braţele lui. Toate au decurs ca în cea mai frumoasă poveste de dragoste până la căsătorie.

Gelozia ucide dragostea

După modesta nuntă pe care au făcut-o cu câţiva prieteni într-un restaurant, Ionel s-a schimbat brusc, a început să-şi manifeste gelozia. O controla din oră în oră când ieşea în oraş. Zilnic, după ce se despărţeau dimineaţa, voia să ştie ce face, unde merge, cu ce s-a îmbrăcat, cu cine a vorbit etc. Se ştie că gelozia ucide dragostea. Peste un an şi ceva, în primele săptămâni de sarcină, Oxana şi-a luat geamantanul şi s-a întors în R. Moldova, fără să-i spună soţului că e gravidă şi încotro pleacă.

Nu a mers în satul de baştină. S-a oprit la Chişinău, unde a închiriat un apartament şi a continuat să-şi pună în valoare meseria. Problemele pe care le-a întâmpinat după ce s-a despărţit de Ionel au determinat-o să fie şi mai puternică, să lupte cu şi mai multă îndârjire pentru fericirea ei şi a fiicei, despre care Ionel nu ştia. Sprijinul ei a fost sora Ecaterina, care îi trimitea bani ca să-şi poată creşte copilul fără probleme.

Te-aştept să vii, să te întorci la mine

Din momentul în care fetiţa a început să meargă la grădiniţă, Oxana s-a pus din nou pe muncă. Muncea zi şi noapte pentru a împlini un vis ţesut împreună cu Ionel în clipele de neuitat, visul de a-şi construi o casă frumoasă în care să amenajeze fiecare colţişor aşa cum ştie mai bine. Şi ea, „o mână de femeie”, la 26 de ani, a pornit singură construcţia casei într-o suburbie a Chişinăului pe care a finisat-o la început de august, 2014, unde ne-am întâlnit ca să-mi spună povestea ei. Îi rămăsese doar să cumpere mobila pentru care urma să mai adune bani.

„A ieşit perfect. Ai făcut un lucru nemaipomenit”, i-am spus atunci. La care ea mi-a răspuns: „Aceasta este a doua mea mare realizare după naşterea fiicei, realizare care mă face fericită, dar nu pe deplin. Mai dulce şi mai senin ne-ar fi şi mie, şi Ionelei dacă ar fi alături de noi şi tatăl ei. Nu i-am răspuns la mesaje în toţi aceşti ani, dar din inimă nu l-am scos. Sora nu m-a trădat, nu i-a spus nimic despre noi. Poate plecarea mea a fost un gest nebun, dar am făcut-o din dragoste. Acum cred că a sosit vremea iertării şi împăcării. Îl aştept şi sunt convinsă că o să vină. Cred în dragoste şi în fericire. Or fericirea apare numai în urma propriilor noastre realizări”.

Dragostea adevărată se învață din greșeli

Timp de aproape cinci ani la miile de rugăminți ale lui Ionel de a afla unde i-a fugit soția, Ecaterina avea același răspuns: „Ai răbdare. Dragostea adevărată se învață din greșeli. Ascultă-ți inima și luptă cu tine! Într-o zi vei ști totul”. Și Ionel, rămas în singurătatea lui, medita, analiza și lupta. Mai multe femei au încercat să-l ademenească, dar în inima lui era loc numai pentru Oxana. La începutul anului 2015, de ziua fetiței, s-a produs cea mai frumoasă, mai mare și mai impresionantă surpriză din viața lui. Nu-și imaginase ce femeie puternică e Oxana. Nici prin gând să-i treacă de marea surpriză.

A rămas înmărmurit, i s-a tăiat respirația când le-a aflat pe toate: fetiță, casă, sinceră și nemaipomenită așteptare. Au trăit împreună clipe de nedescris. Zile și nopți și-au tot povestit din povestea despărțirii, au râs, au plâns, s-au bucurat. Ionel a înțeles că gelozia distruge, deja vedea esența dragostei cu alți ochi. Cu mâna lui pricepută a mângâiat, cu sărutul a alinat, cu banii economisiți de el pentru casă și-au cumpărat mobilă, o mașină și au mers în România în prima lor călătorie cu familia. De atunci se bucură de viață într-un univers senin și cald, pe care și l-au creat și continuă să-l cimenteze cu dragoste și pricepere. Univers în care, din septembrie, anul trecut, mai crește și un băiețel, spre fericirea deplină a Oxanei și a lui Ionel.

(finalul acestei istorii l-am aflat săptămâna trecută)

The following two tabs change content below.