Puşcaş l-a ochit pe Pulbere

DEMITERE // Astăzi, la ora 10.00, judecătorii Curţii Constituţionale se întrunesc pentru a decide soarta lui Pulbere 

Dumitru Pulbere a acuzat actuala guvernare de uzurpare a puterii de stat. Victor Puşcaş a solicitat destituirea preşedintelui CC. Un regulament intern al CC spune că judecătorii CC nu au dreptul să se expună pe marginea evenimentelor politice interne sau externe.

Vadim VASILIU

Preşedintele Curţii Constituţionale a acuzat actuala guvernare de uzurpare a puterii dacă până pe 28 septembrie Parlamentul nu va fi dizolvat. Judecătorul CC Victor Puşcaş consideră că Dumitru Pulbere a făcut declaraţii politice care sunt incompatibile cu funcţia care o deţine. Potrivit lui Puşcaş, există un regulament intern al CC, semnat de către toţi judecătorii CC, care prevede că aceştia nu au voie să se expună pe marginea evenimentelor politice interne sau externe.

Analistul politic Valentin Dolganiuc consideră că şi preşedintele CC are dreptul la libera exprimare, din moment ce este membru al societăţii civile. Totodată, analistul a menţionat că un regulament intern nu poate fi mai presus decât Constituţia RM, care asigură drepturile fundamentale ale omului, inclusiv şi dreptul la libera exprimare.

„Pulbere, angajat politic”

Preşedintele comisiei parlamentare juridice, Victor Popa, consideră că declaraţiile recente ale lui Pulbere denotă faptul că acesta ar fi angajat politic. „El ar putea fi angajat politic, să admitem că de PCRM. Președintele CC nu are voie să facă declarații politice. Dacă face o declarație juridică, trebuie să o explice. Iată de ce cred că el trebuie să-și dea demisia”, a opinat juristul.

Victor Puşcaş a declarat pentru JURNAL că preşedintele CC nu trebuie să fie formator de opinii. „Judecătorii CC trebuie să tacă precum peştii şi să se expună doar pe marginea unor probleme ce ţin de Constituţia Republicii Moldova”, a declarat judecătorul.

„Declaraţii ridicole”

Totodată, analistul politic Valentin Dolganiuc consideră că declaraţiile lui Pulbere sunt ridicole, ele nu pot avea un impact politic, nu au caracter decizional, din această cauză el nu poate fi demis din funcţie. „Dl Pulbere nu va fi demis, mai ales că există această susţinere corporativă între judecători. Doar dacă se vor face anumite jocuri pe la spate. Nu cred că în momentul de faţă acestea au loc”, a opinat analistul.

„Nu există o procedură clară”

Victor Puşcaş a relatat că s-a întâlnit cu Dumitru Pulbere şi i-a spus că trebuie să demisioneze. Acesta a refuzat. Puşcaş a cerut convocarea şedinţei judecătorilor CC. „Atunci i-am spus să convocăm o şedinţă a CC unde să fie discutată problema. El a spus că o vom face după ce va reveni din deplasarea pe care o va efectua miercuri. Dar şedinţa CC poate fi convocată de către doi judecători. Aceşti judecători au depus o cerere de convocare a şedinţei şi aceasta va avea loc pe 27 septembrie”, a menţionat Puşcaş.

Victor Puşcaş a remarcat că nu există o procedură clară prin care preşedintele CC poate fi demis. Judecătorul a precizat că preşedintele CC este pus în funcţie prin votul judecătorilor CC şi tot aşa trebuie să fie şi destituit.

„Nu pretind la preşedinţia CC”

Totodată, judecătorul a negat faptul că pretinde la funcţia deţinută de Dumitru Pulbere. „Mai am de lucrat un an şi jumătate, după care îmi expiră mandatul şi, conform legii, nu mai pot fi judecător, fiindcă am atins vârsta care este incompatibilă cu această funcţie. Mai mult, legea prevede că în funcţia de preşedinte al CC nu poate fi aleasă o persoană care a depăşit vârsta de 65 de ani, iar eu voi avea 70 de ani în curând”, a punctat Puşcaş.

The following two tabs change content below.